Dark Mode Light Mode

Τελετή έναρξης του 21ου Πανελληνίου Συνεδρίου του Λυκείου Ελληνίδων (26-29/9/2024)

Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό στην τελετή έναρξης του 21ου Πανελληνίου Συνεδρίου του Λυκείου Ελληνίδων, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 27 Σεπτεμβρίου 2024, στο ξενοδοχείο LUCY.

Στην εν λόγω τελετή, παραβρέθηκαν επίσης η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Κατερίνα Παπακώστα, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ, Χριστόδουλος Τοψίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο Δήμαρχος Θάσου, Λευτέρης Κυριακίδης, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού, Επιστημών και Έμφυλης Βίας, Στέλλα Αργυρίου, εκπρόσωποι αρχών και φορέων και πλήθος κόσμου.

Το Πανελλήνιο Συνέδριο του Λυκείου Ελληνίδων, με τον γενικό τίτλο “Γυναίκα και Λύκειο των Ελληνίδων: Αναστοχασμός, επαναπροσδιορισμός και νέες προκλήσεις. Η Γυναίκα ως μήτρα παράδοσης, κοινωνικών αλλαγών και αλληλεγγύης στον 21ο αιώνα”, θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου 2024.

Χαιρετισμός Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη

«Είμαι ευτυχής και ήσυχη πλέον μπορώ να αναπαυθώ, εφ’ όσον αισθάνομαι ότι αφήνω μίαν ανθηράν βλάστησιν της σποράς, την οποίαν εμείς, αι ολίγαι πρωτοπόροι, εσπείραμεν εις την τότε άγονον και πετρώδη γην και είμαι βεβαία ότι από σας, καλαί μου συνεργάτιδες, θα δημιουργηθή η τελεία γυναίκα της αύριον».

Το κύκνειο άσμα της Καλλιρόης Παρρέν θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο πρόλογος και του φετινού συνεδρίου του Λυκείου Ελληνίδων στην Καβάλα. Η πρωτοπόρος του φεμινιστικού κινήματος στη χώρα μας, θα ήταν σίγουρα υπερήφανη για την πορεία του δημιουργήματός της, για τις παρεμβάσεις του και για το εκτόπισμα που έχει αποκτήσει στην ελληνική κοινωνία.

Για την καθολική αναγνώρισή του από τους φορείς του πολιτισμού και του εθελοντισμού. Για το ρόλο που διαδραματίζει στον δημόσιο διάλογο. Μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι η θεματολογία του τετραήμερου συνεδρίου αγγίζει σε απόλυτο βαθμό και με όρους τρέχουσας επικαιρότητας, τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η σύγχρονη γυναίκα, καθώς και όλες τις νέες προκλήσεις της επόμενης περιόδου.

Μπορεί πριν από σαράντα περίπου χρόνια, με το νόμο 1342 του 1983, να μπήκαν οι βάσεις για την ισότητα των δύο φύλων, αλλά όλα γύρω μας δείχνουν πως πρέπει να προχωρήσουμε σε ακόμη πιο βαθιές τομές, αφενός μεν για να προστατέψουμε τις γυναίκες από κάθε είδους απειλή και αφετέρου για να τις εντάξουμε στην αγορά εργασίας και σε όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι, με άλλους κανόνες και προϋποθέσεις.

Το συνέδριο του Λυκείου Ελληνίδων διεκδικεί την ενεργό συμμετοχή του στην εφαρμογή πολιτικών ή τουλάχιστον στον σχηματισμό προτάσεων, που θα μας οδηγήσουν στον αναγκαίο αναστοχασμό για την επίδραση των επιλογών μας το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Η αναψηλάφηση των δράσεων μας, υπό το πρίσμα πιθανών νέων δεδομένων, θα μας επιτρέψει να φανούμε πιο χρήσιμοι απέναντι σε όσες γυναίκες παλεύουν καθημερινά για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων ή των κεκτημένων τους.

Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ την Πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας, Μαρίνα Φιλιππίδου και τους συνεργάτες της, για την άψογη διοργάνωση του συνεδρίου, και να ευχαριστήσω τις εκπροσώπους όλων των Λυκείων Ελληνίδων της χώρας μας, διότι με την παρουσία τους στην Καβάλα, μας δίνουν τη δυνατότητα να εκπέμψουμε ένα ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: «Όσο η γυναίκα δεν βρίσκει τη θέση που της αξίζει στο κοινωνικό σύνολο, τόσο θα μεγαλώνει η απόστασή μας από τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου».

πηγή: Δήμος Καβάλας

Προηγούμενο άρθρο

Άφιξη ενός γνωστού μας κρουαζιερόπλοιου...

Επόμενο άρθρο

«Πράσινες» αθλητικές δραστηριότητες στο ΓΕΛ Κρηνίδων (φωτογραφίες)