Γεμάτη απορίες, ανησυχίες και μπόλικο παρασκήνιο θα είναι η εβδομάδα που αρχίζει σήμερα σε σχέση με τα πολλά «ανοιχτά» θέματα του εργοστασίου. Θα γράφαμε με τα πολλά θέματα της ΒΦΛ όμως η ισχυρή κάποτε εταιρία των λιπασμάτων είναι σήμερα παρούσα- απούσα. Έχει «αντικατασταθεί» από 4 πρόσφατες καινούργιες εταιρίες, ιδέα φυσικά του Λ. Λαυρεντιάδη. Αυτός είναι που σταθερά κινεί τα νήματα, ευρισκόμενος στην Αθήνα όπου όπως λέγεται εργάζεται συνεχώς αλλά τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες.
Τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών τόσο στην Καβάλα όσο και στην Αθήνα δημιουργούν ένα εύλογο κυρίαρχο ερώτημα. Όντως θα κλείσει το εργοστάσιο, αν δεν λάβει έγκριση για τη δραστηριοποίηση της η εταιρία Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ ή πρόκειται για μπλόφα; Κι αν υπάρξει διαδικασία αναστολής λειτουργίας, θα την παρακολουθήσουμε να ξεκινά εντός των ημερών;
Επί του ερωτήματος αρμόδιος να απαντήσει είναι μόνο ο Λ. Λαυρεντιάδης. Ουδείς άλλος γνωρίζει τις προθέσεις του, εξ αυτού του λόγου οι συνεργάτες του στην Καβάλα και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εμφανίζονται διχασμένοι. Άλλοι απαντούν ότι το εργοστάσιο θα κλείσει κι άλλοι το αποκλείουν. Και οι δύο πλευρές συμφωνούν σε ένα μόνο σημείο. Οι αποφάσεις, η συγκεκριμένη απόφαση, είναι απόφαση που θα παρθεί στην Αθήνα χωρίς κάποιος να τους ρωτήσει, ίσως να μην ζητήσει καν τη γνώμη τους. Σήμερα το εργοστάσιο βρίσκεται σε γενικές γραμμές σε ομαλή κανονική λειτουργία, ενώ υπάρχουν και πρώτες ύλες. Κάποιες μάλιστα έφθασαν την προηγούμενη εβδομάδα. Άρα το εργοστάσιο έχει πρόγραμμα παραγωγής, εξυπηρετεί παραγγελίες κι αν διακόψει τη διαδικασία θα υπάρξει και οικονομικό κόστος σε σχέση με τους πελάτες του.
Οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων που συχνά βρίσκονται στον 2ο όροφο του διοικητηρίου ανησυχούν. Λένε επίσης ότι η εβδομάδα που αρχίζει σήμερα θα είναι καθοριστική. Αναφέρονται (άγνωστο γιατί) δύο ημερομηνίες. Της 22ας και της 24ης Φεβρουαρίου.
Η Π.Ε. και η Διεύθυνση Ανάπτυξης
Απευθυνθήκαμε σε εκπρόσωπο της διοίκησης της Π.Ε. Καβάλας προκειμένου να μάθουμε τον λόγο για τον οποίο είναι στο Διοικητήριο (έξω από το γραφείο του Θ. Μαρκόπουλου) οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Η απάντηση που λάβαμε ήταν η εξής: « Παρακολουθούν τη διαδικασία για την εξέταση του αιτήματος της εταιρίας, καμιά φορά βοηθούν ώστε να φθάσουν άμεσα στην υπηρεσία κι άλλα έγγραφα που ζητούνται από την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ και την Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ».
Ο κ. Μαρκόπουλος με πρόσφατες δηλώσεις του έχει εξηγήσει ακριβώς ποιο είναι το διακύβευμα. Σύμφωνα με το νόμο η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ παραχώρησε τμήματα της (παραγωγικά) στην νέα εταιρία. Αυτό πρέπει να επικυρωθεί από τη Δ. Ανάπτυξης. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη.
Εμμέσως ο κ. Μαρκόπουλος έχει παραδεχθεί ότι η υπηρεσία κατ’ αρχήν θεωρεί τη διαδικασία νόμιμη αφού -όπως έχει πει-πρόκειται για προϋπάρχουσα άδεια που μεταφέρεται από μια εταιρία σε μια άλλη. Κατά κάποιο τρόπο ο αντιπεριφερειάρχης εννοεί ότι αυτή είναι η εισήγηση της υπηρεσίας. Η οποία ψάχνει κι άλλο το θέμα επειδή το Υπουργείο έχει άλλη εκτίμηση, επειδή υπάρχει γνωμοδότηση νομικού που διατυπώνει ισχυρές επιφυλάξεις. Οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων είπαν με την διαμαρτυρία της προηγούμενης εβδομάδας ότι αν δεν δοθεί άδεια, το εργοστάσιο θα κλείσει. Αυτό το λένε καθημερινά, το συζητούν και μεταξύ τους αφού ανησυχούν ότι πρόκειται για αληθινό σενάριο. Υπάρχει και μια μάλλον υπερβολική πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία ή αυτήν την εβδομάδα θα δοθεί η άδεια ή το εργοστάσιο θα αρχίσει σταδιακά να διακόπτει τη λειτουργία του. Κανείς παρόλα αυτά δεν ξέρει περισσότερες λεπτομέρειες. Όλοι περιμένουν την επόμενη κίνηση του Λ. Λαυρεντιάδη, την οποία θα μάθουν είτε από το τηλέφωνο είτε μέσω e mail.
«Έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων»
Η Κυβέρνηση ασχολείται κάθε μέρα με την ίδια υπόθεση κι έχει επικεντρωθεί στην διεύθυνση Ανάπτυξης προς την οποία με πολλούς τρόπους έστειλε σαφές μήνυμα. Η διαδικασία δεν είναι νόμιμη, είπε άλλοτε ευθέως κι άλλοτε πλαγίως. Με το θέμα ασχολείται κάθε μέρα ο Ανδρέας Νεφελούδης. Ενεπλάκη σε αυτό ο κ. Χαρίτσης και όχι μόνο. «Τώρα έχουμε εμείς την πρωτοβουλία των κινήσεων» λένε κυβερνητικοί παράγοντες και δεν κρύβουν ότι καιρό τώρα περίμεναν τον Λ. Λαυρεντιάδη στη γωνία. Δεν αποκλείεται το θέμα να αναβαθμιστεί κι άλλο, δεν αποκλείεται να φθάσει ακόμη και στη Βουλή! Υπάρχει συνεχής έρευνα, νέο υλικό που την όλη υπόθεση συνεχώς την ανεβάζει στην κυβερνητική ατζέντα. Δεν θα είναι έκπληξη αν εντός των ημερών αρχίσει ο έλεγχος των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Αυτός θα γίνει σε μια υπηρεσία που εξ αυτού του λόγου θα μπει σε διαδικασία υπολειτουργίας (για όσο διαρκεί ο έλεγχος).
Σε γενικές γραμμές η Κυβέρνηση μοιάζει να έχει πάρει στα πολύ σοβαρά το θέμα, το εντάσσει σε όλη αυτή τη συζήτηση που η ίδια προκαλεί περί διαπλοκής κτλ. Την βοηθά άλλωστε η συνεχής παρέμβαση στο θέμα του κ. Καλαντζή όταν όλοι οι άλλοι παράγοντες της ΝΔ προτιμούν να μην μιλούν, να παρακολουθούν από απόσταση. Δεν είναι τυχαία η ευθεία αντιπαράθεση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας με τον πρώην βουλευτή. Ο οποίος φέρεται την περασμένη Παρασκευή να αναζήτησε στη Βουλή τον κ. Μορφίδη από τον οποίο ζήτησε εξηγήσεις μιλώντας αρκετά έντονα μαζί του στους διαδρόμους του κτιρίου (αυτό έγινε παρουσία πολλών μαρτύρων)!
Η κυβερνητική γραμμή είναι επιθετική. Αν και τέτοια σενάρια ακούσαμε και στο παρελθόν, τα οποία τότε δεν επιβεβαιώθηκαν, τώρα τα πράγματα μοιάζουν να έχουν σοβαρέψει. Η Κυβέρνηση ετοιμάζεται για όλα. Ακόμη και για το ενδεχόμενο το εργοστάσιο να κλείσει. Έχει έτοιμες άμεσες απαντήσεις ακόμη κι αν δοθεί η περιβόητη άδεια.
Οι 180 απολυμένοι
Σε αυτήν την φάση οι 180 απολυμένοι δεν έχουν ρόλο πρωταγωνιστικό. Παρακολουθούν κι όποτε χρειάζεται παρεμβαίνουν υπέρ των απόψεων τους. Υποστηρίζουν ότι η διαδικασία που ακολουθεί ο Λ. Λαυρεντιάδης είναι πονηρή και όχι νόμιμη. Αυτοί πρώτοι εντόπισαν προβλήματα που εξήγησαν στην Κυβέρνηση, η οποία με αυτήν την αφορμή ασχολήθηκε με το θέμα. Οι 180 περιμένουν τη νέα δίκη στο δικαστήριο (28/2) ενώ ακούν φήμες ότι η απόφαση της δίκης του Δεκέμβρη θα βγει μαζί με αυτήν της δίκης της 28ης Φεβρουαρίου αφού πρόκειται για ίδιες υποθέσεις. Αν συμβεί κάτι τέτοιο τότε οι κρίσιμες και καθοριστικές αποφάσεις επί της ουσίας, δηλαδή επί των απολύσεων τους χωρίς αποζημίωση, θα αργήσουν κι άλλο. Υπό άλλες συνθήκες αυτό θα ήταν σοβαρό πρόβλημα. Τώρα ωστόσο προέχουν άλλα.
Το ρεπορτάζ αναφέρει ακόμη και τυχαία συνάντηση του κ. Τσάρα με τον κ. Βογιατζίδη στο Διοικητήριο. Ο κ. Τσάρας από τότε που ανέλαβε τη διοίκηση του εργοστασίου δεν πήρε καμιά πρωτοβουλία διαλόγου ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι ο Ν. Μπεχράκης επιστρέφει στην Καβάλα συχνά. Ακόμη κι όταν πρόκειται για κοινωνικές του υποχρεώσεις. Απ’ όλα αυτά εύκολα καταλαβαίνουμε ότι αυτό στο οποίο κάποιοι ήλπιζαν, μια λύση στο πρόβλημα μέσω συναίνεσης και διαλόγου, παραμένει σενάριο μακρινό. Πολύ μακρινό έως ανύπαρκτο.