Dark Mode Light Mode

Τεστ κορωνοϊού στο Νοσοκομείο – Συνέντευξη του Βιολόγου Γιώργου Καραμάνη

Από την Τρίτη 21 Απριλίου το Νοσοκομείο Καβάλας πραγματοποιεί τεστ κορωνοϊού για τους αρρώστους του. Μια επιτυχία μεγάλη, μια πρωτοπορία επίσης.

Προηγήθηκαν σημαντικές ενέργειες για την επέκταση και τον εξοπλισμό ενός εργαστηρίου που υπήρχε από την εποχή του Σανατορίου.

Στην Πρωϊνή μίλησε ο υπεύθυνος βιολόγος κ. Γιώργος Καραμάνης

Η συνέντευξη Καραμάνη

Ερώτηση: Να μιλήσουμε συγκεκριμένα για το εργαστήριο του Νοσοκομείου, να καταλάβει και  ο κόσμος…

Απάντηση: Να πούμε λίγα για την ιστορία της λειτουργίας του. Κάνει μοριακές εξετάσεις σε λοιμώδη νοσήματα από τον καιρό του Σανατορίου, εδώ και 15 χρόνια περίπου . Δεν είναι κάτι καινούριο. Ξεκίνησε όταν οι τεχνικές της PCR (Αλυσιδωτής Αντίδρασης Πολυμεράσης), μπήκαν στο Νοσοκομείο της Καβάλας κυρίως για τη φυματίωση στο Σανατόριο. Αργότερα και στην ηπατίτιδα.

Ερώτηση: Είναι το εργαστήριο που κάνει τα τεστ στο Νοσοκομείο Καβάλας για τον κορωνοϊό;

Απάντηση: Ακριβώς.  Το εργαστήριο αυτό ήδη προγραμματίζει να μπορεί να κάνει περισσότερες μοριακές εξετάσεις στο μέλλον. Είχαμε την τύχη το προηγούμενο έτος να προμηθευτούμε μέσω Ευρωπαϊκού Προγράμματος σύστημα ανοιχτού τύπου real-time PCR το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε τέτοιου είδους εξετάσεις όπως αυτές για τον κορωνοϊό, (SARS-CoV-2  RT-PCR )

Ερώτηση: Θέλουμε να μας πείτε την ιστορία αυτής της διαδικασίας, από πότε αρχίσατε να το σκέφτεστε; Πόσο γρήγορα ετοιμάστηκε ο νέος χώρος και που είμαστε σήμερα;

Απάντηση: Όταν ζητήθηκε από τον Διοικητή του Νοσοκομείου αν μπορούμε να συμμετέχουμε στη μάχη κατά του κορωνοϊού φυσικά  απαντήσαμε θετικά. Τότε ξεκίνησε η διαδικασία της επέκτασης του υπάρχοντος εργαστηρίου σε ένα καινούριο χώρο που είναι πολύ πιο ικανός να εκπληρώσει τις απαιτήσεις ασφαλείας και ποιότητας καθώς και του εξοπλισμού. Έτσι ξεκίνησε η μετακίνηση του εργαστηρίου σε ένα νέο χώρο στο Νοσοκομείο.  Έγινε η εγκατάσταση του θαλάμου Βιοασφάλειας  (Τάξης ΙΙ), η μεταφορά και πιστοποίηση των μηχανημάτων και ξεκίνησε  η προμήθεια των απαραίτητων αντιδραστηρίων και αναλωσίμων κτλ.

Ερώτηση: Από πότε άρχισε να κάνει τα πρώτα τεστ για τον κορωνοϊό το εργαστήριο του νοσοκομείου Καβάλας;

Απάντηση:  Άρχισε να κάνει τα πρώτα τεστ γύρω στις 30 Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Μόλις παραλάβαμε την πρώτη παρτίδα αντιδραστηρίων. Ξεκινήσαμε τη δοκιμαστική λειτουργία όταν είχαν μπει όλα σε μια σειρά, δηλαδή αρχίσαμε να εφαρμόζουμε τα πρωτόκολλα που είναι καινούρια για όλο τον κόσμο, όσον αφορά τον νέο  κορωνοϊό παράλληλα με το κέντρο αναφοράς της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης.

Ερώτηση: Αυτό σημαίνει ότι αυτοί κάνανε διασταύρωση των πρώτων  αποτελεσμάτων;

ΑπάντησηΕμείς δεν αναφέραμε  τα αποτελέσματα των εξετάσεων που παράγονταν στα κέντρα αναφοράς. Εμείς παίρναμε ταυτόχρονα και ένα δεύτερο δείγμα το οποίο το εξετάζαμε εδώ. Υπάρχει μια διαδικασία για τα  Νοσοκομεία που δεν είναι κέντρα αναφοράς. Όταν ξεκινούν να κάνουνε μια καινούρια εξέταση πρέπει να αναφέρουν και να διασταυρώνουν τα 10 πρώτα αρνητικά  δείγματα και τα 5 πρώτα θετικά. Κάναμε τη διαδικασία και πήγαμε  στα αρνητικά πάρα πολύ καλά.  Ευτυχώς δεν είχαμε θετικά δείγματα και αναγκαστήκαμε να πάρουμε θετικά δείγματα από το κέντρο αναφοράς της Θεσσαλονίκης για να τα εξετάσουμε και εμείς εδώ για να διαπιστώσουμε ότι οι δικές μας οι μέθοδοι και το πρωτόκολλο μας λειτουργεί ικανοποιητικά.

Ερώτηση: Εκπληρώσατε αυτές τις προϋποθέσεις του συστήματος και της διαδικασίας οπότε έχετε την ανεξαρτησία σας κατά κάποιο τρόπο και έτσι από πότε κάνει τεστ κορωνοϊου το Νοσοκομείο της Καβάλας;

Απάντηση: Από την Τρίτη 21 Απριλίου, τα τεστ γίνονται  εδώ στο Νοσοκομείο και αναφέρονται όλα τα τεστ στον ΕΟΔΥ.  Είμαστε το πρώτο Νοσοκομείο του ΕΣΥ, (που δεν είναι κέντρο αναφοράς,) που έχει αναφέρει επίσημα αποτελέσματα στον ΕΟΔΥ.

Ερώτηση: Πόσα τεστ κάνετε την ημέρα;

Απάντηση: Οι δυνατότητες του εργαστηρίου είναι σχετικά μικρές. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε κέντρα αναφοράς ή εργαστήρια τα οποία είναι εξοπλισμένα με αυτοποιημένα συστήματα  Μπορούμε να κάνουμε γύρω στα 10 τεστ σε ημερήσια βάση. Το προσωπικό που έχουμε είναι σχετικά λίγο στον αριθμό.

Ερώτηση: Πάντως είναι μια μεγάλη επιτυχία να γίνονται τεστ κορωνοϊου. Αν έρθει ένας άνθρωπος με πυρετό στο νοσοκομείο, αμέσως θα κάνετε το τεστ και σε πόση ώρα βγαίνει το αποτέλεσμα;

Απάντηση: Αν θα χρειαστεί να γίνει το τεστ θα το κρίνει το ιατρικό προσωπικό σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ. Το αποτέλεσμα βγαίνει γύρω στις 4  ώρεςαν όλα πάνε καλά και δε χρειαστεί κάποια επανάληψη ή κάποια επιβεβαίωση.  Αυτό δίνει το πλεονέκτημα στους γιατρούς του Νοσοκομείου να κάνουν καλύτερη διαχείριση των περιστατικών.

Είναι όντως μια επιτυχία αυτό και είχαμε τη στήριξη όλης της διοίκησης του Νοσοκομείου, από την πρώτη στιγμή.

Ερώτηση: Η παράδοση που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο από την εποχή του Σανατορίου ήταν κάτι σαν αφορμή, σαν αφετηρία αυτής της προσπάθειας.

Απάντηση: Αυτό ακριβώς , είναι   παράδοση το Νοσοκομείο να είναι πάντα πρωτοπόρο σε τέτοια θέματα. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Συμμερίζομαι απόλυτα  και την αισιοδοξία του Διοικητή.  Μέχρι στιγμής,  όσα τεστ έχουμε εξετάσει εμείς εδώ είναι αρνητικά.  Μακάρι να συνεχίσει έτσι. 

Ερώτηση: Κάποια στιγμή, θέλουμε να πιστεύουμε γρήγορα θα τελειώσει αυτή η περιπέτεια  με τον κορωνοϊό. Τι ρόλο μετά θα έχει να παίξει αυτό το εργαστήριο που θα είναι αναβαθμισμένο;

ΑπάντησηΤο εργαστήριο αυτό ήδη και πριν ξεκινήσει ο κορωνοϊός όπως είχα πει ασχολείται με την ηπατίτιδα. Κάνει εξετάσεις ιικου φορτίου ιου της ηπατίτιδας C και Β. Επίσης και με τη  φυματίωση όπου έχουμε μια μεγάλη γκάμα ανίχνευσης και ταυτοποίησης. Ακόμη  έχουμε προγραμματίσει (και ο διαγωνισμός είναι στο τέλος του ) να επεκταθούμε και σε  άλλες  πολλές   σημαντικές εξετάσεις, από αυτές που  γίνονται μόνο στα Πανεπιστημιακά, στην Αλεξανδρούπολη, στο ΑΧΕΠΑ κτλ. σε συνεργασία με άλλες κλινικές του Νοσοκομείου μας.

Προηγούμενο άρθρο

Π.Ε. Καβάλας : Τηλεδιάσκεψη για την επόμενη μέρα

Επόμενο άρθρο

Δήμος Καβάλας : Απομάκρυνση ογκωδών αντικειμένων από το πρώην στρατόπεδο Κωτσάλου (φωτογραφίες)