Dark Mode Light Mode
Στο έμψυχο δυναμικό της ΠΑΕ ΑΟΚ ο 16χρονος Ιωάννης Σπανδωνίδης
«Τέσσερις ερωτήσεις για το Cosmopolis Festival 2024»: Συνέντευξη του καλλιτεχνικού διευθυντή, Άλκη Ζοπόγλου
Ο Νίκος Βέρτης στις 17 Αυγούστου στην Παραλία Οφρυνίου

«Τέσσερις ερωτήσεις για το Cosmopolis Festival 2024»: Συνέντευξη του καλλιτεχνικού διευθυντή, Άλκη Ζοπόγλου

“Ποια ήταν η έμπνευση πίσω από τη φετινή θεματική και την επιλογή των καλλιτεχνών για το Φεστιβάλ Cosmopolis και πώς εξασφαλίζετε ένα πολύπλευρο και ελκυστικό πρόγραμμα για τις φίλες και τους φίλους του φεστιβάλ;”

Το μότο του Cosmopolis Festival 2024 είναι “A mosaic of music and arts” και πάνω σε αυτό το μότο στηρίχθηκε η φετινή θεματική του φεστιβάλ. Το όραμα μας είναι να δημιουργήσουμε ένα μωσαϊκό μουσικής και τεχνών, οι δράσεις του οποίου θα είναι αυτόφωτες, αλλά ταυτόχρονα άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους όπως ακριβώς οι πολύχρωμες πέτρες ενός μωσαϊκού.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο όλες οι δράσεις του φεστιβάλ έχουν σχεδιαστεί και επιλεγεί με γνώμονα την αισθητική και καλλιτεχνική τους ποιότητα καλύπτοντας όλο το φάσμα των διαφορετικών προτιμήσεων. Διαχρονικά, ο στόχος του Cosmopolis που φέτος γιορτάζει τα 17α του γενέθλια είναι ο αρμονικός συνδυασμός της μουσικής και των τεχνών σε ένα πλαίσιο εξωστρέφειας και συμπερίληψης.

“Μπορείτε να μας περιγράψετε τη διαδικασία υλοποίησης του φεστιβάλ από τη σύλληψη έως την εκτέλεση και ποια είναι μερικά από τα βασικά στοιχεία που πρέπει να διαχειριστείτε για να εξασφαλίσετε μια επιτυχημένη διοργάνωση;”

Η οργάνωση ενός φεστιβάλ τέτοιου μεγέθους δεν είναι απλή διαδικασία. Το φεστιβάλ έχει ένα ισχυρό brand τόσο εντός της χώρας, όσο και στο εξωτερικό. Επομένως, κάθε στάδιο αυτής της διαδικασίας απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, σκέψη, σχεδιασμό, συζητήσεις και πάνω από όλα ανταλλαγή ιδεών.

Χωρίς να μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες, καθώς δε θέλω να καταχραστώ τον χρόνο και χώρο που μου δίνετε, θα ήθελα να αναφέρω ότι η διαδικασία της υλοποίησης του φεστιβάλ ξεκινάει αμέσως μετά τη λήξη του προηγούμενου.

Χαρακτηριστικά, η πρώτη συνάντηση της οργανωτικής ομάδας του Cosmopolis Festival για τη διοργάνωση του 2024 έγινε στις αρχές του Σεπτεμβρίου του 2023 και επικεντρώθηκε στην ανατροφοδότηση που λάβαμε από το κοινό, τους μουσικούς και τους καλλιτέχνες, τους τεχνικούς και τα ΜΜΕ.

Η εποικοδομητική κριτική είναι πάντα καλοδεχούμενη και κάθε χρόνο τη λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν, έτσι ώστε το προϊόν που θα προσφέρουμε την επόμενη χρονιά να είναι βελτιωμένο και καλύτερο από το προηγούμενο.

Κατά τη γνώμη, θεωρώ πως τα βασικότερα στοιχεία που οφείλει να έχει κάθε διοργάνωση του μεγέθους του Cosmopolis είναι σύμπνοια απόψεων μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων, συνεργατικό πνεύμα και αλληλεγγύη.

Αυτά τα στοιχειά σε συνδυασμό με την καλλιτεχνική, αισθητική και οργανωτική εμπειρία που έχουμε αποκτήσει εργαζόμενοι στο πετυχημένο μοντέλο των προηγούμενων ετών αποτελούν τα πιο σημαντικά μας εφόδια στο σχεδιασμό ενός φεστιβάλ που θα απολαύσουν όλες και όλοι.

“Ποιες ήταν οι κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίσατε κατά τη διοργάνωση του φετινού φεστιβάλ και πώς τις ξεπεράσατε;”

Όπως πιθανόν να γνωρίζουν οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης μας, η φετινή διοργάνωση πέρασε από σαράντα κύματα, μέχρι να λάβει το πράσινο φως. Τα εμπόδια που μπήκαν στο δρόμο μας ήταν πολλαπλά και δυστυχώς πηγάζανε από προσωπικές εμπάθειες και απωθημένα και όχι από ειλικρινή επιθυμία για τη βελτίωση του φεστιβάλ, όπως ακούγεται.

Αν η επιθυμία του οποιουδήποτε είναι να συμβάλλει στη δημιουργία ενός ακόμη πιο ελκυστικού φεστιβάλ, η πόρτα μου ήταν, είναι και θα είναι πάντα ανοικτή. Υπήρξε και το σχετικό κάλεσμα πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες, αλλά με γνώμονα την επιτυχία του φεστιβάλ και την ανάδειξη της πόλης μας. Απάντηση δεν έλαβα ποτέ.

Οι φετινές δυσκολίες ξεπεράστηκαν μέσα από την αγαστή συνεργασία που είχαμε με τον Δήμο Καβάλας και το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας που στάθηκαν στο πλάι μας από την πρώτη στιγμή. Πέρα από την ηθική δικαίωση, βέβαια, είχαμε και τη νομική, και κάπως έτσι είμαστε έτοιμοι να σηκώσουμε την αυλαία του Cosmopolis Festival 2024.

“Ποιοι είναι οι στόχοι που ελπίζετε να επιτύχετε με το φετινό φεστιβάλ τόσο για το ίδιο το Cosmopolis όσο και για την πόλη της Καβάλας;”

Όπως ανέφερα και παραπάνω, ο βασικός στόχος του Cosmopolis είναι διαχρονικός: να καταφέρει να συνδυάσει αρμονικά τη μουσική και τις τέχνες με τρόπο εξωστρεφή και συμπεριληπτικό. Για όλους εμάς, οι έννοιες του πολιτισμού, της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού είναι συνυφασμένες και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι και χαρούμενοι που οι έννοιες αυτές αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του Cosmopolis.

Η φετινή εκδοχή του Cosmopolis είναι ιδιαίτερα ανανεωμένη, φιλόδοξη και προσαρμοσμένη στις σύγχρονες απαιτήσεις, έχοντας πάντα την μοναδική ταυτότητα του φεστιβάλ στο επίκεντρό της. Όσο για την πόλη της Καβάλας, ο στόχος είναι να αποτελέσει έναν σπουδαίο πόλο έλξης και ένα σταθμό για καλλιτέχνες και επισκέπτες από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Όπως κάθε χρόνο, η πόλη μας που διαχρονικά ήταν και παραμένει ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και λαών είναι έτοιμη να φορέσει τα γιορτινά της και να υποδεχτεί καλλιτέχνες, κοινό και επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας και του κόσμου.

Η πορεία του Cosmopolis Festival είναι συνυφασμένη με την πόλη της Καβάλας. Το brand των δύο είναι πλέον πολύ ισχυρό και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που το Cosmopolis Festival συμβάλει τόσο στην καλλιτεχνική και πολιτιστική, όσο και στην οικονομική ευημερία της πόλης μας.

Ταυτόχρονα, είμαστε τυχεροί που μια πόλη με την ομορφιά και τον πλούτο της Καβάλας και των ανθρώπων της, βρίσκεται στο πλευρό του φεστιβάλ και το στηρίζει. Σας περιμένουμε όλες και όλους τη Δευτέρα, στη μεγάλη έναρξη του Cosmopolis Festival 2024, στην Παλιά Πόλη της Καβάλας όπου για έξι ημέρες (από 29 Ιουλίου ως 3 Αυγούστου) θα χτυπάει η καρδιά της μουσικής και των τεχνών.

Για περισσότερες πληροφορίες σxετικά με το Cosmopolis Festival 2024, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του φεστιβάλ cosmopolisfestival.gr.

Προηγούμενο άρθρο

Στο έμψυχο δυναμικό της ΠΑΕ ΑΟΚ ο 16χρονος Ιωάννης Σπανδωνίδης

Επόμενο άρθρο

Ο Νίκος Βέρτης στις 17 Αυγούστου στην Παραλία Οφρυνίου