Γράφει στο Fosonline.gr ο Στέφανος Λεμονίδης
Η Θάσος είναι νησί της Μακεδονίας, βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο πέλαγος και απέχει λίγα χιλιόμετρα από την Καβάλα αποτελώντας το βορειότερο ελληνικό νησί. Μια απόσταση 18 ναυτικών μιλίων τη χωρίζει από την Καβάλα και μόλις 6 μίλια από την Κεραμωτή και το Αεροδρόμιο της Καβάλας.
Έδρα του νησιού είναι ο Λιμένας, ο οποίος συχνά συγχέεται με τα Λιμενάρια, τη δεύτερη κωμόπολη του νησιού. Το νησί είναι κατάφυτο και η ξυλεία αποτελεί ένα από τα κύρια εισοδήματα των Θασίων, όπως και η εξόρυξη μαρμάρου, ο τουρισμός, το λάδι, οι ελιές, το μέλι κ.ά. Ελιές, πεύκα, πλατάνια, έλατα, φλαμουριές, κέδρα, κρανιές και άλλα ήμερα και άγρια δένδρα καλύπτουν τους μικρούς κάμπους μέχρι τις κορφές των βουνών.
Έχει περίπου 12.000 κατοίκους. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, η νήσος οφείλει την ονομασία της στον Θάσο, επικεφαλής Φοινίκων αποίκων. Σύμφωνα με τη μυθολογία η Θάσος ανακαλύφθηκε με αφορμή μία από τις πολλές ερωτικές περιπέτειες του Δία.
Όταν ο Δίας, μεταμορφωμένος σε ταύρο, έκλεψε την κόρη του βασιλέως της Φοινίκης Αγήνορα, την Ευρώπη, αυτός ζήτησε από τους γιους του Φοίνικα, Κίλικα, Κάδμο και τον εγγονό του Θάσο να την αναζητήσουν.
Κατά τη διάρκεια της αναζήτησής του, ο Θάσος βρέθηκε κάποια στιγμή στο νησί. Γοητεύτηκε από την απαράμιλλη ομορφιά και κάλλη του νησιού και μην μπορώντας να επιστρέψει πίσω χωρίς την Ευρώπη, αποφάσισε να εγκατασταθεί μονίμως στο νησί.
Το νησί σε όλη του την έκταση έχει ακτές, όπως τη Χρυσή Αμμουδιά στη Σκάλα Παναγιάς, τη Χρυσή Ακτή στη Σκάλα Ποταμιάς, τα Κοίνυρα, ο Παράδεισος, τη Θημωνιά, την Αλυκή, την Ψιλή Άμμο, το Αστρίς, την Ακτή του Ποτού, το Πευκάρι, την Ακτή Λιμεναριών μέχρι την Τρυπητή, τον Ατσαπά στη Σκάλα Μαριών.
Την Ακτή Καλλιράχης, την Ακτή Σωτήρας, την Ακτή Αλσυλλίου (Δασύλιο) στη Σκάλα Πρίνου, τη Σκάλα Ραχωνίου, τον Παχύ, το Παπαλιμάνι, τη Γλυφάδα και στην πόλη του Λιμένα την Ακτή Αγίου Βασιλείου, την παραλία (συνοικισμού) στην ανατολική πλευρά της πόλης, το Νυστέρι και το Γλυκάδι (2-3 χλμ. από Λιμένα). Αξιοσημείωτες είναι επίσης οι πηγές που υπάρχουν στην Παναγία της Θάσου.
Οι δραστηριότητες που ευνοούνται στη Θάσο περιλαμβάνουν το θαλάσσιο σκι και το ψάρεμα, την πεζοπορία και την ορειβασία, το κυνήγι, καθώς και την παρατήρηση πουλιών. Επίσης, έχει ξεκινήσει για πρώτη φορά να εφαρμόζεται το πρόγραμμα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας και της διεθνούς οργάνωσης Bird Life για τη συνεχή παρακολούθηση από εθελοντές της σημαντικής περιοχής για τα άγρια πουλιά στη Θάσο.
Ένα τμήμα του νησιού έχει χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερης αξίας για τα άγρια πουλιά (έχουν ανάλογα χαρακτηριστεί άλλες 96 περιοχές σε όλη την Ελλάδα) και είναι από τις πρώτες πανελλαδικά περιοχές που έχουν μπει σε καθεστώς παρακολούθησης από εθελοντές των παραπάνω οργανώσεων.
Η μεγαλύτερη παραλία της Θάσου, η Χρυσή Αμμουδιά, βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νησιού, απέχει 12χλμ από τον Λιμένα και μόλις 4χλμ από την Παναγία. Η πολύ δημοφιλής παραλία είναι οργανωμένη, με εύκολη πρόσβαση και στάθμευση και είναι βραβευμένη με μπλε σημαία.
Η μαγευτική αυτή παραλία οφείλει το όνομά της στην χρυσή αντανάκλαση του ήλιου στην άμμο. Τα ρηχά πεντακάθαρα νερά της, καθιστούν τη Χρυσή Αμμουδιά ιδανική για μικρά παιδιά. Η τοποθεσία της είναι ιδανική για περιπάτους, ιδίως προς το άλλο άκρο της παραλίας, τη Σκάλα Ποταμιάς.
Στην πολυσύχναστη Χρυσή Αμμουδιά η διαμονή σας είναι εύκολη υπόθεση. Εδώ θα βρείτε πληθώρα από ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά και κάμπινγκ, ενώ στην πανέμορφη παραλία παρέχονται υπηρεσίες και δραστηριότητες θαλάσσιων σπορ.
Στο νησί της Θάσου οι παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά και τη χρυσή άμμο αποτελούν θέλγητρο για κάθε επισκέπτη. Κανείς δε μένει ασυγκίνητος αντικρίζοντας όλη αυτή τη φυσική ομορφιά που έχει δοθεί απλόχερα στο “σμαραγδένιο” νησί της Θάσου, όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν. Χαρακτηρισμός που της έχει αποδοθεί λόγω των καταγάλανων, σμαραγδί αποχρώσεων των υδάτων της.
Οι θάλασσες στην πλειοψηφία τους είναι ρηχές, γαλήνιες με την ψιλή άμμο να κυριαρχεί στο εσωτερικό τους και περιτριγυρίζονται από πλούσια βλάστηση, όπως πεύκα και ελιές. Οι παραλίες αυτές είναι ιδανικές για οικογένειες με μικρά παιδιά καθώς προσφέρονται για παιχνίδια και βουτιές. Στο νησί υπάρχουν επίσης και ακτές με βαθύτερα νερά, κατάλληλες για κολύμπι και εξερεύνηση του βυθού.
Οι περισσότερες παραλίες στη Θάσο είναι οργανωμένες με ξαπλώστρες και διακρίνονται από υψηλό επίπεδο υπηρεσιών, ενώ αρκετές από αυτές έχουν βραβευτεί με γαλάζια σημαία. Υπάρχει πληθώρα από επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας, με άριστες εγκαταστάσεις.
Χαρακτηριστικό δείγμα αποτελεί η Χρυσή Αμμουδιά, ο Παράδεισος και η Ψιλή Άμμος. Δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τη Σαλιάρα, όπου κυριαρχεί το μάρμαρο, οι λευκές πέτρες και τα ρηχά νερά που βαθαίνουν απότομα.
Από τη Θάσο δε λείπουν όμως και οι πιο ήσυχες παραλίες, ιδανικές για όσους θέλουν να αποδράσουν από τον πολύ κόσμο και αρέσκονται να απολαμβάνουν στιγμές ιδιωτικότητας και ηρεμίας, σε απόλυτη επαφή με τη φύση. Οι καταπράσινες, πευκόφυτες παραλίες της Θάσου είναι μαγευτικές και η κολύμβηση στα καθαρά νερά τους αναζωογονητική.
Η πρόσβαση στις περισσότερες παραλίες της Θάσου, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες, είναι εύκολη και πραγματοποιείται είτε με αυτοκίνητο, διαμέσου του οδικού δικτύου του νησιού, είτε με καραβάκι διαμέσου της θάλασσας.
Ωστόσο υπάρχουν και εκείνες οι παραλίες που για να φτάσει κανείς θα χρειαστεί να περπατήσει, όπως για παράδειγμα η φημισμένη Γκίολα. Οι παραλίες της Θάσου είναι κατάλληλες για όλες τις ηλικίες. Μικροί και μεγάλοι έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν την εμπειρία της ειδυλλιακής θάλασσας, σε ένα καταπράσινο νησί.
πηγή: fosonline.gr