Ενημερωτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 μεταξύ του νέου δημάρχου Θάσου κ. Λευτέρη Κυριακίδη και αντιπροσωπείας της Θάσος Νερό SOS. Στην τρίωρη συνάντηση ο δήμαρχος ενημερώθηκε εκτενώς για τις προσεγγίσεις της ομάδας πάνω στα σημαντικά προβλήματα του νησιού και για τις λύσεις που προτείνουμε. Επιμείναμε στην προστασία και ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νησιού, δηλαδή του νερού, του δάσους και των παραλιών με συγκεκριμένες δράσεις και υποδομές που θα προάγουν την ποιότητα ζωής μέσα από δημοκρατικές, διαυγείς και σύννομες διαδικασίες λειτουργίας του δήμου.
Συγκεκριμένα ζητήσαμε τεκμηριωμένα:
– Συμμετοχή των τοπικών φορέων σε ανοιχτά Δημοτικά Συμβούλια και ζωντανή μετάδοσή τους από το site του δήμου, το οποίο θα πρέπει άμεσα να ενημερωθεί και να γίνει λειτουργικό για πολίτες και επισκέπτες. Ενεργοποίηση των κοινοτικών συμβουλίων σύμφωνα με τον νόμο, και διασφάλιση της δημοκρατικής λήψης των αποφάσεων στη ΔΕΥΑΘ και στους λοιπούς φορείς.
– Καθαρισμό και φροντίδα του δάσους, κάλυψη του εμφανούς ελλείμματος στην καθαριότητα, στο αστικό και στο περιαστικό πράσινο καθώς και αναβάθμιση του δημόσιου χώρου (παιδικές χαρές, πλατείες κλπ).
– Αναδιοργάνωση και στελέχωση της υπηρεσίας καθαριότητας, με πόρους από ανταποδοτικά τέλη.
– Έλεγχος της άναρχης δόμησης, καταγραφή της επέκτασης των χρήσεων τις τελευταίες δεκαετίες και είσπραξη των αντίστοιχων τελών από τον δήμο.
– Εξαρχής επανεξέταση του χωροταξικού σχεδιασμού, με υπολογισμο δασοκαλυψης και δασικων εκτάσεων επωφελεία του δήμου. Καταγραφή δημοσίων εκτάσεων, έλεγχο των κωδικών του κτηματολογίου και υποβολή ενστάσεων αν τυχόν εχουν καταπατηθει δημοσιες εκτάσεις. Κοινοποίηση του χάρτη του Κτηματολογίου με τη δημοτική περιουσία.
– Τάχιστη κάλυψη της νότιας Θάσου με βιολογικούς καθαρισμούς. Δημοσιοποίηση του φακέλου του βιολογικού Ποτού – Λιμεναρίων και δημιουργία μικρής κλίμακας βιολογικών για τους μικρούς οικισμούς.
– Αμεση επανεξέταση του ζητήματος του ΧΥΤΥ. Επαναφορά του στο δημοτικό συμβούλιο σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες της πλειοψηφούσας παράταξης και νόμιμη επαναχωροθέτησή του εφόσον κριθεί απαραίτητη η δημιουργία του.
– Αμεση προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού φορτίου του νησιού (Μεταλλευτικό Συγκρότημα Θάσου, μεταλλευτικά και δασικά μονοπάτια κλπ) από δημόσιο φορέα και σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια..
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους υδάτινους πόρους:
– Επείγει η εκπόνηση μελέτης προστασίας και διαχείρισης υδάτινων πόρων του νησιού, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα και με ορθολογικό σχεδιασμό τα αντιπλημμυρικά έργα, η πλήρης αποκατάσταση του φράγματος Μαριών, η δημιουργία των απαραίτητων μικρότερων φραγμάτων, η καλλιέργεια όλων των πηγών με παραδοσιακούς και σύγχρονους τρόπους, αλλά και να σταματήσουν οι γεωτρήσεις που καταστρέφουν τον υδροφόρο ορίζοντα.
– Αναβάθμιση των υποδομών του δικτύου ύδρευσης και άρδευσης – Αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων και άμεση τοποθέτηση μετρητών εισροής κι εκροής νερού σε όλο το δίκτυο ύδρευσης (σε γεωτρήσεις και δεξαμενές), για την σωστή αντιμετώπιση τυχών διαροών, αλλά και καταπολέμηση της λαθροληψίας, Τα έργα αντικατάστασης δικτύου συνδέονται πάντα με αντίστοιχα συστήματα μέτρησης εισροής εκροής και εντάσσονται σε προγράμματα ΕΣΠΑ με 100% χρηματοδότηση. Σε ό,τι αφορά την άρδευση, ο δήμος Θάσου ως τωρα επιτρέπει για ψηφοθηρικούς λόγους την λαθρολειψία– ενώ ταυτόχρονα εισπράττει υπέρογκα τέλη άρδευσης. Στο μεταξύ όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις άρδευσης παραμένουν κατεστραμμένες. Επείγει η άρδευση του νησιού να αντιμετωπιστεί με προγραμματισμό και συνέπεια ώστε η κατανομή του νερού να γίνεται δίκαια, προγραμματισμένα και με σεβασμό στα υδατικά αποθέματα.
– Ποιότητα νερού. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία η υπηρεσία ύδρευσης έχει υποχρέωση να παρέχει καθαρό, υγιεινό νερό σε όλη την περιοχή ευθύνης της και όχι κατά επιλογή. Ζητάμε λοιπόν την εφαρμογή της νομοθεσίας σε όλο το νησί, με τακτική και διάφανη δειγματοληψία για έλεγχο της ποιότητας του νερού σε όλες τις κατοικημένες περιοχές του νησιού, σε συνεργασία με τα εξαιρετικά εργαστήρια του ΤΕΙ Καβάλας.
– Τιμολογιακή και κοινωνική πολιτική ύδρευσης και άρδευσης. Η πρόσβαση όλων είναι ανθρώπινο δικαίωμα, και πρέπει να διασφαλίζεται. Στους περισσότερους δήμους της χώρας εφαρμόζονται κοινωνικά τιμολόγια για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες..
– Δημόσιες βρύσες όπου είναι εφικτό ή αναγκαίο (χώροι άθλησης, πλατείες, παιδικές χαρές, δημόσια κτήρια, και αλλού) για τον περιορισμό της καταστροφικής περιβαλλοντικά χρήσης του εμφιαλωμένου νερού
– Μη εφαρμογή της ΚΥΑ για ενιαίο κόστος νερού (περιβαλλοντικό χαράτσι). Αν εφαρμοστεί η συγκεκριμένη ΚΥΑ, το κόστος του νερού σε απομακρυσμένες ή αραιοκατοικημένες περιοχές του νησιού θα πολλαπλασιαστεί, με αποτέλεσμα να ερημώσουν παραδοσιακοί οικισμοί. Πολλοί δήμοι στην Ελλάδα έχουν δηλώσει ότι δεν θα εφαρμόσουν την σχετική οδηγία. Σημειώνουμε ότι φετος θα ξανασυζητηθεί στο ευρωκοινοβούλιο η σκοπιμότητά της ΚΥΑ.
– Επαρκής στελέχωση της ΔΕΥΑΘ, με σκοπό την αυτάρκη και αποτελεσματική λειτουργία της, χωρίς εργολαβιοποίηση των υπηρεσιών της.
– Αφαλάτωση. Συζητείται ανεπίσημα η δημιουργία αφαλατωτηρίου στο νησί. Ωστόσο σύμφωνα με όλες τις μελέτες η αφαλάτωση είναι μέθοδος ύδρευσης πανάκριβη, ανθυγιεινή και αντιοικολογική, και σε καμιά περίπτωση δεν ενδείκνυται για ένα νησί με τους υδατικούς πόρους της Θάσου. Ζητούμε να δεσμευτεί η νέα δημοτική αρχή ότι δεν θα την χρησιμοποιήσει
– Λατομεία. Επιδιώκεται η κατασκευή στο νησί, παρά τις αυστηρές παρατηρήσεις επιστημονικών φορέων όπως το ΤΕΕ, σχιστηρίων μαρμάρου. Πρόκειται για εργοστάσια εξαιρετικά ρυπογόνα για τον υδροφόρο ορίζοντα και όλο το οικοσύστημα του νησιου και τα οποία έχουν τεράστια κατανάλωση νερού. Κατά τις επιστημονικές προβλέψεις θα οδηγήσει στη δίψα τους κατοίκους της Θάσου. Ζητούμε από τη νέα δημοτική αρχή να μην τα επιτρέψει.
Τέλος, τα μέλη της Θάσος Νερό SOS έδειξαν στον δήμαρχο πρόσφατο έγγραφο του δασαρχείου για το λατομείο της ΒΑΛΚΑΝ, από το οποίο προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για το πόσο έχει ωφεληθεί ο δήμος από τις λατομικές εκμεταλλεύσεις, πόσα από τα νόμιμα έσοδα έχει πράγματι εισπράξει και κατά πόσο τηρούνται οι όροι των αδειοδοτήσεών τους. Ζητούμε όλα τα λατομεία να πληρώσουν όλο το νερό που χρησιμοποίησαν τις τελευταίες δεκαετίες, με βάση την παραγωγή τους.