Με δηλώσεις που έκαναν χθες τόσο ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης όσο και ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Μιχαηλίδης εξήγησαν περισσότερο αναλυτικά το σχέδιο επαναλειτουργίας του ανοιχτού κολυμβητηρίου. Εφόσον εγκριθεί η πρόταση χρηματοδότησης έργου από το Leader Αλιείας. Το έργο θα είναι ενεργειακής αναβάθμισης με ουσιαστική συντήρηση όλων των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και χωρίς να καταργηθεί καμία. Θα είναι κάτι περισσότερο από ανοιχτό κολυμβητήριο. Θα λειτουργεί τους Καλοκαιρινούς μήνες με εμπλοκή στη διαδικασία των συλλόγων. Θα υπάρχει δυνατότητα κολύμβησης και του κοινού, των ΑμΕΑ ενώ υπάρχει σκέψη με πλωτή εξέδρα να δίδεται η δυνατότητα πραγματοποίησης και εκδηλώσεων. Στόχος του Δήμου Καβάλας και αν όλα εξελιχθούν ομαλά είναι το ανοιχτό κολυμβητήριο να ξαναλειτουργήσει το Καλοκαίρι του 2022.
«Και οι σύλλογοι θα εμπλακούν στην λειτουργία του ανοιχτού κολυμβητηρίου»
Για την επαναλειτουργία του ανοικτού κολυμβητηρίου Καβάλας που προβλέπεται να γίνει εκτός απροόπτου το Καλοκαίρι ή την Άνοιξη του 2022 ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης στήριξε την απόφαση της οικονομικής επιτροπής την οποία άλλωστε ο ίδιος εισηγήθηκε. Πρόκειται για το έργο προετοιμασίας για την επαναλειτουργία του ανοικτού κολυμβητηρίου με την συντήρηση των εγκαταστάσεων του και την ενεργειακή τους αναβάθμιση. Ο Δήμαρχος έχει σκέψεις για μία διαφορετική επαναλειτουργία του χώρου που δεν θα είναι μόνο ανοιχτό κολυμβητήριο. Στην εφημερίδα μας είπε: «Στην επαναλειτουργία του ανοικτού κολυμβητηρίου θα εμπλακούν και οι σύλλογοι. Θα υπάρχει ωράριο που οι πισίνες θα διατίθενται για το κοινό. Θα ξαναλειτουργήσει το αναψυκτήριο ενώ θα προβλέπεται η εγκατάσταση και λειτουργία μηχανισμού που θα διευκολύνει να κάνουν το μπάνιο τους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Σκεφτόμαστε να υπάρχει ακόμη και πλωτή εξέδρα στη μεγάλη πισίνα όπου θα μπορούν να γίνονται πολιτιστικά γεγονότα».
Η πρόταση του Δήμου Καβάλας για την επαναλειτουργία του ανοιχτού κολυμβητηρίου
Η συζήτηση με τον αντιδήμαρχο Γιώργο Μιχαηλίδη στο ραδιόφωνο της Πρωινής το πρωί της Τετάρτης ξεκίνησε με την απόφαση της οικονομικής επιτροπής για το έργο ενεργειακής αναβάθμισης του ανοικτού κολυμβητηρίου. Έργο που θα χρηματοδοτηθεί μέσω της Αναπτυξιακής Καβάλας και ευρωπαϊκού προγράμματος. Το έργο θα υλοποιηθεί εφόσον η πρόταση εγκριθεί. Στο δεύτερο μέρος των δηλώσεων του κ.Μιχαηλίδη υπήρξε αναφορά του στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους πολίτες μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Καβάλας. Ανακοινώθηκε από τον Γιώργο Μιχαηλίδη περαιτέρω συνεργασία του Δήμου Καβάλας προς την ίδια κατεύθυνση με τη Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Αθηναίων (ΔΑΕΜ). Ο Γιώργος Μιχαηλίδης υποσχέθηκε ως το καλοκαίρι του 2021 λειτουργία του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης με ψηφιακό τρόπο. Πάλι μέσω συνεργασίας του Δήμου Καβάλας με τη δημοτική επιχείρηση του Δήμου Αθηναίων.
Η συνέντευξη
Ερ: H Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε πρόταση έργου που θα γίνει στο ανοιχτό κολυμβητήριο το οποίο είναι σαφές ότι ο Δήμος Καβάλας θέλει να το ξανά λειτουργήσει. Μιλήστε μας για αυτή την πρωτοβουλία;
Απ: Αν και βέβαια ο κ. Ιακωβίδης είναι ο αρμόδιος από την τεχνική υπηρεσία για το έργο αυτό, να σας πω τα χαρακτηριστικά της πρότασης. Είναι το τρίτο έργο, χθες(προχθές) περάσαμε βασικά δυο έργα προς υποβολή στο Lider Αλιείας. Αυτό ήταν το τρίτο έργο κατά σειρά μετά τη συνεργασία με τον ΟΛΚ και το παρατηρητήριο. Όπως λέει και ο τίτλος του έργου αφορά την ανακαίνιση και την αναβάθμιση του ανοιχτού κολυμβητηρίου. Το χρηματοδοτεί αυτό το έργο του ανοιχτού κολυμβητηρίου το ΕΣΠΑ μέχρι το ύψος των 600.000. Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι αυτή τη στιγμή είναι στο 1. 860.000 πάνω κάτω. Βέβαια αν υπολογίσουμε μια έκπτωση που την υπολογίζουμε πάνω κάτω ότι θα φτάσει στο 1 εκατομμύριο, οπότε τα 400.000 που απομένουν θα πρέπει να κατανεμηθούν στον προϋπολογισμό του Δήμου τα επόμενα τρία έτη. Αφορά μια πλήρη ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση. Από τα σχέδια που στάλθηκαν βλέπω ότι η χωροθέτηση όλων των εγκαταστάσεων παραμένει η ίδια που γνωρίζαμε και ανακαινίζεται όλος ο χώρος.
Θα λειτουργεί σαν κολυμβητήριο. Τα έξοδα λειτουργίας είναι και μειωμένα. Το χειμώνα αντιστρέφονται κάπως τα έξοδα λειτουργίας ανάμεσα στο κλειστό και το ανοιχτό κολυμβητήριο.
Ερ: Αυτή η ιδέα είναι μια ιδέα που την πρωτοακούσαμε στην πενταετία της κ Δήμητρας Τσανάκα . Κάτι πρέπει να γίνει στην περιοχή εκείνη.
Απ: Όλοι γνωρίζουμε ότι προεκλογικά υπήρχαν διάφορες προτάσεις αλλά απ` ότι φαίνεται και όπως είπε η κ. Δρακονάκη χθες(προχθές), δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα πέρα από το ανακαινιστεί το κολυμβητήριο προκειμένου να παραμείνει η χρήση του στο Δήμο. Οποιαδήποτε άλλη χρήση η οποία έχει προταθεί κατά καιρούς , ακόμη και από το σύλλογο Αρχιτεκτόνων είχανε προταθεί λύσεις, οδηγούσε στο να περάσει η χρήση του στο υπουργείο όπου στη συνέχεια θα περνούσε η διαχείριση του στον ΟΛΚ. Επομένως ήταν μονόδρομος το κολυμβητήριο να μείνει στο Δήμο και να ξανά λειτουργήσει ως ανοιχτό κολυμβητήριο.
Ερ: Με αυτή την προσπάθεια ο Δήμος Καβάλας λέει ότι εγώ κρατώ το ανοιχτό κολυμβητήριο, δεν το επιστρέφω στον ΟΛΚ . Ακριβώς για να το κρατήσω θα το λειτουργώ ως ανοιχτό κολυμβητήριο τα καλοκαίρια.
Απ: Ακριβώς αυτό είναι το σκεπτικό. Προφανώς επειδή εντάσσεται στη λογική του Lider Αλιείας η όλη αναβάθμιση της περιοχής το παραλιακό μέτωπο, δόθηκε η ευκαιρία με το Lider Αλιείας να εντάξουμε ένα τέτοιο έργο.
Ερ: Από το Lider Αλιείας θυμίστε μας ο Δήμος Καβάλας τι άλλα έργα έκανε ή θα κάνει;
Απ: Υπάρχει έγκριση για υποβολή. Μακάρι να καταφέρουμε να εγκριθούν όλα τα έργα. Ανάλογα με τον τελικό προϋπολογισμό του Lider Αλιείας θα δούμε πόσα από αυτά θα καταφέρουν να ενταχθούν. Το πρώτο ήταν η αναβάθμιση στο κομμάτι του ΟΛΚ στη γωνία μπροστά στο πάρκινγκ από το λιμενικό (γωνία Ε. Αντίστασης και Αβέρωφ), το δεύτερο ήταν το παρατηρητήριο παράκτια ζώνης , ψηφιακό αν το θέλετε έργο, το τρίτο έργο είναι το κολυμβητήριο και το τέταρτο έργο που εγκρίναμε προς υποβολή, αφορά δράσεις για τη ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κόσμου, κυρίως των παιδιών για την ανακύκλωση, για την διαχείριση γενικώς των αποβλήτων, για την κυκλική οικονομία, να δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό υλικό το οποίο θα μπορέσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε κάποια στιγμή και να πετύχουμε αποτελέσματα.
Ερ: Μπορείτε να βάλετε χρονοδιαγράμματα σε όλα αυτά;
Απ: Αυτό είναι κάτι που πάρθηκε υπόψη στο σχεδιασμό. Το Lider Αλιείας έχει χρονικό όριο το τέλος του 2023 δηλαδή ότι και αν εγκριθεί θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2023 να παραδοθεί προς χρήση. Κάθε δράση έχει ένα άλλο xρονοδιάγραμμα, π.χ. το παρατηρητήριο που γνωρίζω συνολικά είχαμε βάλει 21- 22 μήνες. Τα τελικά έργα με την εμπειρία που έχουμε πιστεύω ότι θα τελειώσουν στο φώτο φίνις.
Ερ: Είστε αρμόδιος για τα ηλεκτρονικά του Δήμου. Τι καινούρια σχέδια σας έχουμε για την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση; Είμαστε πάλι μπροστά σε μια καραντίνα.
Απ: Η αλήθεια είναι ότι ο κορωνοϊός έχει δημιουργήσει πολύ αυξημένες ανάγκες και μια ιδιαίτερη πίεση όσον αφορά την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση. Τις επόμενες μέρες εμείς θα βάλουμε στην πλατφόρμα και θα εντάξουμε σχεδόν την πλειοψηφία των πιστοποιητικών που δίνονται στο Δήμο. Περίπου ακόμη 30 πιστοποιητικά. Επίσης θα ανακοινωθούν και κάποια άλλα πιστοποιητικά για την τεχνική υπηρεσία. Μου είπανε ότι θα γίνει μια σχετική ανακοίνωση από το Δήμαρχο Αθηναίων και να μπορέσουμε να βάλουμε και αυτά τα πιστοποιητικά. Δηλαδή ο στόχος είναι βασικά να σταματήσει ο κόσμος όχι μόνο στη διάρκεια του κορωνοϊού αλλά γενικώς να σταματήσει να έρχεται στο Δήμο.
Η συγκεκριμένη πλατφόρμα στηρίζεται στη συνεργασία του Δήμου Καβάλας με το Δήμο Αθηναίων. Από εκεί και πέρα ένας άλλος λόγος που προσέρχονται οι δημότες είναι για να πληρώσουνε ενώ εμείς ήδη έχουμε ενεργοποιήσει τις ηλεκτρονικές πληρωμές.