Dark Mode Light Mode

«Θανάσιμο» πλήγμα…του covid-19 στον τουρισμό της Καβάλας

Πέρα από τα δραματικά αποτελέσματα που έφερε η πανδημία του κορονοϊού στη δημόσια υγεία, βαρύ πλήγμα δέχεται και η οικονομία και ειδικότερα ο τουρισμός.

Με βάση το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής της Περιφέρειας Ανατολικής

Μακεδονίας και Θράκης για το έτος 2021 που συζητήθηκε και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία σε πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από την κίνηση τόσο στη θαλάσσια συγκοινωνία προς τη Θάσο, όσο και στις πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού από το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας, είναι όχι απλώς απογοητευτικά αλλά τραγικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μείωση σε επιβάτες για τις πτήσεις εσωτερικού μεταξύ των ετών 2019 και 2020 έφτασε το 88% ενώ η μείωση της κίνησης των ΙΧ επιβατικών αυτοκινήτων με τα πορθμεία στην γραμμή Καβάλας – Πρίνου το ίδιο χρονικό διάστημα, μειώθηκε κατά 73,16%.

Τα στοιχεία αφορούν τα έτη 2019 και 2020 και συγκεκριμένα το πρώτο οκτάμηνου κάθε χρόνου (Ιανουάριος – Αύγουστος).

Και ενώ οι δύο πρώτοι μήνες του 2020 ξεκίνησαν με κάποια μικρή άνοδο της κίνησης, ξαφνικά τον Μάρτιο, που κτυπά ο κορονοϊός τη χώρα και ιδιαίτερα μετά τις 23 του μηνός που η Ελλάδα μπαίνει στο πρώτο lockdown, η πτώση είναι κάθετη.

Μερικά χαρακτηριστικά στοιχεία και αριθμοί εμφανίζονται στους πίνακες που αναρτούμε .

Στην προαναφερόμενη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου παρατίθενται και στοιχεία από την κίνηση στις συνοριακές εισόδους της χώρας όπου επίσης απεικονίζεται η δραματική μείωση των εισερχομένων στην Περιφέρειά μας και ιδιαίτερα από τους συνοριακούς σταθμούς Προμαχώνα, Εξοχής, Αγίου Κωνσταντίνου και Νυμφαίας από τους οποίους η πλειοψηφία των εισερχομένων, ως γνωστόν, κατευθύνονται προς την Καβάλα και την Θάσο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μείωση που παρατηρήθηκε στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου μεταξύ 2019 και 2020 στις οδικές διελεύσεις από τον συνοριακό σταθμό Νυμφαίας ήταν 84,70%! (1.279.946 το 2019 ενώ το 2020 μόλις 196.642).

Αντίστοιχα η μείωση στον Προμαχώνα ήταν 61,20%, στην Εξοχή 68.90% και στον Άγιο Κωνσταντίνο 85,90%. Νούμερα δηλαδή έξω από κάθε φαντασία.

Το συμπέρασμα που δείχνουν όλα αυτά τα στοιχεία δεν αποδεικνύουν απλώς το πλήγμα που έχει δεχθεί ο τουριστικός τομέας στην περιοχή μας από τον κορονοϊό. Αυτό είναι λίγο πολύ γνωστό και μπορεί ο καθένας μας να το αντιληφθεί πολύ περισσότερο μάλιστα οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι του τουριστικού τομέα. Το νέο στοιχείο είναι το μέγεθος του πλήγματος που τόσο γλαφυρά αποδίδουν τα στοιχεία που παραθέσαμε.

Ειλικρινά είμαστε εξαιρετικά απαισιόδοξοι για το πώς θα μπορέσει να ξαναπάρει μπρος αυτός ο τόσο καθοριστικός τομέας της τοπικής μας οικονομίας, ο τουρισμός. Ας ελπίσουμε σε ένα γρήγορο τέλος αυτής της τραγωδίας που βιώνουμε όλοι μας.

Προηγούμενο άρθρο

Έργα περίφραξης- δωρεάν ίντερνετ- τουρνικέ στη δομή φιλοξενίας προσφύγων

Επόμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΡΙΤΗ 24 ΝΟΕΜΒΡΗ 2020