Δυο Εκθέσεις με την κοινή ονομασία «The Nordics» που διοργανώνουν το Σουηδικό Ινστιτούτο, τα Ινστιτούτα και οι Πρεσβείες των Βορείων Χωρών* στην Αθήνα, η Βιβλιοθήκη των Βόρειων Χωρών και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας, εγκαινιάζονται την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 19.00, στη νέα πτέρυγα του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας.
Οι δυο Eκθέσεις, εμπλουτισμένες με καινούριο υλικό για την Καβάλα, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 2018, στη Βιβλιοθήκη των Βόρειων Χωρών, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Δήμου Αθηναίων: «Αθήνα 2018:Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου».
«Γενναίοι και έξυπνοι άνθρωποι – Περιηγητές από τις Βόρειες Χώρες αφηγούνται»
Παρουσιάζει τις ταξιδιωτικές εμπειρίες ανθρώπων από τις Βόρειες Χώρες, που ταξίδεψαν στην Ελλάδα και αποτύπωσαν μέσα από γραπτά κείμενα και ζωγραφικά έργα (σχέδια, σκίτσα, ακουαρέλες) μνημεία, ανθρώπους τοπία.
Πρόκειται για σπάνιες μαρτυρίες και εικόνες, τόσο από την εποχή του πολέμου, όσο και από την ειρήνη που καλύπτουν τους τελευταίους τρεις αιώνες. Μεταξύ αυτών, μια άγνωστη ακουαρέλα που απεικονίζει τον κατεδαφισμένο σήμερα βυζαντινό πύργο στο λιμάνι της Θάσου. Με αφορμή την ακουαρέλα εκτίθενται και ευρήματα που περισυλλέχθηκαν από την κατεδάφιση του πύργου.
Επιμέλεια Έκθεσης: Ντέλια Τζωρτζάκη, Μαρία Μαρτζούκου, Birgit Olsen, Hans Lejdegård, Εύη Χαριτούδη και Elisabeth Gullberg
Επιμέλεια πινακίδας πύργου: Σταυρούλα Δαδάκη – Ελισάβετ Νικολέττου
Επιμέλεια έκθεσης ευρημάτων: Σαββατώ Παστραφίδου- Βασίλειος Ελπασίδης-Κώστας Μακρίδης
«Σουηδοί εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού στην Ελλάδα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο»
Η επισιτιστική βοήθεια στην Ελλάδα υπήρξε η μεγαλύτερη ανθρωπιστική επιχείρηση κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η παγκόσμια κοινή γνώμη, συγκλονισμένη από τον φοβερό λιμό, υποχρέωσε τους συμμάχους τον χειμώνα του 1942 να επιτρέψουν την τροφοδοσία της Ελλάδας.
Μετά από μια σειρά περίπλοκων και χρονοβόρων διαπραγματεύσεων συστάθηκε μια αποστολή του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, στην οποία συμμετείχαν οχτώ Σουηδοί και εφτά Ελβετοί, με επικεφαλής Σουηδό. Σ’ αυτή την ανθρωπιστική αποστολή συμμετείχαν συνολικά 29 Σουηδοί. Στην Έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφίες από την εποχή εκείνη, όπως τις αποτύπωσαν με τον φωτογραφικό τους φακό τα μέλη της αποστολής του Ερυθρού Σταυρού.
Επιμέλεια έκθεσης: Marie Mauzy, συγγραφέας και φωτογράφος
- Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο Σύμβουλος της Σουηδικής Πρεσβείας στην Αθήνα κ. Pär Skånberg, η Διευθύντρια του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών κ. Jennh Wallensten και θα δοθεί διάλεξη από τον Δρ. Björn Forsén, με τίτλο: «Ταξιδιώτες από τις Βόρειες χώρες. Από τους Βίκινγκς μέχρι σήμερα»
(*) Την ένωση των Βόρειων Χωρών απαρτίζουν η Δανία, η Φινλανδία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία και οι αυτόνομες περιφέρειες της Γροιλανδίας, των νησιών Φερόες και των νησιών Ώλαντ. Οι Βόρειες Χώρες έχουν πολλά κοινά στον τρόπο ζωής τους, την ιστορία, τη θρησκεία τους, τη χρήση των Σκανδιναβικών γλωσσών και την κοινωνική δομή τους γενικότερα.
Έχουν μακρά ιστορία πολιτικών ενώσεων και άλλων στενών σχέσεων, αλλά σήμερα δεν αποτελούν μια ενιαία οντότητα. Ωστόσο, διαθέτουν ένα κοινό συμβούλιο που ονομάζεται Συμβούλιο των Βορείων Χωρών, που εργάζεται για τους κοινούς στόχους σε κυβερνητικό και θεσμικό επίπεδο. Πρόκειται για ένα πετυχημένο μοντέλο συνεργασίας με μακρά ιστορία.
(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)