Dark Mode Light Mode
Αποτελέσματα στην Α' και Β' Kατηγορία της ΕΠΣΚ
Τελετή αναγόρευσης του Ελβετού αρχαιολόγου και διεθνούς φήμης καθηγητή, Pierre Ducrey, ως επιτίμου δημότη Καβάλας
Αγιασμός για τη νέα πολιτιστική χρονιά στον Πυθαγόρα

Τελετή αναγόρευσης του Ελβετού αρχαιολόγου και διεθνούς φήμης καθηγητή, Pierre Ducrey, ως επιτίμου δημότη Καβάλας

Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, εκπροσώπων των θρησκευτικών, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 28 Σεπτεμβρίου 2024, στο συνεδριακό κέντρο “Ο Απόστολος Παύλος”, η τελετή αναγόρευσης του Ελβετού αρχαιολόγου και διεθνούς φήμης καθηγητή, Pierre Ducrey, ως επιτίμου δημότη του Δήμου Καβάλας.

Πριν από την ανάγνωση της σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας από τον Πρόεδρο του, Παναγιώτη Μαμτσαδέλη και την ομιλία του Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη, απηύθυνε χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο οποίος, μιλώντας απταίστως τη γαλλική διάλεκτο, εκθείασε την προσφορά του Ελβετού επιστήμονα στην περιοχή μας.

Ο κ. Ducrey ευχαρίστησε τόσο τον κ. Μουριάδη για την αναγόρευση του ως επιτίμου δημότη του Δήμου Καβάλας, όσο και τον Μητροπολίτη ΦΝΘ κ. Στέφανο, για την ιδιαίτερη τιμή που του έκανε να συμπεριλάβει την εν λόγω τελετή στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.

Ομιλία Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη

Μακαριώτατε Αρχιεπίσκοπε Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμε, Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανε, Σεβασμιώτατοι, Σεβαστοί Πατέρες, Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, Κυρίες και Κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην τελετή αναγόρευσης του καταξιωμένου Ελβετού καθηγητή και Διεθνούς Φήμης Αρχαιολόγου, Pierre Ducrey, ως επιτίμου δημότη του Δήμου Καβάλας. Επί της ουσίας, πρόκειται για την τυπική επισφράγιση της πολύ στενής σχέσης που έχει αναπτύξει με το ένδοξο παρελθόν μας, καθώς και με τους συνοδοιπόρους του στην Καβάλα και στην περιοχή των Φιλίππων.

Ο συνδημότης μας, πλέον, Pierre Ducrey, όπως και όλοι οι προκάτοχοι του, δεν περιορίστηκε στην ανάδειξη των σπάνιων ευρημάτων της αρχαιολογικής σκαπάνης, αλλά φρόντισε, ευθύς εξαρχής, να ταυτιστεί με το ανθρώπινο δυναμικό που έφερε στην επιφάνεια το έργο του, λειτουργώντας και ως εθνολόγος.

Συνέδεσε το όνομα του με την προβολή της πλούσιας ιστορίας του τόπου μας, κάνοντας γνωστό το αποτύπωμα των Φιλίππων στην παγκόσμια κοινότητα. Έγινε από τους σημαντικότερους κρίκους στην αλυσίδα των αρχαιολογικών δραστηριοτήτων τόσο εδώ, όσο και σε διάφορες γωνιές της ελληνικής γης.

Μετά την ευρύτατη ανασκαφική έρευνα, η οποία ξεκίνησε το 1914 και έφερε στο φως το μνημειακό κέντρο της ρωμαϊκής πόλης, το θέατρο, τα τείχη, την Αγορά, διάφορα ιερά και φυσικά τις εμβληματικές χριστιανικές βασιλικές, έβαλε και τη δική του σφραγίδα στην ανακάλυψη του κρυμμένου μεγαλείου των προγόνων μας.

Στον Pierre Ducrey οφείλουμε την πιο ολοκληρωμένη δημοσίευση των αναγλύφων, των επιγραφών και των κενών κογχών που εντοπίστηκαν εντοιχισμένα στον περιμετρικό διάδρομο του επί θεάτρου. Επιπλέον, ο κ. Ducrey, μαζί με τον συμπατριώτη του αρχαιολόγο, Paul Collart, επισήμανε την ύπαρξη ορισμένων ιερών διαφόρων θεοτήτων, τα οποία είναι ιδρυμένα σε ορύγματα προγενέστερων λατομείων, στην πλαγιά της ακρόπολης των Φιλίππων.

Από αυτή την ανασκαφή και τη δημοσιοποίηση ορισμένων στοιχείων, μάθαμε ότι οι εν λόγω θεότητες ανήκουν στο ρωμαϊκό πάνθεον ή έχουν ανατολική προέλευση, ενώ πολλές προέρχονται από το θρακικό τμήμα του πληθυσμού των Φιλίππων.

Η προβολή των ανάγλυφων των Φιλίππων αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τη διαφορετική προέλευση του πληθυσμού της αποικίας, ο οποίος αποτελούνταν από Ρωμαίους, Έλληνες και Θράκες. Ανάμεσα στους Ρωμαίους αποίκους περιλαμβάνονταν παλαίμαχοι στρατιώτες, πραιτωριανοί και αγρότες της Ιταλίας που εγκαταστάθηκαν στους Φιλίππους, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή.

Μέσα από τα ανάγλυφα, τις επιγραφές και άλλα έργα τέχνης που προέρχονται από τους Φιλίππους, φαίνεται ότι οι κάτοικοι της αποικίας λάτρευαν ένα μεγάλο πλήθος θεών, ηρώων και δαιμόνων, με προέλευση ελληνική, ρωμαϊκή, θρακική, ανατολική και αιγυπτιακή.

Όπως αντιλαμβάνεστε, πολλά από αυτά που μόλις ανέφερα και αποτελούν ένα μικρό μόνο απόσπασμα των αναφορών που έχουν κάνει οι Έλληνες συνάδελφοι του κ. Ducrey, δεν θα γίνονταν κτήμα της επιστημονικής κοινότητας και όσων επιθυμούν να γνωρίσουν το παρελθόν της πατρογονικής τους εστίας, εάν δεν είχαμε στη διάθεσή μας το αποτέλεσμα της δικής του δουλειάς.

Ο συνδημότης μας, Pierre Ducrey, εκφράζει παράλληλα με τον πιο απλό και συνάμα απόλυτο τρόπο τον Νέο Ελβετικό Φιλελληνισμό. Πρόκειται για μια σύγχρονη μορφή του κινήματος αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, που γεννήθηκε στην Ευρώπη κατά την περίοδο του απελευθερωτικού μας αγώνα.

Ο κ. Ducrey διακρίνεται για την αδιάκοπη προσήλωσή του στην διάδοση των αξιών του Ελληνισμού, της Ελληνικής Ιστορίας και του Ελληνικού Πολιτισμού, καθώς και στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Ελβετίας.

Αυτή η προσωπικότητα, με τη διεθνή ακτινοβολία και το τεράστιο επιστημονικό κύρος, είναι από σήμερα δημότης Καβάλας. Για εκείνον είναι μια αυτονόητη αναγνώριση της παρακαταθήκης του. Για όλους μας αποτελεί ύψιστη τιμή. Με το εκτόπισμα του θα κάνει το Δήμο Καβάλας σημείο αναφοράς στο εξωτερικό και με την παρουσία στη δημόσια σφαίρα θα λειτουργεί πάντα ως φωτεινός οδοδείκτης για τις επόμενες γενιές.

πηγή: Δήμος Καβάλας 

Προηγούμενο άρθρο

Αποτελέσματα στην Α' και Β' Kατηγορία της ΕΠΣΚ

Επόμενο άρθρο

Αγιασμός για τη νέα πολιτιστική χρονιά στον Πυθαγόρα