Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κ. Τάνια Ελευθεριάδου μίλησε χθες το πρωί στο ραδιόφωνο της Πρωινής. Σχολίασε κυρίως το νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας.
Ευχήθηκε καλή επιτυχία στους υποψήφιους των Πανελλαδικών εξετάσεων, μίλησε για την πρωτοβουλία του κ. Κωστή Χατζηδάκη που υποσχέθηκε παρέμβαση υπέρ των πρώην απολυμένων της ΒΦΛ.
Οι δηλώσεις της κ. Ελευθεριάδου
Ερ: Να πούμε για το εργατικό νομοσχέδιο-όπως το λέει η Κυβέρνηση-, αντεργατικό, όπως το λέτε εσείς.
Απ: Πρώτα απ’ όλα να πούμε «καλή επιτυχία» σε όλους τους υποψήφιους και τις υποψήφιες των Πανελλαδικών Εξετάσεων που σήμερα ξεκινούν αυτή τη μάχη. Μια μάχη δύσκολη και διαφορετική από άλλες φορές. Και δεύτερον, συγχαρητήρια στον ΑΟΚ για τη χθεσινή μεγάλη επιτυχία. Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο, σήμερα ξεκινά η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, η οποία θα διαρκέσει τρεις μέρες. Ο προγραμματισμός είναι να ψηφιστεί την Τετάρτη, ή την Πέμπτη αν δεν έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια.
Ερ: Είστε ικανοποιημένη για την αντίδραση του κόσμου; Έφτασαν στον κόσμο οι λόγοι για τους οποίους όλη η αντιπολίτευση είναι αντίθετη στο νομοσχέδιο;
Απ: Οι πορείες στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα ήταν πολύ μεγάλες. Χιλιάδες κόσμου συμμετείχε και διατύπωσε την αντίθεση του στο αντεργατικό νομοσχέδιο, το οποίο αλλάζει το εργατικό δίκαιο σε όλα του τα επίπεδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ό,τι ήταν δυνατό, σε όλη την Ελλάδα και συνεχίζουμε να το κάνουμε μέχρι και την ψήφιση του νομοσχεδίου. Και ζητάμε έστω και τώρα, την ύστατη στιγμή να αποσύρει αυτό το νομοσχέδιο.
Ερ: Η Κυβέρνηση βέβαια το υπερασπίζεται και λέει ότι δεν είναι έτσι όπως το παρουσιάζει η αντιπολίτευση, αλλά προβλέπει καλά μέτρα για τους εργαζόμενους.
Απ: Δεν το παρουσιάζει μόνο η αντιπολίτευση το νομοσχέδιο ως αντεργατικό. Την ίδια άποψη έχουν όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Το νομοσχέδιο ευνοεί μόνο τις τράπεζες και τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Κι αυτός είναι ο στόχος της Κυβέρνησης. Να φτιάξει ένα εργατικό δίκαιο κομμένο και ραμμένο στα συμφέροντα και στις επιδιώξεις των τραπεζών. Τόσο σε ό,τι αφορά το ωράριο και τις ομαδικές απολύσεις. Ουσιαστικά, αυτό το νομοσχέδιο νομιμοποιεί την εθελούσια έξοδο με το ζόρι, κάτι το οποίο βλέπουμε να πραγματοποιούν πάρα πολλές τράπεζες.
Ερ: Πιστεύετε ότι οι κινητοποιήσεις θα πρέπει να συνεχιστούν; Ή πρέπει η μάχη να δοθεί μέσα στο κοινοβούλιο;
Απ: Η μάχη θα δοθεί μέσα στο Κοινοβούλιο από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά η κοινωνία, τα σωματεία, τα συνδικάτα, ο απλός εργαζόμενος θα πρέπει να δείχνουν την αντίθεση τους μέχρι την τελευταία στιγμή. Είναι ο μοναδικός τρόπος που έχουν να εκφράσουν τη διαφωνία τους προς την κυβέρνηση. Και η κυβέρνηση καλά θα κάνει να λάβει υπόψη της αυτές τις κινητοποιήσεις και τη διαμαρτυρία του κόσμου.
Ερ: Συνεχίζουν οι δράσεις ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ στην Καβάλα;
Απ: Τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν τις εξορμήσεις και την ενημέρωση του κόσμου σε όλο το νομό γι αυτό που πρόκειται να συμβεί. Και αν θέλετε, να πούμε μερικά πράγματα για το νομοσχέδιο.
Κατ’ αρχάς, καταργείται το οκτάωρο. Πλέον ο κάθε εργοδότης θα μπορεί να ζητάει από τον εργαζόμενο του να δουλέψει 10 ώρες και να πληρώνεται με ρεπό. Δεύτερο, εφαρμόζεται η πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων. Όταν η απόλυση γίνεται για οικονομοτεχνικούς λόγους, ακόμα και αν ο εργαζόμενος προσφύγει στα δικαστήρια και δικαιωθεί, δεν θα μπορεί να επιστρέψει στη θέση εργασίας του. Επίσης, νομιμοποιείται η αναγκαστική άδεια που τώρα ισχύει μόνο με αίτηση του εργαζόμενου. Πλέον θα μπορεί και ο εργοδότης να θέσει τον εργαζόμενο του σε αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών για ένα χρόνο. Δηλαδή, να του πει μια μέρα ότι μπαίνει σε άδεια και δεν πληρώνεσαι για ένα χρόνο. Στο κομμάτι της μερικής απασχόλησης, για πρώτη φορά, ένας εργαζόμενος ο οποίος δουλεύει για 4-5 ώρες θα μπορεί ο εργοδότης να δουλεύει και διακεκομμένο ωράριο. Καταλαβαίνετε ότι ο εργαζόμενος δεν θα ‘χει τη δυνατότητα να αυξήσει το εισόδημα του, βρίσκοντας και μία δεύτερη δουλειά. Η ΝΔ καταργεί, ουσιαστικά, τη δυνατότητα να κάνει ένα σωματείο απεργία, ενώ θεσμοθετεί την αστική και ποινική ευθύνη των συνδικαλιστών, σε περίπτωση που σε μία απεργία συμβεί κάτι που δεν θα μπορούσαν να προβλέψουν οι συνδικαλιστές και πολλά άλλα. Τέλος, πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι το ΣΕΠΕ γίνεται ανεξάρτητη αρχή, κάτι το οποίο φαινομενικά μπορεί να φαίνεται θετικό, αλλά ουσιαστικά σημαίνει ότι το Υπουργείο Εργασίας δεν θα έχει καμία αρμοδιότητα για να βοηθήσει τον εργαζόμενο. Οι συμφιλιωτικές διαφορές πηγαίνουν στον ΟΜΕΔ και οι καταγγελίες πηγαίνουν σ’ αυτή τη δήθεν ανεξάρτητη αρχή, της οποίας τα στελέχη θα διορίζονται πάλι από την Κυβέρνηση. Έτσι το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει κανένα λόγο να ασχολείται με τους εργαζόμενους. Στο Υπουργείο θα πηγαίνουν μόνο οι εργοδότες και ο ΣΕΒ.
Ερ: Δηλαδή, δεν θα μπορεί πια ο κάθε Χατζηδάκης να παρέμβει για όσα π.χ. γίνονται στη ΒΦΛ.
Απ: Δεν θα μπορεί ούτε το Υπουργείο, ούτε ο Υπουργός να μεσολαβεί. Το κυριότερο όμως είναι ότι δεν θα μπορεί να γίνεται κοινοβουλευτικός έλεγχος στο ΣΕΠΕ. Γιατί, ως ανεξάρτητη αρχή δεν θα υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο. Καταλαβαίνετε ότι αν συμβεί κάτι που θα ενοχλήσει τους εργαζόμενους, οι βουλευτές δεν θα έχουν καμία δυνατότητα να ελέγξουν.
Ερ: Για το θέμα της ΒΦΛ, τι έγινε την περασμένη Πέμπτη και τι να περιμένουμε; Έχετε καταλάβει τι θα προσπαθήσει να κάνει ο κ. Χατζηδάκης;
Απ: Το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε και το μόνο που απαιτούμε πλέον να δοθεί λύση και να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους. Ο κ. Χατζηδάκης υποσχέθηκε ότι θα παρέμβει, δεν γνωρίζω με ποιον τρόπο, ώστε να επιστρέψουν στο εργοστάσιο.
Ερ: Έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα;
Απ: Απ’ όσο γνωρίζω δεσμεύτηκε για μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Οπότε, αμέσως μετά θα πρέπει να προβεί στις κινήσεις που έχει προγραμματισμένες, γιατί στις ομαδικές απολύσεις υπάρχουν προθεσμίες. Θα πρέπει άμεσα ο κ. Χατζηδάκης να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να σταματήσει αυτή η διαδικασία. Πιστεύω ότι την επόμενη βδομάδα, αφού δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια χρόνου θα πρέπει να έχουν νέα.