Ο δήμος Θάσου θα συνεργαστεί με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΑΡΜΟΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε. για την υποστήριξη σε θέματα σχεδιασμού, εφαρμογής πολιτικών και προγραμμάτων ανάπτυξης στους τομείς τουρισμού και πολιτισμού.
Δραστηριότητες που ευνοούνται στη Θάσο περιλαμβάνουν ιστιοπλοΐα , περιήγηση σε θαλάσσιες σπηλιές, θαλάσσιο σκι και ψάρεμα, πεζοπορία και ορειβασία, το κυνήγι, καθώς και την παρατήρηση πουλιών, την αναρρίχηση, τον ιστορικό και πολιτιστικό τουρισμό, τον θρησκευτικό τουρισμό κ.α.
Στο νησί εφαρμόζεται επίσης το πρόγραμμα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας και της διεθνούς οργάνωσης BirdLife, για τη συνεχή παρακολούθηση από εθελοντές, της σημαντικής περιοχής για τα άγρια πουλιά στην Θάσο.
Πέραν της τεράστιας φυσικής ομορφιάς που παρουσιάζει το νησί, μεγάλος πόλος έλξης είναι οι αρχαιολογικοί και πολιτιστικοί χώροι του νησιού, ενώ η ιστορία του πολιτισμού της αποτελεί ίσως και τον σημαντικότερο λόγο για να επισκεφτεί κανείς την Θάσο, με μια πληθώρα αρχαίων χώρων, οικισμών, λιμανιών κ.α. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς τους χώρους χρήζουν αποκατάστασης και ανάδειξης.
Μεγάλη επισκεψιμότητα μπορεί να υπάρξει σε σημαντικά μνημεία θρησκευτικού προορισμού, που είναι διάσπαρτα σε όλα τα σημεία του νησιού και είναι απαραίτητο να αξιοποιηθούν, να αναδειχθούν και να προβληθούν.
Ένας άλλος πόλος έλξης που δύναται να αξιοποιηθεί, μεταξύ άλλων, είναι ο ορεινός όγκος του νησιού με τα άπειρα μονοπάτια, πηγές, καταρράκτες, πεδία αναρρίχησης, δάση με το σπάνιο είδος μαύρης και τραχείας πεύκης, ορεινοί παραδοσιακοί οικισμοί ιδιαίτερης ομορφιάς, με παραδοσιακά κτίρια, εδέσματα και παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων όπως μέλι, ελιά και λάδι.
Συνεπώς, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος με υποδομές, προϊόντα και υπηρεσίες των Ειδικών και Εναλλακτικών Μορφών, συγκροτώντας μια σημαντική και ποιοτική αγορά αποτελεί μονόδρομο για την βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού. Επίσης, η βιώσιμη ανάπτυξή του τουρισμού στο νησί πρέπει να προστατεύει το περιβάλλον, να σέβεται την ταυτότητα των προορισμών , να προάγει την κοινωνική ευημερία και να υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη.
Τέλος, με την εξασφάλιση και της τοπικής συμμετοχής στον σχεδιασμό της τουριστικής ανάπτυξης, θα επιτευχθεί ανάπτυξη τουριστικής δραστηριότητας η οποία επιφέρει κέρδη κυρίως στην τοπική κοινωνία, καλύτερη αποδοχή του τουρισμού από τους κατοίκους της περιοχής, καθώς και ενεργητική συμμετοχή των κατοίκων για την διατήρηση των τοπικών τουριστικών πηγών.
πηγή: tornosnews.gr – Σοφία Κοντογιάννη