Στη διαδικασία της εξεταστικής περιόδου από απόσταση βρίσκεται από την 1η Σεπτέμβρη το ΔΙΠΑΕ της Καβάλας.
Αυτή η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά, είπε στην Πρωινή ένας από τους παλαιότερους καθηγητές του πρώην ΤΕΙ Καβάλας ο Δημήτρης Μαδυτινός. Με την ίδια συνέντευξη του ο Δημήτρης Μαδυτινός σχολίασε τις αλλαγές στη διαδικασία των εξετάσεων και των μαθημάτων λόγω των μέτρων πρόληψης κορωνοϊού.
Εκτιμά ότι οι περισσότεροι φοιτητές του ιδρύματος- καινούργιοι και παλιοί -θα είναι στην Καβάλα μέχρι τις 28 Σεπτέμβρη καθώς η νέα εκπαιδευτική περίοδος προϋποθέτει την παρουσία τους. Αυτό θα γίνει κυρίως λόγω των εργαστηρίων αφού υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο τα μαθήματα θεωρίας και τον Οκτώβριο να γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης. Αντίθετα τα εργαστήρια οριστικά θα γίνονται δια ζώσης. Τα λόγια του Δημήτρη Μαδυτινού είναι τα ακόλουθα:
«Οι εξετάσεις στο ΔΙΠΑΕ Καβάλας γίνονται υποδειγματικά χωρίς κανένα πρόβλημα. Οι φοιτητές δεν ήρθαν ακόμη. Βλέπω ωστόσο κάποιους που άρχισαν να κυκλοφορούν στις εγκαταστάσεις του ΔΙΠΑΕ Καβάλας.
Οι εξετάσεις γίνονται χωρίς προβλήματα από τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη. Αποδεικνύεται ότι έχουν εκπαιδευτεί οι φοιτητές. Υπάρχουν διαδικασίες και πρωτόκολλα. Συμμετέχουν κανονικά ενώ και τα αποτελέσματα βγαίνουν γρήγορα.
Οι εξετάσεις θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα. Μεσολαβεί μια εβδομάδα κενό. Κι από τη Δευτέρα 28 Σεπτέμβρη θα πρέπει να μαζευτεί ο κόσμος για να αρχίσουν τα μαθήματα. Για τη φυσική παρουσία των φοιτητών στην έναρξη των μαθημάτων ισχύει το εξής. Εμείς ερμηνεύουμε τη φυσική παρουσία των φοιτητών σύμφωνα με το πρωτόκολλο που υπάρχει. Αυτό αναφέρει ότι μέχρι 50 άτομα- φοιτητές- τα μαθήματα θεωρίας μπορούν να γίνονται δια ζώσης. Όλες οι θεωρίες εγγεγραμμένους φοιτητές έχουν περισσότερα από 50 άτομα.
Κατόπιν τούτου εκτιμώ προσωπικά ότι οι θεωρίες θα γίνονται διαδικτυακά. Τα εργαστήρια όμως, είναι γκρουπ μικρότερα των 30 ατόμων, θα γίνουν δια ζώσης. Για τη θεωρία νομίζω ότι θα γίνει διαδικτυακά. Υπάρχει μια σκέψη και μια συζήτηση τα γκρουπ της θεωρίας να μικρύνουν και να είναι 50 άτομα ή και λιγότερα από 50. Ώστε κι αυτά τα μαθήματα να γίνονται δια ζώσης. Σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστούμε επιπλέον προσωπικό που δεν έχουμε. Δεν είναι εύκολο να βρεις αυτό το προσωπικό.
Για τις εξετάσεις από απόσταση τα λάβαμε όλα υπόψη. Είμαι τριάντα χρόνια καθηγητής κι αν τον περασμένο Φεβρουάριο μου λέγατε ότι θα κάνουμε διαδικτυακές εξετάσεις – παρόλο που είμαι της πληροφορικής- θα είχα πολλούς ενδοιασμούς. Δεν θα το πίστευα ότι μπορούσε να γίνει αυτό το πράγμα. Κι όμως έγινε. Οι δικλείδες που βάζουμε στις εξετάσεις από απόσταση – σε ποσοστό 90%- δεν επιτρέπουν στο να μπορεί κάποιος να κλέψει ή να χρησιμοποιήσει σκονάκι ή να αντιγράψει. Κι αυτό ισχύει για όλη την εκπαίδευση. Από τον Φεβρουάριο και μετά σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης κάναμε πράγματα που ούτε τα φανταζόμασταν. Όσον αφορά την απουσία των φοιτητών από την Καβάλα, κατά συνέπεια από την αγορά της κτλ, πρέπει να σας πω ότι τα παιδιά λείπουν από την Καβάλα από τις 17 Μαρτίου. Λείπουν πάρα πολύ καιρό. Πιστεύω ότι τα πιο πολλά παιδιά κρατούν τα σπίτια που νοικιάζουν. Ρόλο παίζει και το ότι και τα 5 τμήματα του ΔΙΠΑΕ έχουν όλα εργαστήρια. Που σας θυμίζω ότι θα γίνονται δια ζώσης. Αναγκαστικά θα έρθουν τα παιδιά στην Καβάλα να κάνουν εργαστήρια».