Dark Mode Light Mode

Τεράστια μείωση της παραγωγής λαδιού στη Θάσο (συνέντευξη)

Ο κ. Γιάννης Σουρίδης είναι πρόεδρος του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Θεολόγου Ποτού Θάσου.

Την Παρασκευή μίλησε στην Πρωινή κι επιβεβαίωσε πλήρως το μεγάλο πρόβλημα. Οι καιρικές συνθήκες των προηγούμενων μηνών, από τον περσινό Χειμώνα και μετά, επηρέασαν καθοριστικά τα ελαιόδεντρα. Στη Νότια Θάσο υπάρχει τεράστια μείωση παραγωγής. Στο υπόλοιπο νησί το ίδιο. Ήδη οι ελαιοπαραγωγοί της Θάσου συνεννοούνται μεταξύ τους για να διεκδικήσουν αποζημίωση.

Η συνέντευξη

Ερ: Δεν θα έχουμε μεγάλη παραγωγή στο λάδι της Θάσου φέτος. Η ζέστη το καλοκαίρι εξουδετέρωσε τον καρπό των δένδρων. Αληθεύει αυτό που ακούγεται;

Απ: Όχι μόνο δεν θα έχουμε μεγάλη ποσότητα και μεγάλη παραγωγή. Δεν έχουμε καθόλου! Δεν έχουμε λάδι ούτε για τα σπίτια μας! Όπως έλεγε μια παλιά ρήση, «… δεν θα έχουμε ούτε για τα καντήλια των σπιτιών μας»! Υπάρχουν συνεταιρισμοί στη Νότια Θάσο γιατί εκεί αντιμετωπίζεται το μεγάλο πρόβλημα, όπως η Μαριές, η Καλλιράχη, που δεν θα ανοίξουν καθόλου. Εμείς (ο Θεολόδος) ο Ποτός και τα Λιμενάρια, θα υπολειτουργήσουμε. Ανοίξαμε για πολύ λίγο. Ο δικός μας συνεταιρισμός  που μπορώ να μιλήσω με λεπτομέρειες, πέρσι έκανε 1.100 τόνους ελαιόκαρπο. Φέτος έκανε 50 τόνους. Καταλαβαίνετε τη διαφορά…

Ερ: Έχει ξαναγίνει αυτό;

Απ: Αυτό έχει ξαναγίνει πάλι μια χρονιά με μια αρρώστια. Με μια σαπίλα. Από τις παρατεταμένες βροχές και την υγρασία, είχε σαπίσει το προϊόν πάνω στα δέντρα. Φέτος με την κλιματική αλλαγή τα δένδρα δεν κοιμήθηκαν το χειμώνα. Δηλαδή το δένδρο πρέπει να μη δίνει χυμούς. Πρέπει η θερμοκρασία να πέσει κάτω από το μηδέν για δυο, τρία 24ωρα. Πέρσι ήταν πολύ ήπιος ο χειμώνας, με αποτέλεσμα να δίνουν συνέχεια χυμούς τα ελαιόδεντρα. Ήρθε η άνοιξη, αυτή η παρατεταμένη ανομβρία όπου από τον Μάιο μέχρι και τώρα δεν έβρεξε καθόλου. Το δένδρο τι κάνει; Όταν βλέπει ότι υπάρχει κακουχία στο νερό, δεν έχει νερό, αποβάλει από μόνο του πρώτα τον καρπό. Μετά αποβάλει σιγά-σιγά το φύλλωμα και μετά αν τυχόν δεν βρέξει για να σωθεί, ξεραίνεται. Εμείς ήμασταν ακριβώς σε αυτό το στάδιο και σε πολλά μέρη θα ξεραθούν και δένδρα. Έχουν ξεραθεί οι άγριες οι ελιές, έχουν ξεραθεί πουρνάρια. Πάμε σε μια ερημοποίηση. Όχι τώρα αμέσως αλλά στα επόμενα 100 χρόνια. Έτσι δείχνει το πράγμα.

Ερ: Δεν είναι ένα καλοκαιρινό φαινόμενο, είναι μια σειρά καιρικών συνθηκών που ξεκινούν το χειμώνα του 2022 και φτάνουν μέχρι εδώ.

Απ: Ακριβώς.

Ερ: Πως συμπεριφέρεται το δένδρο σε αυτή την περίπτωση; Δεν έχει καθόλου καρπό η ελιά;

Απ: Δεν έχει καθόλου. Ακαρπία όπως λέμε. Δεν έχει τίποτα. Σε μέρη όπου υπάρχει λίγο υγρασία, εκεί κράτησαν λίγο κάποιο προϊόν τα ελαιόδεντρα. Και που ανοίξαμε ο συνεταιρισμός μας, είμαστε μέσα με το κεφάλι. Τι να κάνουνε οι συνέταιροι; Θα ήταν μια χρυσή χρονιά για τους συνεταιρισμούς με αυτή τη τιμή που πήρε  το λάδι. Μιλάμε για χρυσή χρονιά.

Ερ: Στην υπόλοιπη Ελλάδα τι γίνεται;

Απ: Στην υπόλοιπη Ελλάδα που μιλάω εγώ με άλλους συνεταιρισμούς, όχι σε αυτό το ποσοστό το δικό μας αλλά και εκεί υπάρχει 50%-60% μείωση της παραγωγής. Σε μας είναι 100%.

Ερ: Υπάρχει το ενδεχόμενο να πάρετε κάποια αποζημίωση;

Απ: Σε αυτό κινούμαστε 4 συνεταιρισμοί. Συνολικά στη Θάσο έχουμε 6 συνεταιρισμούς. Βέβαια ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει την ακαρπία και την κλιματική αλλαγή. Ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει βασικά τις καιρικές συνθήκες δηλαδή χαλάζι, αέρα κλπ. Εμείς μαζευτήκαμε όλοι οι συνεταιρισμοί και κάναμε μια αίτηση, ένα έγγραφο και το όποιο θα το στείλουμε σε όλους τους βουλευτές της Καβάλας, τον υπουργό και τον υφυπουργό αγροτικής ανάπτυξης και στην περιφέρεια. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο.

Ερ: Υπό κανονικές συνθήκες, τι παραγωγή σε τόνους λαδιού θα είχε το νησί;

Απ: Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς. Οι άλλοι στον Πρίνο και στο Ραχώνι είναι κατά επάγγελμα αγρότες. Είναι πολύ πιο καλύτεροι. Πιστεύω ότι μιλούσαμε για 1.200 τόνους λαδιού. Με τη ζημιά που έγινε δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε ακόμη και στους 100 τόνους λάδι όλο το νησί.

Προηγούμενο άρθρο

Οικόπεδο 20 στρεμμάτων έπρεπε αλλά δεν έγινε το νέο πάρκινγκ του Νοσοκομείου (φωτογραφίες)

Επόμενο άρθρο

Κατάστημα ένδυσης στο πρώην «Καφέ 18»