Dark Mode Light Mode
Συνάντηση αποφοίτων Α' Λυκείου έτους 1984
Τάκης Αγγελίδης: «Η Καβάλα είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και ένας κρυμμένος θησαυρός που περιμένει τους επισκέπτες να ανακαλύψουν»
Σιδερένια πόρτα στην παραλία πίσω από το λιμάνι

Τάκης Αγγελίδης: «Η Καβάλα είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και ένας κρυμμένος θησαυρός που περιμένει τους επισκέπτες να ανακαλύψουν»

Συνέντευξη του Τάκη Αγγελίδη, Αντιδημάρχου Ανάπτυξης και Τουρισμού του Δήμου Καβάλας, στο Fresh Magazine


Ερώτηση: Η Καβάλα τα τελευταία χρόνια έχει γίνει τουριστικός προορισμός. Ποιο θεωρείτε ότι ήταν το μυστικό της επιτυχίας;

Απάντηση: Δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιο μυστικό. Η Καβάλα είναι μία πανέμορφη πόλη με πλούσια ιστορία, ιδανικός προορισμός για κάθε εποχή του χρόνου. Διαθέτει σύγχρονο διεθνές αεροδρόμιο, συνδέεται άμεσα με την Εγνατία οδό, ενώ υπάρχει και συνεχής ακτοπλοϊκή σύνδεση.

Είναι γεγονός ότι στην μετά covid εποχή υπάρχει μια μεγάλη αύξηση του τουριστικού ρεύματος διεθνώς, κάτι που επηρέασε θετικά φυσικά και την πόλη μας καθώς είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για τους Βαλκάνιους και Τούρκους.

Η Καβάλα όπως και η Θάσος είναι γνωστές στις παραδοσιακές αγορές της Ευρώπης και οι προσπάθειες προβολής της πόλης μας και στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό συνεχίζονται. Υπάρχουν διάφορες μορφές τουρισμού εκτός από τον κλασικό καλοκαιρινό που οφείλουμε να ενισχύσουμε και με συνέργειες διαφόρων φορέων αλλά και ιδιωτών να προβάλουμε και να αναπτύξουμε. Να θυμίσω για παράδειγμα την ιδιαίτερα πετυχημένη σύμπραξη για την προβολή και καθιέρωση της Καβάλας ως προορισμό κρουαζιέρας.

Ερώτηση: Μια ιδιαιτερότητα που έχει ο τουρισμός στην περιοχή της Καβάλας είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του πραγματοποιείται με αυτοκίνητα. Ποιες είναι οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα στην καθημερινότητα της πόλης.

Απάντηση: Είναι γεγονός ότι ο κυριότερος όγκος τουριστών ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες ταξιδεύει οδικώς στην πόλη μας. Με την αλματώδη ανάπτυξη των airbnb και όχι μόνο η διαθεσιμότητα διαμονής έχει αυξηθεί κατακόρυφα και στον αστικό ιστό της πόλης αλλά και στις γύρω περιοχές.

Ο μεγάλος όγκος αυτοκινήτων δημιουργεί ιδιαίτερα κυκλοφοριακά και περιβαλλοντολογικά προβλήματα τις περιόδους τουριστικής αιχμής. Οι υποδομές της πόλης δεν επαρκούν. Ο τουρισμός συμβάλει κατά πολύ το ΑΕΠ της περιοχής μας αλλά αν τον θεωρήσουμε δεδομένο και δεν πάρουμε μέτρα για πολλά θέματα όπως το κυκλοφοριακό, το περιβάλλον, την καθαριότητα, την υγεία, την ασφάλεια κ.α. δεν θα είμαστε ανταγωνιστικοί και δε θα μιλάμε για μυστικό «επιτυχίας» αλλά για μυστικό «αποτυχίας».

Τώρα σε αυτό που με ρωτήσατε δε θεωρώ όπως λέγεται ότι η λύση είναι τα μεγάλα πάρκινγκ τα οποία μάλλον θα φέρουν περισσότερα αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης. Η λύση που προτείνεται των μικρών περιφερειακών πάρκινγκ ίσως να ανακουφίσει  αλλά προφανώς δε θα λύσει το πρόβλημα.

Σε όλες τις σύγχρονες πόλεις το αυτοκίνητο είναι  η τελευταία επιλογή μετακίνησης καθώς λειτουργούν άψογα και εξυπηρετούν την καθημερινή μετακίνηση μη ογκώδη αστικά λεωφορεία, τραμ, τρένα, πλοία κ.α.. Ιδιαίτερα στην Καβάλα θα μπορούσε να αναπτυχθεί τους καλοκαιρινούς μήνες ακτοπλοϊκή σύνδεση από το λιμάνι της πόλης προς την περιοχή του Παληού, της Ν.Ηρακλείτσας και μέχρι τις παραλίες του δήμου Παγγαίου.

Είναι επίσης σημαντικό αν θέλουμε να μην εξαρτόμαστε απόλυτα από τον οδικό τουρισμό να πιέσουμε ώστε να προσελκύσουμε χαμηλού κόστους αεροπορικές εταιρείες στο αεροδρόμιο μας. Αυτά και άλλα πολλά προϋποθέτουν συνεννόηση και συνέργειες πολλών φορέων και όλων των δυνάμεων της πόλης.

Ερώτηση: Ποιο πιστεύετε ότι είναι το όριο της τουριστικής προσέλευσης που μπορεί να δεχθεί η περιοχή μας και ποιες κινήσεις γίνονται ώστε να μην το ξεπεράσουμε.

Απάντηση: Θέτεται ένα ερώτημα που τελευταία απασχολεί πολλούς τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Σαντορίνη, η Βενετία, η Βαρκελώνη κ.α. Αφορά τον προβληματισμό και τις προσπάθειες που γίνονται για αειφόρο τουριστική ανάπτυξη χωρίς να πλήττεται η περιβαλλοντική, πολιτιστική και κοινωνική ταυτότητα της κάθε περιοχής.

Αυτό προϋποθέτει αναβάθμιση υποδομών, ορθολογική διαχείριση ενέργειας, φυσικών πόρων αλλά και του πολιτιστικού και κοινωνικού αποθέματος της κάθε περιοχής. Υπάρχουν παραδείγματα προορισμών που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το όριο της τουριστικής προσέλευσης όπως η Μαγιόρκα το συμβούλιο της οποίας προχωρά στην περικοπή 18.000 κλινών.

Τώρα όσων αφορά την Καβάλα παρότι υπάρχει μία μεγάλη αύξηση τους καλοκαιρινούς μήνες που επιβαρύνουν την πόλη ποικιλοτρόπως αυτό το οποίο επιθυμούμε και προσπαθούμε όλοι οι φορείς είναι η όσο το δυνατών μεγαλύτερη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η δημιουργία προϋποθέσεων ώστε η τουριστική κίνηση να «αποσυμφορηθεί» θα λέγαμε τους δυο τρεις καλοκαιρινούς μήνες.

Η Καβάλα ως προορισμός έχει όλα τα στοιχεία και θα ήταν ιδανική ως «citybreak». Δεν είναι όμως εύκολο να συμβεί εάν δε δημιουργηθούν και άλλες προϋποθέσεις  όπως π.χ. αυτό που ανέφερα προηγουμένως περί low cost αεροπορικών εταιριών.

Ερώτηση: Τι θα προτείνατε στους επισκέπτες να μην χάσουν οπωσδήποτε από την περιοχή μας ώστε να τα έχουν σαν εικόνες μετά στην πατρίδα τους;

Απάντηση: Η Καβάλα είναι ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και ένας κρυμμένος θησαυρός που περιμένει τους επισκέπτες να ανακαλύψουν. Θα πρότεινα οπωσδήποτε επίσκεψη στο Φρούριο και περιπλάνηση στα γραφικά σοκάκια της Παναγίας, στο παραλιακό μέτωπο, στην αγορά και το κέντρο της πόλης σε συνδυασμό με επίσκεψη σε κάποια μουσεία της πόλης όπως το μουσείο Καπνού, του προσφυγικού ελληνισμού, το ναυτικό μουσείο που καταδεικνύουν την κοινωνική και πολιτιστική ταυτότητα της πόλης.

Η «εικόνα» της περιοχής θα ολοκληρωνόταν με επίσκεψη το θέατρο και τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, στο βαφτιστήρι  της Λυδίας και στο πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων.

Ερώτηση: Η ενασχόληση με την τουριστική προβολή χρειάζεται πολύ χρόνο και συνεχή τρέξιμο. Όταν κάποιες στιγμές θέλετε να χαλαρώσετε που συνήθως προτιμάτε να πηγαίνετε;

Απάντηση: Δεν είναι μόνο η ενασχόληση με τα κοινά είναι και η καθημερινή λειτουργία της προσωπικής μου επιχείρησης. Πιστεύω ότι με όλες τις ασχολίες μας αλλά και την πληθώρα, καταιγισμό θα έλεγα της πληροφόρησης και της διαδικτυακής επικοινωνίας είναι πολύ σημαντική η διαχείριση του χρόνου μας.

Για να είμαι ειλικρινής υπάρχουν ημέρες που δε μπορώ να το διαχειριστώ όπως θα ήθελα, ίσως να μη διαθέτω την απαραίτητη πειθαρχία. Σίγουρα όμως υπάρχει ελεύθερος χρόνος. Με ευχαριστούν απλά καθημερινά πράγματα όπως μία έξοδος για φαγητό ή ένα ποτό με φίλους.

Άλλες φορές επιλέγω την απομόνωση και την εσωτερική ενδοσκόπηση στον χώρο μου ακούγοντας αγαπημένες μουσικές και διαβάζοντας ο,τιδήποτε με ενδιαφέρει και με ευχαριστεί. Τέλος νιώθω τυχερός που από μικρός έιχα την δυνατότητα να ταξιδεύω κάτι που εξακολουθώ να κάνω.

Μου αρέσει να έρχομαι σε επαφή με άλλους ανθρώπους, άλλες κουλτούρες και νοοτροπίες τοπικών κοινωνιών είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

 

Προηγούμενο άρθρο

Συνάντηση αποφοίτων Α' Λυκείου έτους 1984

Επόμενο άρθρο

Σιδερένια πόρτα στην παραλία πίσω από το λιμάνι