Dark Mode Light Mode
Κ. Σάρδη (Energean): Σε πλήρη ανάπτυξη το project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο, πρόβλημα η γραφειοκρατία
Θ. Ξανθόπουλος: Να κηρυχθεί διατηρητέο το κτίριο που στεγάζει τον ΣΦΓΤ Καβάλας, ώστε να μην αλλοιωθούν οι όψεις, η χρήση και η διαχρονική ιστορία ενός κτιρίου-πολιτιστικού τοπόσημου της πόλης
Βρέθηκε ο 34χρονος συμπολίτης

Θ. Ξανθόπουλος: Να κηρυχθεί διατηρητέο το κτίριο που στεγάζει τον ΣΦΓΤ Καβάλας, ώστε να μην αλλοιωθούν οι όψεις, η χρήση και η διαχρονική ιστορία ενός κτιρίου-πολιτιστικού τοπόσημου της πόλης

Φωτογραφία αρχείου

Στη Βουλή φέρνει ο βουλευτής Δράμας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θ Ξανθόπουλος, την επιχειρούμενη μετατροπή-αλλοίωση ενός εμβληματικού κτιρίου, τοπόσημου της πόλης με ιδιαίτερη προσφορά στον πολιτισμό της περιοχής, η οποία έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία και την αντίδραση των πολιτών της Καβάλας.

Σε Ερώτηση την οποία συνυπογράφουν 16 συνολικά βουλευτές, γίνεται αναφορά στην απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού, με την οποία δόθηκε το “πράσινο φως”, για την προσθήκη ορόφου, αλλά και την αλλαγή των όψεων και της χρήσης του κτιρίου του πρώην Συλλόγου Καπνεμπόρων επί της οδού Κύπρου 14, που αποτελεί επί 65 χρόνια την έδρα του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας.

Σημειώνεται μάλιστα χαρακτηριστικά ότι: ‘Εάν υλοποιηθεί η επίμαχη απόφαση του ΥΠΠΟ θα καταστραφεί ένα κτίριο που διαθέτει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για την εξέτασή του ως μνημείο (αρχιτεκτονικά, πολιτιστικά, ιστορικά κ.α.) και θα αλλοιωθεί ο περιβάλλων χώρος των άλλων μνημείων που υπάρχουν δίπλα του, τα οποία όλα μαζί σχηματίζουν ένα μοναδικό ιστορικό σύνολο, εμβληματικό για τη διαχρονικότητα της ιστορίας του καπνού στην Καβάλα (από τον 19ο αι. ως και το 1970).

Οι βουλευτές επισημαίνουν επίσης ότι:

  • Το κτίριο είναι χαρακτηριστικό της μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής με στοιχεία μοντερνισμού, έργο του γνωστού αρχιτέκτονα Χρίστου Μπάτση, από τα λίγα που σώθηκαν απ’ την μεγάλη ανοικοδόμηση της αντιπαροχής. Είναι αρμονικά ενταγμένο σε ένα σύνολο έξι διατηρητέων κτιρίων της ίδια οδού
  • Το 1959 ο Σύλλογος Καπνεμπόρων Καβάλας, στηρίζοντας αποφασιστικά την πνευματική ζωή της πόλης, παραχώρησε δωρεάν και ΕΣΑΕΙ τη χρήση του ισογείου ορόφου του κτιρίου, στον Σύλλογό Γραμμάτων και Τεχνών, εμπιστευόμενο τα τότε εξέχοντα μέλη του και έκτοτε άρχισε μια λαμπρή περίοδος πνευματικής, πολιτιστικής και μορφωτικής δράσης. Δράση η οποία δεν διακόπηκε ούτε το 2002, όταν οι εναπομείναντες καπνέμποροι, πριν διαλύσουν και τυπικά το σύλλογό τους, μεταβίβασαν αιτία δωρεάς, το σύνολο του κτιρίου στην Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου. Ωστόσο ο Σ.Φ.Γ.Τ. Καβάλας λειτουργούσε κανονικά και παρήγαγε το σημαντικό του έργο μέχρι σήμερα και αυτό το σεβάστηκε ο μακαριστός μητροπολίτης Προκόπιος, ο οποίος δεν ζήτησε ποτέ την απομάκρυνσή του, από το φυσικό του χώρο.
  • Οι γενιές των Καβαλιωτών μετά το 1960 και μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουν το κτίριο σαν «Μέγαρο Καπνεμπόρων», αλλά σαν το «Σπίτι του Πολιτισμού και της Κουλτούρας». Κι αυτή την ιστορία, σε αυτό το ιστορικό τοπόσημο της πόλης, δεν μπορεί κανείς να την αγνοήσει.
  • Ο σημερινός ιδιοκτήτης του κτιρίου, η Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, επιδιώκει να μετατρέψει όλο το διώροφο κτίριο (με ισόγειο όροφο και πρώτο όροφο) σε εκθετήριο Ιερών Κειμηλίων και χώρο εκδηλώσεων αν και στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο διαθέτει ιδιόκτητη, πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα εκδηλώσεων, τουλάχιστον 500 ατόμων.. Όπως εκτιμά ο Σύλλογος Γραμμάτων και Τεχνών, “με αφορμή την ανακαίνιση του χώρου, θέλει να απαλλαγεί από την παρουσία του Συλλόγου στην ιστορική του έδρα και παράλληλα σκοπεύει να ανεγείρει και τρίτο όροφο, αλλοιώνοντας την διατηρητέα και παραδοσιακή μορφή της οδού Κύπρου
  • Έχει δημιουργηθεί και αναπτύσσεται καθημερινά ένα πρωτοφανές και αυθόρμητο κύμα αντιδράσεων από εκατοντάδες φίλους του πολιτισμού και των Γραμμάτων (600 υπογραφές, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ημερίδες εκδηλώσεις κ.α.).

Κατόπιν τούτων οι βουλευτές ρωτούν την υπουργό Πολιτισμού, σε ποιές ενέργειες θα προβεί προκειμένου να κηρυχθεί διατηρητέο το κτίριο του Μεγάρου Καπνεμπόρων Καβάλας επί της Κύπρου 14 και έτσι να διασωθεί ένα ισχυρό τοπόσημο του νεότερου πολιτισμού της Καβάλας, που αποτελεί την έδρα του Συλλόγου Γραμμάτων και Τεχνών της πόλης με δεδομένο ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την στέγαση του Μουσείου Κειμηλίων που επιδιώκει να δημιουργήσει η Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Προηγούμενο άρθρο

Κ. Σάρδη (Energean): Σε πλήρη ανάπτυξη το project αποθήκευσης CO2 στον Πρίνο, πρόβλημα η γραφειοκρατία

Επόμενο άρθρο

Βρέθηκε ο 34χρονος συμπολίτης