Μία από τις ωραιότερες παραθαλάσσιες πόλεις της Ελλάδας που συνδυάζει το οθωμανικό παρελθόν με τη νεότερη ιστορία, την εξαιρετική γαστρονομική σκηνή με έμφαση στα προϊόντα της θάλασσας και καρτποσταλικές εικόνες χάρη (και) στην αμφιθεατρική της μορφή, είναι η Καβάλα.
Η παραμονή για μερικές μέρες εκεί μάς έμεινε αξέχαστη. Στο δρόμο για τη μεγαλύτερη πόλη της Ανατολικής Μακεδονίας κάναμε μία μεγάλη στάση περίπου 60 χιλιόμετρα πριν τη Θεσσαλονίκη.
Γνωρίζαμε ότι θα φθάναμε στο κατάλυμά μας στην Καβάλα αργά τη νύχτα, επομένως ένα διάλειμμα για φαγητό ήταν απαραίτητο και το Olympus Plaza Food Park στον Κορινό εμφανίστηκε μπροστά μας ως πραγματική όαση.
Το εστιατόριο «Ελιά και Λάδι» σερβίρει πιάτα της ελληνικής κουζίνας, τα οποία ανταγωνίζονται την πιο καλομαγειρεμένη σπιτική εκδοχή. Δοκιμάσαμε μπιφτέκια με πατάτες, γεμιστά και μουσακά, ενώ η χωριάτικη σαλάτα ξεχώριζε για την φρεσκάδα και το άρωμα των υλικών της. Αλλά το διάλειμμα δεν είχε μόνο φαγητό.
Στο Value Market είχαμε την ευκαιρία να αγοράσουμε μερικά απαραίτητα μικροπράγματα για την πρώτη μας διανυκτέρευση στην Καβάλα, ενώ στο Nakas Book Bazar αγοράσαμε βιβλία σε εξαιρετικές τιμές. Άλλωστε κάθε εκδρομή σημαίνει χαλάρωση και ευκαιρία για διάβασμα.
Πριν συνεχίσουμε το ταξίδι μας κάναμε ένα πέρασμα και από τα everest, όπου προμηθευτήκαμε γευστικότατους καφέδες και χυμούς για το υπόλοιπο ταξίδι μας. Περίπου δυόμιση ώρες αργότερα, φθάσαμε στην πόλη της Καβάλας.
Η θαλασσινή αύρα και η κομψότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό της. Μία πόλη με σημαντική ιστορία από την αρχαιότητα καθώς το φυσικό της λιμάνι, η γειτνίασή της με το πλούσιο σε κοιτάσματα χρυσού Παγγαίο Όρος και η προνομιακή εμπορική της θέση, την καθιστούσαν «Μήλον της Έριδος» για λαούς και πολιτισμούς.
Στην αρχαιότητα λεγόταν Νεάπολη, στα βυζαντινά χρόνια Χριστούπολη, μετά Καβάλα ενώ η σημερινή της μορφή έχει τις ρίζες της στην Οθωμανική Περίοδο.
Θα σταθούμε λίγο περισσότερο στην Παλιά Πόλη, η οποία είναι γνωστή ως συνοικία της Παναγίας. Μία γειτονιά γεμάτη χρωματιστά σπίτια και πλακόστρωτα σοκάκια. Τα σπίτια διαθέτουν ξύλινους εξώστες, ανθισμένες αυλές ενώ φυσικά δεν λείπουν και τα σημαντικά μνημεία και οικοδομήματα.
Ένα τέτοιο είναι το Ιμαρέτ της Καβάλας, το οποίο θεωρείται από κορυφαία δείγματα της ύστερης οθωμανικής αρχιτεκτονικής και το οποίο κατασκευάστηκε από τον Μοχάμεντ Αλί, τον γεννημένο στην Καβάλα και μετέπειτα Χεβίδη της Αιγύπτου με σημαντικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση. Το σπίτι του Μοχάμεντ Άλι σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και έδρα του Ερευνητικού Κέντρου MOHA.
Mε εμβαδόν 330 τετραγωνικών μέτρων, ήταν το μεγαλύτερο σπίτι της Καβάλας, σε μία εποχή που υπολογίζεται ότι διέμενε εκεί πληθυσμός περίπου 3.000-4.000 κατοίκων. Πρόκειται για διώροφο οικοδόμημα φτιαγμένο έτσι ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες μεγάλου αριθμού ενοίκων.
Στον κάτω όροφο, υπήρχε στάβλος και κουζίνα, ενώ στον πάνω όροφο βρίσκονταν τα δωμάτια που χρησιμοποιούσε η οικογένεια του Μεχμέτ Αλή, αλλά και το χαρέμι.
Στην Παλιά Πόλη βρίσκεται επίσης το τζαμί Χαλίλ Μπέη, το οποίο χτίστηκε τις πρώτες δεκαετίες του 16ου αιώνα. Επειδή τη δεκαετία του 1930 στέγασε τη φιλαρμονική του Δήμου Καβάλας, απέκτησε το χαρακτηρισμό «Τζαμί της Μουσικής». Ούτως ή άλλως, πάντως, η παλιά πόλη της Καβάλας είναι ολόκληρη ένα μνημείο με κάθε γειτονιά της να είναι ένα κομμάτι ιστορίας, πολιτισμού και παράδοσης.
Υπέροχες παραλίες
Ενώ σε θέματα όπως η γαστρονομία ή η ομορφιά της ίδιας της πόλης ήμασταν κατά κάποιον τρόπο προετοιμασμένοι για το πόσο προικισμένη είναι η Καβάλα, εκείνο που μας εξέπληξε ευχάριστα ήταν οι παραλίες της.
Οργανωμένες και με beach bar αλλά και ανοργάνωτες, όλες με υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά. Εδώ, θα αναφέρουμε λίγα πράγματα για κάποιες που ξεχωρίσαμε εμείς. Η πιο διάσημη παραλία της περιοχής είναι οι Αμμόφολοι, περίπου 20 χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο από την πόλη της Καβάλας.
Στους 4 διαδοχικούς κόλπους που σχηματίζουν την μεγάλη παραλία υπάρχουν γαλαζοπράσινα νερά και ψιλή άμμος. Είναι οργανωμένη με beach bar και ξαπλώστρες σε όλο το μήκος της αλλά ταυτόχρονα έχει και μία εξωτική αύρα. Αυτή οφείλεται στο φαινόμενο που της έδωσε το όνομά της, δηλαδή οι αμμόλοφοι που ξεχωρίζουν πίσω από την ακτή.
Μία από τις ανοργάνωτες παραλίες της περιοχής που εκτιμήσαμε ήταν ο Βρασίδας. Η συγκεκριμένη χερσόνησος διαθέτει μικρούς κολπίσκους με υπέροχη θέα, ενώ η ομώνυμη παραλία στην άκρη της χερσονήσου έχει ψιλή άμμο και ρηχά νερά.
Η παραλία δεν είναι οργανωμένη οπότε φροντίσαμε να έχουμε μαζί μας νερό και μικρά σνακ. Όσον αφορά το μάλλον περίεργο όνομα για παραλία, οφείλεται στον Σπαρτιάτη αρχηγό της αρχαιότητας, ο οποίος εικάζεται ότι σκοτώθηκε στο συγκεκριμένο σημείο σε μία μάχη ενάντια στους Αθηναίους.
H μικρή παραλία Tόσκα είναι από τις πιο ήσυχες της περιοχής και έχει βαθιά καταγάλανα νερά, άμμο, ομπρέλες και ξαπλώστρες. Από το καφέ-μπαρ του ομώνυμου ξενοδοχείου, θα πάρετε καφέ, τα απαραίτητα σνακ για να καθίσετε όσες ώρες θέλετε σε αυτό τον υπέροχο τόπο, ο οποίος απέχει μόλις έξι χιλιόμετρα από την Καβάλα.
Αλλά μάλλον η ακτή που ξεχωρίσαμε περισσότερο ήταν η Αμμόγλωσσα στην Κεραμωτή, περίπου 40 χιλιόμετρα μακριά από την Καβάλα. Είναι και αυτή κατάλληλη για οικογένειες καθώς τα νερά της είναι εξαιρετικά ρηχά.
H πολύ μεγάλη παραλία με μήκος 5 χιλιόμετρα, διαθέτει beach bar, ταβέρνες, ομπρέλες και ξαπλώστρες. Όμως, το καλύτερο σημείο της είναι στην άκρη της χερσονήσου που ονομάζεται Αμμόγλωσα.
Τα πεύκα φθάνουν σχεδόν στο νερό, μία ελληνική εκδοχή των τροπικών ακτών της Καραϊβικής. Η επίσκεψή μας στην Κεραμωτή ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο με εξαιρετικά μύδια και άλλα θαλασσινά στην ταβέρνα Γλάρος.
Αρχαία ιστορία και ένα φυσικό σπα
Δεν θα μπορούσαμε να φύγουμε από την περιοχή της Καβάλας χωρίς να επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, η πόλη που από τον 4ο αιώνα π.Χ. ήταν από τις σημαντικότερες του αρχαιοελληνικού μακεδονικού κράτους και μετά έζησε την εδραίωση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Στη συνέχεια, τη Νεάπολη (η αρχαία Καβάλα) και τους Φιλίππους επισκέφθηκε ο Απόστολος Παύλος, ανοίγοντας το δρόμο για τη δημιουργία της πρώτης Χριστιανικής κοινότητας της Ευρώπης.
Αυτή η μετάβαση των Φιλίππων από την αρχαιότητα και τον παγανισμό στο Βυζάντιο και τον Χριστιανισμό είναι διάχυτη στον αρχαιολογικό χώρο. Γίνεται σαφές στις πολλές αλλαγές που υπέστη το αρχαίο θέατρο στη διάρκεια του χρόνου μετά την εποχή του Φιλίππου Β΄, όταν και δημιουργήθηκε.
Στους ρωμαϊκούς αιώνες, για παράδειγμα, έγινε αρένα, μετά βανδαλίστηκε, στα νεότερα χρόνια ανασκάφηκε και αποκαταστάθηκε, σήμερα φιλοξενεί παραστάσεις για το Φεστιβάλ Φιλίππων. Εκτός από αυτό ξεχωρίζει και το Forum της Ρωμαϊκής Εποχής, όπως και η βυζαντινή Βασιλική Β, του 550 μ.Χ.
Δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, στις Κρηνίδες λειτουργεί ένα από τα πλέον ξεχωριστά spa, στο οποίο χαλάρωνε ακόμη και ο βασιλιάς Φίλιππος. Το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων, μέσα σε ένα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον με πηλό και ιαματικά νερά, προσέφερε μία πρωτόγνωρη αίσθηση.
Βουτήξαμε στη χλιαρή λάσπη με το σώμα μας να βουλιάζει άφοβα και θεραπευτικά. Οι ευεργετικές ιδιότητες της λάσπης και του νερού των Κρηνίδων είναι γνωστές από την αρχαιότητα με το «κολύμπι» μέσα στην λάσπη να αποτελεί από μόνο του εμπειρία.
Η υφή του πηλού προσφέρει μία μοναδική αίσθηση στο σώμα, το οποίο δεν βουλιάζει καθώς η πυκνότητα της λάσπης σπρώχνει το κορμί στην επιφάνεια. Αυτό βοηθάει στη χαλάρωση του σώματος, στην ευκινησία των αρθρώσεων αλλά και στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος λόγω της υδροστατικής πίεσης. Ήταν μία αναζωογονητική δραστηριότητα την τελευταία παραμονή μας στη Μακεδονία.
Το ταξίδι της επιστροφής στην Αθήνα ήταν κουραστικό και κάπως μελαγχολικό όπως είναι συνήθως το τέλος μίας εκδρομής. Αφού η επιστροφή στα σπίτια μας αναμενόταν αργά τη νύχτα, η στάση στο Olympus Food Plaza Park στον Κορινό για τον ανεφοδιασμό σε σάντουιτς, καφέδες και χυμούς από τα everest και σε μικροπράγματα από το Value Market ήταν απαραίτητη.
πηγή: travel.gr