Dark Mode Light Mode
Δραστηριότητα συλλόγων: Εκδηλώσεις και κρούσματα κορωνοϊού!
Θα ερευνηθεί η μη έκδοση αδειών για κατάληψη αιγιαλού στις παραλίες του Ν. Καβάλας
ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2022

Θα ερευνηθεί η μη έκδοση αδειών για κατάληψη αιγιαλού στις παραλίες του Ν. Καβάλας

Τουλάχιστον 6 υποθέσεις παράνομης κατάληψης αιγιαλού και παραλίας απασχόλησαν την περασμένη Παρασκευή τη συνεδρίαση του Τριμελούς Καβάλας.

Επαγγελματίες που λειτουργούσαν παραλιακά μπαρ στο Δήμο Καβάλας και στο Δήμο Παγγαίου ήταν κατηγορούμενοι γιατί μετά από έλεγχο του Λιμεναρχείου βρέθηκαν να έχουν αναπτύξει πολλές ξαπλώστρες και ομπρέλες χωρίς άδεια.

Οι παρόντες στο δικαστήριο και στις δίκες αθωώθηκαν. Οι απόντες καταδικάστηκαν. Βέβαια το θέμα δεν είναι καθόλου απλό καθώς δημόσιο και δήμοι δεν κάνουν όταν πρέπει αυτό που πρέπει. Δεν εκδίδουν έγκαιρα τα μισθωτήρια συμβόλαια.

Τις προβλεπόμενες άδειες. Για τις οποίες υπάρχουν συχνά και σωστά οι αιτήσεις. Έτσι οι επαγγελματίες τελικά πληρώνουν μέσω προστίμων που τους επιβάλλονται. Συχνά πληρώνουν περισσότερα των προβλεπόμενων χρημάτων. Τα οποία αυξάνονται περαιτέρω όταν προκύπτουν τα δικαστικά έξοδα. Μέσα στα οποία υπολογίζονται αυτά των καταδικαστικών ποινών ή αυτά των δικηγόρων (που τους υπερασπίζονται).

Σε υποθέσεις της περασμένης Παρασκευής αναφέρθηκε η μη σωστή αντίδραση των υπηρεσιών. Σε σημείο που το δικαστήριο απόρησε κι όπως δήλωσε η Πρόεδρος, η υπόθεση (ως προς τη στάση των υπηρεσιών) θα διερευνηθεί.

Να μην ξεχνάμε ότι οι δικαστές δεν είναι από την Καβάλα και δεν ζουν στην Καβάλα. Ακούν πράγματα που επαναλαμβάνονται από τους επαγγελματίες και δεν πιστεύουν στα αφτιά τους. Τόσο όταν στην υπόθεση εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες όσο και όταν η αρμοδιότητα είναι μόνο της αυτοδιοίκησης. Σημειώνουμε επίσης ότι υπάρχουν πάντα οι περιπτώσεις της αυθαιρεσίας, χωρίς καμία ευθύνη των υπηρεσιών.

Πάντως οι υποθέσεις της περασμένης Παρασκευής αφορούσαν οι περισσότερες το Καλοκαίρι του 2019. Όταν και σύμφωνα με το νόμο στην αδειοδότηση ομπρελών και ξαπλωστρών στις παραλίες εμπλέκονταν και το δημόσιο και η αυτοδιοίκηση. Από το 2020 και έως το Καλοκαίρι του 2022 η αρμοδιότητα είναι μόνο της αυτοδιοίκησης ενώ για το Καλοκαίρι του 2023 (ειπώθηκε χαρακτηριστικά στο Δικαστήριο) αναμένεται η σχετική υπουργική απόφαση. Αλλά θα υπάρξει; Κι αν υπάρξει, θα υπάρξει εγκαίρως; Κι αν υπάρξει εγκαίρως, θα υλοποιηθεί;

Ας δούμε τις υποθέσεις της περασμένης Παρασκευής πιο αναλυτικά:

1) Δύο υποθέσεις διαφορετικού μπαρ στους Αμμόλοφους. Του ίδιου επαγγελματία (και κατηγορούμενου) Καλοκαίρι του 2019. Κατάληψη αιγιαλού χωρίς άδεια. Ο κατηγορούμενος απουσίαζε από τη δίκη. Η κατάληψη αφορούσε 5.600 μέτρα και 2.600 μέτρα αντίστοιχα. Ο έλεγχος έγινε από το Λιμεναρχείο. Συνολική ποινή φυλάκισης 9 μηνών και πρόστιμο 450 ευρώ. Δόθηκε αναστολή

2)Παραλιακό μπαρ στην Κάρυανη. Καλοκαίρι του 2019. Έλεγχος από το Λιμεναρχείο. Ποινή φυλάκισης 6 μηνών και πρόστιμο 300 ευρώ. Δόθηκε αναστολή. Ο κατηγορούμενος απουσίαζε από το δικαστήριο.

3) Παραλιακό μπαρ κοντά στη Νέα Πέραμο. Καλοκαίρι του 2019. Ο κατηγορούμενος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο. Είχε παραχώρηση 500 μέτρων αλλά ανέπτυξε εξοπλισμό σε 4.600 μέτρα. Ποινή 6 μήνες και πρόστιμο 300 ευρώ με αναστολή.

4) Δύο υποθέσεις του ίδιου παραλιακού μπαρ στο Παληό. Καλοκαίρι του 2019 και Καλοκαίρι του 2020. Ο κατηγορούμενος παραβρέθηκε στο δικαστήριο κι εξήγησε ότι έπραξε έγκαιρα όλα όσα προβλέπονταν. Οι άδειες δεν εκδόθηκαν με ευθύνη των υπηρεσιών και όχι δική του. Το δικαστήριο τον κήρυξε αθώο. Με όσα κατέθεσε στη δίκη προκάλεσε την απορία των δικαστών για τη μη έκδοση αδειών κι έτσι η πρόεδρος του δικαστηρίου ανέφερε ότι η υπόθεση θα διερευνηθεί. «Θέλουμε να ξέρουμε το λόγο που ο Δήμος δεν εκδίδει άδειες. Να ξέρουμε ακριβώς τι γίνεται. Θα το διερευνήσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

(φωτογραφία αρχείου)

Προηγούμενο άρθρο

Δραστηριότητα συλλόγων: Εκδηλώσεις και κρούσματα κορωνοϊού!

Επόμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2022