Βρίσκεται στο βορειότερο άκρο του Αιγαίου. Αν και για ορισμένους – κυρίως όσους διαμένουν στην Στερεά Ελλάδα και… κάτω – η προσέγγιση του νησιού φαντάζει κάπως δύσκολη, ωστόσο αποτελεί έναν από τους λατρεμένους τουριστικούς προορισμούς πολλών βορειοευρωπαίων και βαλκάνιων.
Πρωτεύουσα του νησιού είναι ο Λιμένας όπου, εκτός από ξενοδοχεία, καφέ, ταβέρνες και μπαρ, ο επισκέπτης θα εντυπωσιαστεί από τοτο πολιτιστικό στοιχείο. Το αρχαιολογικό μουσείο ξεδιπλώνει την ιστορία του νησιού από τον 7ο αιώνα π.Χ., ενώ στην είσοδό του δεσπόζει ο επιβλητικός κούρος.
Λίγο έξω από την πόλη υπάρχουν τα ερείπια της αρχαίας αγορά, το πρώτο πολιτικό, διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο του νησιού.
Στο πέρασμα των χρόνων, το νησί κατάφερε να έχει φανατικούς φίλους που τον επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι αλλά και καινούριους επισκέπτες κάθε χρόνο. Ειδικά φέτος, με μηδενικά κρούσματα μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού, το νησί φαντάζει ως ιδανικός προορισμός για το φετινό «δύσκολο καλοκαίρι».
Πέντε λόγοι που κανουν τις διακοπές στη Θάσο αξέχαστες.
Το εντυπωσιακό Υψάριο
Το ψηλότερο σημείο του νησιού, το Υψάριο (ή Ψαριό όπως το λένε οι ντόπιοι), με ύψος 1.200 μέτρα. Καλύπτει μεγάλο μέρος του νησιού, σχεδόν το 70% της συνολικής του έκτασης και φιλοξενεί πανέμορφα δάση από έλατα, πεύκα, πλατάνια, καστανιές και φυσικά ελαιόδεντρα στους πρόποδες. Διατρέχεται ολόκληρο από χειμάρρους και πηγές με γάργαρο νερό.
Στην κορυφή βρίσκεται ορειβατικό καταφύγιο ενώ η καταπληκτική θέα προς το Άγιο Όρος, τις ακτές της Μακεδονίας, τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη, ακόμα και τα Δαρδανέλλια- όταν ο καιρός το επιτρέπει- είνα μαγευτική.
Ο γύρος του νησιού: Εμπειρία
Ίσως το μοναδικό νησί που προσφέρει αυτή τη δυνατότητα. Οι επισκέπτες που θέλουν να το περιηγηθούν οδικώς έχουν δύο δυνατότητες. Η πρώτη, είναι να ξεκινήσουν από τον Λιμένα – την πρωτεύουσα του ησιού – ακολουθώντας το δρόμο δυτικά, με κατεύθυνση τα Λιμενάρια. Η δεύτερη, να ξεκινήσουν από τον Λιμένα και προχωρώντας ανατολικά, να φτάσουν ως τον Ποτό και το Θεολόγο.
Ακολουθώντας την πρώτη διαδρομή, ο επισκέπτης βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού που είναι πολυσύχναστο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ορεινές πανέμορφες τοπικές κοινότητες. Δεν λείπουν οι εκπληκτικές παραλίες, με τις ατελείωτες αμμουδιές και τα καταπράσινα δάση που αγκαλιάζουν τις πλαγιές των βουνών. Στην πλευρά αυτή, βρίσκονται το Ραχώνι, ο Πρίνος, το Καζαβίτι, ο Σωτήρας, η Καλλιράχη, οι Μαριές, τα Λιμενάρια και το Πευκάρι.
Μπορείτε ακόμα να επισκεφθείτε ένα αρχαίο λατομείο μαρμάρου, για να δείτε από που προέρχεται το φημισμένο κατάλευκο μάρμαρο της Θάσου που εξάγεται σε όλο τον κόσμο και έχει «ντύσει» ξακουστά μνημεία.
Είναι το υλικό πάνω στο οποίο, κυριολεκτικά, χτίστηκε το νησί, αλλά και το υλικό για το οποίο μέχρι σήμερα συνεχίζει να «τραυματίζεται» αδιάκοπα λόγω των λατομείων που ανοίγουν.
Το Καζαβίτι
Ακολουθώντας τον ανηφορικό δρόμο που ξεκινά από τον Πρίνο (ή Καλύβια για τους ντόπιους), ο επισκέπτης φτάνει στο Μικρό και Μεγάλο Καζαβίτι, το παλαιότερο χωριό του νησιού. Ίσως, το πιο γραφικό, το πιο πράσινο (πριν την καταστροφική πυρκαγιά του 2016), χτισμένο στις πλαγιές του λόφου.
Το Μικρό και το Μεγάλο Καζαβίτι ήταν πραγματικά ένας επίγειος παράδεισος που δυστυχώς έχει «λαβωθεί» σε μεγάλο βαθμό. Το μικρό παραδοσιακό καφενεδάκι κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο στην ανηφορική πλακόστρωτη πλατεία ψήνει καφέ στη χόβολη και σερβίρει κρύο νερό από την τρεχούμενη πηγή. Ο επισκέπτης καθώς περπατάει ανακαλύπτει έναν τόπο γεμάτο πεύκα, πλατάνια, και οξυές. Σπίτια χαμηλά, πετρόχτιστα, με αυλές και σκεπές από πελεκημένη πέτρα.
Ακόμα και σήμερα, το Μικρό και Μεγάλο Καζαβίτι παραμένουν ένας προορισμός που πρέπει όλοι να επισκεφθούν ερχόμενοι στη Θάσο καθώς αποτελεί έναν τόπο ασύγκριτης ομορφιάς.
Οι αγαπημένες παραλίες
Η περιήγηση στις πολλές και σχεδόν εξωτικές παραλίες ξεκινάει από την Μακρύαμμο στα ανατολικά του Λιμένα. Ένας πανέμορφος γραφικός, ήσυχος, κόλπος με κρυστάλλινα νερά, περικυκλωμένος από πεύκα. Η ακτή είναι αμμώδης και οργανωμένη, ιδανική για ατελείωτες ώρες μπάνιου και ηλιοθεραπείας. Στην παραλία, υπάρχει μια σύγχρονη τουριστική μονάδα με μπανγκαλόους από τις πρώτες που δημιουργήθηκαν στο νησί στα τέλη της δεκαετίας του ‘ 60.
Η περιήγηση συνεχίζεται στη Χρυσή Αμμουδιά, την Ποταμιά, τα Κοίνυρα, την Αλυκή, την Αστρίδα.
Υπάρχουν άπειροι όρμοι και παραλίες στο νησί, μικροσκοπικές ή πιο οργανωμένες, όλες τους πανέμορφες. Αν και είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις τις καλύτερες αξίζει μια επίσκεψη στις Αλυκές, στη νοτιοανατολική άκρη, που αντικατοπτρίζει την ουσία του νησιού. Νερά που λαμπυρίζουν με φόντο τα πεύκα, τα ελαιόδεντρα κι ένα αρχαίο λατομείο μαρμάρου.
Οι βουτιές στην πιο in φυσική πισίνα
Το Νο1 σημείο αναφοράς στο νησί αφού βραβεύτηκε ως το πιο φωτογραφημένο σημείο της Θάσου στο Instagram.
Οι ντόπιοι αποκαλούν αυτήν τη βραχώδη λίμνη δίπλα στη θάλασσα το «Δάκρυ της Αφροδίτης» ή αλλιώς Γκιόλα. Πρόκειται για μια φυσική πισίνα, λαξεμένη στους θαλασσινούς βράχους που τα νερά της προσφέρουν υπέροχες χρωματικές αντιθέσεις. Ο φυσικός βατήρας ύψους οχτώ μέτρων στο βάθος, είναι τέλειος για θεαματικές βουτιές, ή χαλαρές τούμπες.
Είτε κολυμπώντας, είτε χαλαρώνοντας στα βράχια το σίγουρο είναι ότι εδώ θα απολαύσετε τη Θάσο στα καλύτερά της.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ
Φωτ. SHUTTERSTOCK