Dark Mode Light Mode

Θάσος: Η διχοτόμηση μιας παραλίας

Η νόμιμη καταστροφή της παραλίας του Ποτού στη Θάσο – Κατασκευάζεται τεχνητό κανάλι, το οποίο θα οδηγεί στο εσωτερικό, σε ένα «καταφύγιο» σκαφών – «Δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα», αναφέρει ο δήμαρχος Λευτέρης Κυριακίδης

Γράφει στην «Καθημερινή» ο Γιώργος Λιάλιος


Μπορεί η παραλία του Ποτού να μην είναι η πιο δημοφιλής στη Θάσο, όμως η εικόνα της μπουλντόζας που έχει ανοίξει στα δύο την ακτή είναι σίγουρα αποκαρδιωτική. Η επέμβαση δεν είναι διόλου αμελητέα και θα είναι για πάντα· αφορά την κατασκευή από παρακείμενο ξενοδοχείο ενός τεχνητού καναλιού, το οποίο θα οδηγεί στο εσωτερικό, σε ένα «καταφύγιο» σκαφών.

Οι εργασίες είναι νόμιμες, αδειοδοτημένες ήδη από το 2016-2017, ωστόσο το είδος της –μη αναστρέψιμης– επέμβασης είναι χαρακτηριστικό της νοοτροπίας «υπέρ πάντων ο τουρισμός», σε ένα νησί στο οποίο αντιστοιχούν περισσότερες από δύο ξενοδοχειακές κλίνες σε κάθε κάτοικο.

Οι εργασίες κατασκευής αυτού του ασυνήθιστου έργου, που μετατρέπει μια παραλία σε λιμενική ζώνη, ξεκίνησαν πριν από μερικούς μήνες από το παρακείμενο ξενοδοχείο Alexander Beach Hotel.

«Μόλις το αντιληφθήκαμε, απευθυνθήκαμε στην κτηματική υπηρεσία Καβάλας όπου υπάγεται η Θάσος. Δεν γνώριζαν τίποτα. Μας είπαν ότι θα στείλουν την αστυνομία για έλεγχο και έτσι πληροφορήθηκαν και αυτοί και εμείς ότι υπήρχε άδεια από το υπουργείο Τουρισμού από το 2016», λέει ο Παναγιώτης Λεονταράκης, μέλος της κίνησης υπέρ των ελεύθερων παραλιών στη Θάσο.

«Η υπόθεση αυτή μας διδάσκει πολλά: Πρώτον, την ευκολία με την οποία το Δημόσιο δίνει σε μια ξενοδοχειακή μονάδα το δικαίωμα να καταστρέψει για πάντα μια παραλία, ώστε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της.

Δεύτερον, πως οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν καμία ενημέρωση και καμία συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων που αφορούν δημόσιο, κοινόχρηστο χώρο όπως είναι ο αιγιαλός και η παραλία».

Οι εργασίες κατασκευής του έργου, που έχει ανοίξει στα δύο την ακτή, ξεκίνησαν πριν από μερικούς μήνες από παρακείμενο ξενοδοχείο. Η αντίδραση, πάντως, στην κοινωνία του νησιού είναι περιορισμένη.

«Όταν ξεκίνησαν τα έργα, το ερευνήσαμε, είδαμε ότι είναι νόμιμο και σταματήσαμε. Επομένως, δεν υπάρχει κάτι άλλο», σημειώνει η Ευαγγελία Οικονομίδου, από την Περιβαλλοντική Κίνηση Θάσου.

Στην ίδια κατεύθυνση και ο δήμαρχος του νησιού, Λευτέρης Κυριακίδης. «Εφόσον όλες οι άδειες είναι νόμιμες, εμείς δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα», αναφέρει. «Αλλωστε δεν είναι μεγάλο έργο.

Είναι ένα μικρό καταφύγιο που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες ενός ξενοδοχείου, σε μια παραλία που βρίσκεται ούτως ή άλλως στον ευρύτερο χώρο του. Ούτε αντίδραση υπήρχε στο νησί ούτε κάποιο θέμα έχει δημιουργηθεί».

«Διχοτομείται μια παραλία του νησιού και δεν αντιδρά κανείς. Αδυνατώ να καταλάβω πώς μπορεί το νησί να δέχεται ένα τέτοιο έργο, απλώς και μόνον επειδή κάποιος έδωσε άδεια», τονίζει ο Κώστας Οικονόμου, που έχει σπίτι κοντά στη συγκεκριμένη παραλία.

Η πλευρά των ιδιοκτητών του ξενοδοχείου (που λειτουργούν ακόμη δύο ξενοδοχεία στο νησί) υπογραμμίζει ότι το έργο είναι νόμιμο και στην πραγματικότητα πολύ μικρής έκτασης.

«Είναι ένα μικρό καταφύγιο τουριστικών σκαφών με 14 θέσεις, για σκάφη έως 6 μέτρα», εξηγεί ο Γιώργος Παπαοικονόμου, μηχανικός, σύμβουλος της εταιρείας για τεχνικά θέματα.

«Χρειάστηκε επτά χρόνια για να πάρει όλες τις άδειες. Η εταιρεία κατασκευάζει το έργο με δικά της έξοδα, αλλά αυτό θα ανήκει στο Δημόσιο, το οποίο θα παραχωρήσει για 23 χρόνια στο ξενοδοχείο τη χρήση και εκμετάλλευσή του.

Ουσιαστικά είναι μια εσωτερική “πισίνα” στο οικόπεδο του ξενοδοχείου με δίοδο προς τη θάλασσα, με μια έκταση μόλις 1,5 στρέμματος». Το έργο, που στην ιστοσελίδα του ξενοδοχείου διαφημίζεται ως Xenios Gate Marina, θα είναι έτοιμο πριν από το καλοκαίρι.

πηγή: kathimerini.gr

Προηγούμενο άρθρο

Πρόσκληση σε βιβλιοπαρουσίαση: «Η τραγική ιστορία των Ελλήνων αιχμαλώτων στη Μικρά Ασία, 1919-1924»

Επόμενο άρθρο

Κάλεσμα για συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία για τα Τέμπη