Άρθρο Γιώργου Καλαντζή.
Όπως όλοι γνωρίζουμε, έχουμε τη μεγάλη τύχη στην Καβάλα μας, να συνυπάρχουν, σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, τρεις πόλεις των οποίων η δόξα έχει καταγραφεί στις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας. Η Θάσος ως μια ηγέτιδα δύναμη της αρχαιότητας που ανέπτυξε οικονομία με την παραγωγή μαρμάρου και την εξόρυξη χρυσού, στη Θασίων Ήπειρο, τη σημερινή παραλιακή ζώνη από το Στρυμόνα μέχρι το Νέστο. Οι Φίλιπποι, η δοξασμένη πόλη του Φιλίππου Β’, γνωστή για τον υλικό και πνευματικό της χρυσό. Με το χρυσάφι του Παγγαίου χρηματοδοτήθηκε η εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου που έφτασε τον ελληνικό πολιτισμό, μέχρι τις Ινδίες και συνέβαλε στην ίδρυση της πρώτης ελληνικής αυτοκρατορίας! Εδώ ο Απόστολος Παύλος, ίδρυσε της πρώτη χριστιανική εκκλησία της Ευρώπης και βάπτισε την πρώτη ευρωπαία χριστιανή. Οι Φίλιπποι είναι το σημείο συμβολής της ιστορίας της ένδοξης Μακεδονίας με τον Θείο λόγο και την εξάπλωση του χριστιανισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη και από εκεί σε όλον τον κόσμο.
Τα τελευταία χρόνια, επί κυβέρνησης της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, μπήκε δυναμικά στην ζωή μας και η Αμφίπολη. Από την Αμφίπολη ξεκίνησε η εκστρατεία των Ελλήνων για την κατάκτηση της Ασίας και από το λιμάνι της απέπλευσε ο στόλος που είχε «χτιστεί» με την άφθονη και εξαιρετικής ποιότητας ξυλεία του Παγγαίου. Η Αμφίπολη ήταν επίσης ο δεύτερος σταθμός των αποστολικών βημάτων του Παύλου. Γι’ αυτό ένα τόξο με δύο κατευθύνσεις, μια από Δύση προς Ανατολή και μια αντίστροφα, συνδέει από την αρχαιότητα αυτές τις δύο πόλεις, καθώς ήταν το σημείο συνάντησης του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Αποστόλου Παύλου.
Το 2014 η αρχαιολογική σκαπάνη της φίλης μου Κατερίνας Περιστέρη, με την φροντίδα και την χρηματοδότηση της δικής μας κυβέρνησης, έφερε στο φως μετά από 2.300 χρόνια τον λαμπρό και ολόλευκο – κατασκευασμένο από το περίφημο μάρμαρο Θάσου – μνημείο στον Τύμβο Καστά. Ήταν η τελευταία φορά που νοιώσαμε περήφανοι ως Έλληνες, ήταν η τελευταία φορά που η παγκόσμια κοινότητα έστρεψε με θαυμασμό και λατρεία τα μάτια της επάνω στη χώρα μας και ειδικότερα στην γη της Μακεδονίας και του Παγγαίου. Μετά το 2015 τα πλάκωσε όλα το σκοτάδι, η απαξίωση και η μιζέρια και ήρθε ως επιστέγασμα, η συμφωνία των Πρεσπών, να «χαρίσει» το όνομα, (μαζί με την αναγνώριση εθνότητας και μακεδονικής γλώσσας στους Σκοπιανούς)! Τώρα με την αυριανή κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήρθε η ώρα να απελευθερώσουμε το μνημείο, να το καταστήσουμε επισκέψιμο και να αποτελέσει πόλο έλξης εκατομμυρίων τουριστών.
Από το 2016, ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων έχει ενταχθεί στον κατάλογο των μνημείων της UNESCO, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα, για να αναδειχτεί. Η ελλιπής χρηματοδότηση και η αδιαφορία του ΥΠΠΟ για τα μνημεία της περιοχής μας, δημιούργησαν μια στασιμότητα, ένα τέλμα.
Παράλληλα, έχουμε την τύχη να έχουμε στην πόλη της Καβάλας, σε καλή κατάσταση ένα μεγάλο τμήμα της αρχαίας Εγνατίας. Είναι το πιο αρχαίο μνημείο που είναι εμφανές στον επισκέπτη και ακόμη και σήμερα συνδέει την Καβάλα με τους Φιλίππους και δεν έχουμε φροντίσει να αναδείξουμε την αξία του.
Το μεγάλο μου όνειρο είναι η αξιοποίηση και η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων. Η ένταξη στα μνημεία της UNESCO ήταν μια πρωτοβουλία του τότε δημάρχου Φιλίππων Λάζαρου Τσαταλμπασίδη να ξεκινήσει τις διαδικασίες, τις οποίες με θέρμη υποστήριξα με όλες μου τις δυνάμεις, από τη θέση του υπουργού Μακεδονίας – Θράκης. Γι’ αυτό στηρίζω και τα σχέδια της Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου για την περαιτέρω ανάδειξη του θρησκευτικού χώρου στο Βαπτιστήριο της Αγ. Λυδίας και ονειρεύομαι κάποια στιγμή ο Παπάς και ο Οικουμενικούς Πατριάρχης να βαδίσουν μαζί στα βήματα του Απόστολου των Εθνών Παύλου, από την αρχαία Νεάπολη (νυν Καβάλα) μέχρι τους Φιλίππους. Ένα τέτοιο σημαντικό γεγονός θα εξασφαλίσει πολύ μεγάλη προβολή στην περιοχή μας με πολλαπλά οφέλη, καθώς θα αποτελέσει μήνυμα – πρόσκληση προς τους απανταχού Χριστιανούς να έρθουν να προσκυνήσουν τους Φιλίππους και το αγιασμένο χώμα της Μακεδονίας.
Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να αναφέρομαι στους Φιλίππους και να μην επισημάνω το γεγονός που έλαβε χώρα εδώ και άλλαξε τον ρου της ιστορίας. Η μάχη των Φιλίππων το 42 π.Χ. ανάμεσα στους Αντώνιο και Οκταβιανό από τη μια και τους Βρούτο και Κάσιο από την άλλη, αποτέλεσε την ιδρυτική πράξη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Είναι σημαντικό για όλο τον κόσμο, αλλά ειδικά για τους Ιταλούς είναι το σημαντικότερο ίσως σημείο της δικής τους ιστορίας, γι’ αυτό η ανάδειξη και η προβολή του χώρου, δυτικά της αρχαίας πόλης, θα αποτελέσει κορυφαίο προορισμό και αφορμή για χιλιάδες επισκέψεις κάθε χρόνο.
Η Θάσος με επίκεντρο το αρχαίο Θέατρο που ανασκευάζεται με το περίφημο λευκό μάρμαρο Θάσου, οι Φίλιπποι με την αρχαία Εγνατία οδό και τον αρχαιολογικό χώρο και η Αμφίπολη με το μνημείο στον Τύμβο Καστά, συναθροιζόμενα συνθέτουν ένα αναπτυξιακό τρίγωνο, με αφάνταστες δυνατότητες και ευκαιρίες ανάπτυξης. Η ιστορία μας, είναι η δύναμή μας, στα χέρια μας είναι να την δημιουργήσουμε ανάπτυξη και αυτή με την σειρά της να προσφέρει ευημερία για όλους τους κατοίκους της περιοχής μας. Η αυριανή κυβέρνηση της ΝΔ είναι αυτή που θα δώσει ευκαιρίες στους ανθρώπους και στους τόπους τους να αλλάξουν το πρόσημο στη ζωή τους και από αρνητικό να γίνει θετικό. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη, εσείς κι εγώ, για να γυρίσει το χαμόγελο στα χείλη μας και το φως της ανάπτυξης και της προόδου στην πατρίδα μας.