Dark Mode Light Mode

Θάσος: Ανάμεσα στους τουριστικά κερδισμένους προορισμούς του φετινού καλοκαιριού

Φωτογραφία αρχείου

Βόρεια Ελλάδα: Οι κερδισμένοι και οι… χαμένοι σε εστίαση και καταλύματα – Οι τζίροι που έγραψαν οι επιχειρήσεις εστίασης και τα καταλύματα σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Πιερία, Καβάλα και Θάσο

Γράφει στο Voria.gr η Λίνα Τσιρέκα


Χαλκιδική, Πιερία, Θεσσαλονίκη και Θάσος συγκαταλέγονται μέχρι στιγμής στους τουριστικά κερδισμένους προορισμούς του φετινού καλοκαιριού καθώς ακολούθησαν θετική πορεία τους πρώτους θερινούς μήνες, όπως προκύπτει από τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Στον αντίποδα βρέθηκε η Καβάλα που ακολούθησε πτωτική πορεία μεσούντος του καλοκαιριού και συγκεκριμένα τον Ιούλιο, έχοντας ωστόσο ξεκινήσει άκρως θετικά τον Ιούνιο, όπως προκύπτει από τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων εστίασης και καταλυμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό πως στη Χαλκιδική ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων εστίασης και των καταλυμάτων τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 4% φθάνοντας τα 56,57 εκατ. ευρώ έναντι 54,4 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Πολύ καλύτερος, σε ποσοστιαία βάση, ήταν ο Ιούνιος με κύκλο εργασιών που έφτασε τα 34,03 εκατ. ευρώ, αλλά με άνοδο 24,9% έναντι του Ιουνίου του 2023.

Αισιόδοξη η εικόνα και στην Πιερία τον φετινό Ιούλιο, με τον κύκλο εργασιών σε καταλύματα και επιχειρήσεις εστίασης να φτάνει στα 13,53 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 8,7% έναντι του περσινού Ιουλίου.

Αύξηση κατά 9,5% παρουσίασαν οι δυο κλάδοι στη Θάσο τον φετινό Ιούλιο, φθάνοντας τα 13,66 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως ο τζίρος του Ιουλίου του τρέχοντος έτους ήταν σχεδόν διπλάσιος από αυτόν του Ιουνίου, έναν μήνα πριν, όταν άγγιξε τα 7,88 εκατ. ευρώ.

Στα 145,45 εκατ. ευρώ έφτασε ο τζίρος των επιχειρήσεων των δυο εξεταζόμενων κλάδων τον Ιούλιο στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6,1% έναντι του περσινού αντίστοιχου μήνα.

Ο κύκλος εργασιών του Ιουνίου διαμορφώθηκε σε 104,99 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας άνοδο κατά 1,5% σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο. Σημειώνεται πως ο συνολικός τζίρος των δυο κλάδων το 2023, που αφορά 5.934 επιχειρήσεις, άγγιξε τα 1,4 δισ. ευρώ.

Καθοδική πορεία ακολούθησε η Καβάλα, καθώς τον Ιούλιο αθροιστικά εστίαση και καταλύματα παρουσίασαν κύκλο εργασιών που μεταφράζεται σε  6,23 εκατ. ευρώ καταγράφοντας πτώση κατά 1,2% έναντι του Ιουλίου του 2023.

Πανελλαδικά, τον Ιούλιο, ο κύκλος εργασιών καταλυμάτων και επιχειρήσεων εστίασης εμφάνισε άνοδο 5,4%, απόρροια της υψηλής τουριστικής κίνησης, αγγίζοντας τα 2,15 δισ. ευρώ, έναντι 2,04 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Μάλιστα τα έσοδα από τις εν λόγω δραστηριότητες τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους αυξήθηκαν κατά 11,6% έναντι του Ιουνίου όποτε άγγιξαν στο σύνολο της χώρας το 1,65 δισ. ευρώ.

πηγή: voria.gr

Προηγούμενο άρθρο

«Έφυγε» από τη ζωή ο Κώστας Λαχανιώτης

Επόμενο άρθρο

Super League 2: Το μεσημέρι της Κυριακής ο αγώνας του ΑΟΚ με τον Εθνικό Ν. Κεραμιδίου