Dark Mode Light Mode
Αποθέωση και στη Δράμα
Θα ξεπεράσει τα 60 λεπτά η τιμή παραγωγού στο ακτινίδιο
Οφείλονται χρήματα στον εργολάβο;

Θα ξεπεράσει τα 60 λεπτά η τιμή παραγωγού στο ακτινίδιο

Με αυξηµένες ποσότητες και ποιοτικό προϊόν οι Έλληνες παραγωγοί ακτινιδίου προσδοκούν µία καλή εµπορική χρονιά, η οποία θα ευνοηθεί ακόµη περισσότερο από το κενό που θα δηµιουργήσει στην αγορά η µειωµένη ιταλική παραγωγή. Ωστόσο, οι επικεφαλής των συνεταιρισµών και των οµάδων παραγωγών τονίζουν ότι δεν θα πρέπει να «πουλήσουµε φθηνά» το προϊόν, για το όνοµα του οποίου έχει δοθεί τόσος αγώνας στο εξωτερικό.

«Πάνω από τα 60 λεπτά το κιλό υπολογίζουµε ότι θα φτάσει η τιµή του ακτινιδίου για τους παραγωγούς της Ένωσης µας. Μιλάµε για µία σηµαντική αύξηση δεδοµένου ότι η τιµή πέρσι κινήθηκε στα 42 λεπτά» αναφέρει στην Agrenda ο Γενικός ∆ιευθυντής της ΕΑΣ Καβάλας, Κλέαρχος Σαραντίδης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «οι ενδείξεις είναι τόσο καλές που σχεδόν µας φοβίζουν». Η σεζόν για την Καβάλα θα ανοίξει στις 12-15 Οκτωβρίου σύµφωνα µε τις µετρήσεις των παραγωγών, που επίσης κάνουν λόγο για µία ποσοτική αύξηση κατά 20% σε σχέση µε πέρσι, οπότε ο ήπιος χειµώνας δεν βοήθησε στην ανάπτυξη του φρούτου.

Σημαντική αύξηση της τάξεως του 20% στην τιµή παραγωγού προβλέπει και ο πρόεδρος του Α.Σ. Άρτας, Άγγελος Ξυλογιάννης. «Από τα  38-40 λεπτά της περσινής σεζόν η τιµή φέτος θα προσεγγίσει τα 50 λεπτά» αναφέρει ο ίδιος στην Agrenda και συνεχίζει: «Πιστεύουµε ότι τα σάκχαρα θα έχουν φτάσει στα σωστά επίπεδα στις 12-15 Οκτωβρίου, ενώ υπολογίζουµε ότι η παραγωγή µας θα αυξηθεί από τους 30.000 τόνους του2016 στους 40.000 τόνους, καθώς το χειµώνα είχαµε αρκετές ώρες ψύχους. Πανελλαδικά, η αύξηση θα είναι εξίσου  µεγάλη από τους 150.000 τόνους του 2016 στους 200.000  την τρέχουσα σεζόν».

Οι ευκαιρίες που δηµιουργεί η µειωµένη ιταλική παραγωγή και το πρόωρο κλείσιµο της σεζόν για τη Ν. Ζηλανδία, µπορούν να ωφελήσουν τον κλάδο µόνο εφόσον:  «∆εν φύγει καµία ποσότητα χωρίς να έχει συσκευαστεί και διαλογιστεί»  τονίζει ο κ. Ξυλογιάννης. Στο ίδιο µήκος κύµατος, ο Αλέξανδρος Παπακώστας, µέλος του ∆Σ της εταιρείας «ΖΕΥΣ» αναφέρει:  «Η ποιότητα του φετινού προϊόντος µπορεί να µας ανοίξει πόρτες σε νέες αγορές. Παρ’ όλα αυτά βλέπουµε παραγωγούς να πωλούν το προϊόν τους στους Ιταλούς. Αυτό είναι παράδοξο».

«Επιπλέον, έχουν καταγραφεί περιστατικά πρόωρης κοπής του ακτινιδίου» συνεχίζει ο κ. Παπακώστας. «Όσοι κόβουν το προϊόν πρόωρα µπορεί να κερδίσουν 5 λεπτά στην τιµή αλλά το µόνο που θα καταφέρουν µακροπρόθεσµα είναι να ταυτίσουν το ελληνικό ακτινίδιο µε την κακή ποιότητα. Στον αντίποδα, βλέπουµε ότι οι Νεοζηλανδοί αυστηροποιούν τα στάνταρ τους. Πιο συγκεκριµένα, πέρα από τα σάκχαρα πρόσθεσαν στα κριτήρια την ξηρά ουσία, για να υπολογίζουν πόσο γευστικό είναι το προϊόν τους», καταλήγει ο κ. Παπακώστας.

Στην Πιερία η έναρξη της συγκοµιδής τοποθετείται στις 22-23 Οκτωβρίου. «Όσον αφορά τις ποσότητες υπολογίζουµε µία αύξηση 10-20% από πέρσι, λόγω του βαρύ χειµώνα που άφησε το δέντρο να «κοιµηθεί» και των νέων εκτάσεων που µπήκαν στην παραγωγή. Έτσι, ενώ πέρσι η συνολική ποσότητα της περιοχής µας έφτασε τους 45.000 τόνους φέτος υπολογίζουµε ότι θα κυµανθούµε στους 52-55.000 τόνους, σύµφωνα µε τα στατιστικά στοιχεία του γεωπονικού τµήµατος της Ζευς.

Εξαιρετική αναµένεται η χρονιά και για τους παραγωγούς ακτινιδίου στον Πυργετό Θεσσαλίας.  «Η παραγωγή µας θα φτάσει τους 7.000-8.000 τόνους. Τα ακτινίδια µας έχουν ήδη πουληθεί στους εµπόρους µε τις τιµές να κινούνται γύρω από τα 60 λεπτά το κιλό, δηλαδή πολύ υψηλότερα από τα 43 λεπτά της περσινής περιόδου» αναφέρει ο Θανάσης Βλάχος, µέλος της Ο.Π. Ακτινιδίου του Πυργετού, αποδίδοντας την αύξηση στην αυξημένη ζήτηση από νέες αγορές.

Η διεθνής ζήτησηαυξάνει συνεχώς

Η µείωση της παραγωγής στη Νέα Ζηλανδία, λόγω του θερµού χειµώνα και των έντονων βροχοπτώσεων, καθώς και το πρόωρο τέλος της εµπορικής περιόδου για τους Νεοζηλανδούς και τους Χιλιανούς προµηθευτές σε συνδυασµό µε το άσχηµο ποδαρικό που αναµένεται να κάνουν οι Ιταλοί στη φετινή εµπορική σεζόν προοιωνίζουν µία χρονιά, στην οποία η προσφορά θα φανεί ανεπαρκής να εξυπηρετήσει τη ζήτηση, σύµφωνα µε τις προβλέψεις των αναλυτών του FreshPlaza.

Μόνο από την Ιταλία, την ηγέτιδα δύναµη παγκοσµίως στην παραγωγή ακτινιδίου, θα λείψουν γύρω στους 140.000-150.000 τόνους, λόγω των καταστροφών που υπέστη η καλλιέργεια από τον παγετό, που έπληξε ορισµένες περιοχές αλλά και την ξηρασία που επικράτησε το καλοκαίρι. Στις ίδιες αιτίες αποδίδεται το µικρό µέγεθος των ακτινιδίων που θα διαθέσει  στην αγορά.

Η διαµορφωθείσα κατάσταση αναµένεται να παρασύρει προς τα πάνω τις τιµές ακτινιδίου διεθνώς. Ήδη στη Γηραιά Ήπειρο καταγράφεται αύξηση της ζήτησης καθώς περνάµε από τους καλοκαιρινούς µήνες, µε τα πολλά ανταγωνιστικά φρούτα, στο φθινόπωρο. Αυτή τη στιγµή η τιµή στην ευρωπαϊκή αγορά διαµορφώνεται στα 2,50 µε 3 ευρώ το κιλό, ανάλογα µε το µέγεθος και την χώρα προέλευσης.

 

Πηγή : Agronews.gr

 

Προηγούμενο άρθρο

Αποθέωση και στη Δράμα

Επόμενο άρθρο

Οφείλονται χρήματα στον εργολάβο;