Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κ. Τάνια Ελευθεριάδου σχολίασε μιλώντας στην Πρωινή, τα θέματα της επικαιρότητας.
Σχετικά με τα αυξημένα κρούσματα στο Ν. Καβάλας υποστήριξε ότι την ανησυχεί η κατάσταση στο Νοσοκομείο. Για το οποίο ζήτησε να ανοίξουν περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ. Η κ. Ελευθεριάδου μίλησε επίσης για τα Πετρέλαια, την ερώτηση περί της Energean.
Την επαναδιατυπώνει και την καταθέτει εκ νέου.
Οι δηλώσεις Ελευθεριάδου
Ερ: Στο βαθύ κόκκινο ο Δήμος Καβάλας και ο Δήμος Θάσου. Πώς το σχολιάζετε;
Απ: Βλέπουμε ότι τα κρούσματα αυξάνονται, αλλά δεν έχουμε καμία εξήγηση γι’ αυτό, γιατί βλέπουμε ότι ο κόσμος τηρεί τα μέτρα-αυτό βλέπω στις εξόδους στο κέντρο της πόλης.
Ερ: Έχετε ενημέρωση για το Νοσοκομείο Καβάλας; Τι κατάσταση επικρατεί; Υπήρξε μία αντίδραση των γιατρών και έχουμε και γεμάτη τη ΜΕΘ Covid
Απ: Διαβάζω και ‘γω τις καταγγελίες των γιατρών. Ανησυχώ και εξοργίζομαι από τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετώπισε την πανδημία και αυτό φαίνεται από τις σημερινές συνέπειες. Βλέπουμε ότι στο Νοσοκομείο Καβάλας η κατάσταση αντί να βελτιώνεται γίνεται χειρότερη, τα κρεβάτια ΜΕΘ έχουν γεμίσει και απ’ ό,τι λένε οι γιατροί είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, λόγω της απροθυμίας της να κάνει προσλήψεις, για το ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν και άλλα κρεβάτια. Το να ακούμε νοσοκομειακούς γιατρούς να αναφέρουν τέτοια πράγματα είναι πολύ ανησυχητικό.Όπως επίσης το να φτάνουμε στο σημείο να διαβάζουμε ότι απειλούνται γιατροί-ακόμα και με ΕΔΕ- για να μην μιλήσουν δημοσίως για την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο. Δεν είναι απλά ανησυχητικό, είναι τρομακτικό αν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Θα πρέπει ο κ. Κλειτσιώτης να δώσει σύντομα απαντήσεις για το ποια είναι η κατάσταση στο Νοσοκομείο, γιατί δεν ανοίγουν και άλλα κρεβάτια ΜΕΘ και για τις καταγγελίες σχετικά με εκβιασμούς και απειλές.
Ερ: Υπάρχει και η άλλη πλευρά, εκείνη που αφορά τη στήριξη της οικονομίας. Δεν υποτιμούμε τα κρούσματα, αυτό που γίνεται στα νοσοκομεία κτλ., αλλά υπάρχει και η οικονομία
Απ: Είναι πολύ σημαντικό και αυτό το κομμάτι και θα το βρούμε μπροστά μας το επόμενο διάστημα. Κι αυτό γιατί οι έρευνες της ΓΣΕΒΕΕ δείχνουν ότι 1 στις 2 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει ταμειακά διαθέσιμα για ένα μήνα, ότι μόνο 15.000 από τις 850.000 έχουν πρόσβαση σε τράπεζες και ότι το 38,2% των επιχειρήσεων σκέφτεται να βάλει λουκέτο το επόμενο χρονικό διάστημα. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ ανησυχητικά, δεδομένου ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και σ’ αυτές εργάζονται το 95% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
Ερ: Σήμερα ήταν να «συναντηθείτε» κοινοβουλευτικά με τον Άδωνη Γεωργιάδη για μία επίκαιρη ερώτηση για τα πετρέλαια, αλλά μας ενημερώσατε ότι τελικά ο κ. Υπουργός δήλωσε αναρμόδιος
Απ: Όντως, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε αναρμόδιος, παρόλο που τον Μάιο του 2020 ήταν λαλίστατος για το θέμα. Βλέπουμε ότι υπάρχει μία κατάσταση στα Πετρέλαια που αρχίζει σιγά σιγά και φανερώνειότι υπάρχει θέμα αδιαφάνειας, σε ό,τι αφορά το δάνειο των 100 εκ. με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Δεν έχω πειστεί- από τα στοιχεία που μου έχει δώσει η εταιρεία- ότι δικαιούται αυτή την ενίσχυση. Δεν φαίνεται να έχει υποστεί τεράστια ζημία λόγω COVIDώστε να δικαιούται την ενίσχυση. Φαίνεται ότι έχουν παρθεί κάποια επιχειρηματικά ρίσκα στο παρελθόν και κάποιες αποφάσεις οι οποίες οδήγησαν την εταιρεία σε-απ’ ό,τι λέει η ίδια-έλλειψη ρευστότητας αυτή τη στιγμή. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει διαφορετική συμπεριφορά απέναντι σ’ αυτή την εταιρεία.
Οι περισσότερες επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας. Και μάλιστα, η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν έχει εξαιρεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και δεν φαίνεται να εξαιρείται, σε αντίθεση με τις μικρομεσαίες επιχείρησες από τις οποίες ελάχιστες από αυτές θα ενισχυθούν. Πρόκειται, άλλωστε, για ένα πρόγραμμα τα χρήματα του οποίου θα δοθούν μέσα από τράπεζες, με τα δικά τους κριτήρια. Επομένως, όπως δεν μπορούν σήμερα οι επιχειρήσεις να απευθυνθούν στις τράπεζες για να δανειοδοτηθούν, έτσι δεν θα μπορούν αύριο να πάρουν χρήματα από το Ταμείο. Φαίνεται, λοιπόν, ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση θα ενταχθεί στο Ταμείο, άρα δεν καταλαβαίνω γιατί να υπάρχει αυτή η ιδιαίτερη αντιμετώπιση απέναντι στην Ενεργειακή, από τη στιγμή που δεν μας αποδεικνύει ότι έχει υποστεί ζημιά λόγω COVIDτα έτη 2019 και 2020.
Να θυμίσω ότι σε δημόσιες δηλώσεις τους τόσο ο κ. Βαγγέλης Παππάς, όσο και ο κ. Μανόλης Κελαϊδάκης αναφέρουν ότι το λειτουργικό κόστος του Πρίνου για το 2019 και το 2020 έβγαινε από τα έσοδα του Πρίνου. Να μην συγχέουμε την Ενεργειακή και τις άλλες εκμεταλλεύσεις και εταιρείες με το κοίτασμα του Πρίνου, το οποίο δεν προκαλεί ζημία και το λειτουργικό του κόστος βγαίνει. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνται απολύσεις. Διότι για απολύσεις πρόκειται και όχι για εθελούσια έξοδο.
Ερ: Θα ξανακαταθέσετε την ερώτηση;
Απ: Ναι, την έχω καταθέσει ήδη στα Υπουργεία Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και Οικονομικών.
Ερ: Να σας ρωτήσω και για το νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Ήδη γίνεται πολύ μεγάλη κουβέντα
Απ: Η ΝΔ έχει αποφασίσει να μας οδηγήσει σε μία εργασιακή ζούγκλα, με φθηνή και ελαστική εργασία χωρίς κανένα κανόνα, χωρίς συνδικαλιστικά δικαιώματα. Ο κ. Χατζηδάκης καταργεί ουσιαστικά το 8ωρο και καθιερώνει τη δεκάωρη εργασία. Αντικαθιστά τη διαπραγμάτευση των εργοδοτών με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, με την ατομική διαπραγμάτευση. Δηλαδή, ο κάθε εργαζόμενος θα συζητά με τον εργοδότη και θα καθορίζει το ωράριο και τις συνθήκες εργασίας του. Καταλαβαίνετε ότι, επειδή ο εργαζόμενος είναι το αδύναμο μέρος της συμφωνίας, δεν υπάρχει περίπτωση να μην γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τον εργοδότη. Ένα άλλο πολύ σημαντικό, το οποίο θα το βρούμε μπροστά μας οι δικηγόροι όταν αντιμετωπίζουμε υποθέσεις απολυμένων, είναι η ρύθμιση με την οποία ο εργοδότης δεν θα είναι υποχρεωμένος να τον επαναπροσλάβει τον απολυμένο ο οποίος, μετά από προσφυγή στα δικαστήρια, καταφέρει να ακυρώσει την απόλυσή του. Θα υπάρχει απλά μία πρόσθετη αποζημίωση. Άρα πλέον, όποιος εργοδότης θέλει να απολύει τον εργαζόμενο, θα το κάνει χωρίς να κινδυνεύει να επιστρέψει ο εργαζόμενος στην εργασία του, μετά από κάποια δικαστική απόφαση. Αυτό αλλάζει όλο το εργατικό δίκαιο και αίρει κάθε προστασία από την απόλυση.