Ακολουθώντας τα χνάρια του Ομηρικού ήρωα από την Τροία ως την Ιθάκη – Τι είναι το «The Trip to Greece» που κάνει πρεμιέρα στα on demand δίκτυα της Μεγάλης Βρετανίας στις 22 Μαΐου
Αν δεν υπήρχε το τέταρτο φιλμ της σειράς ταινιών του Μάικλ Γουιντερμπότομ, θα έπρεπε να το επινοήσουμε. Ειδικά τώρα που τα ταξίδια μοιάζουν με παλιά, ξεθωριασμένη ανάμνηση.
Μπορείς να επαναλάβεις τον νόστο του Οδυσσέα από την Τροία στην Ιθάκη, το ταξίδι με τους συντρόφους του μέσα από Κύκλωπες, Λαιστρυγόνες και μια στρατιά ακόμα μυθικά, φοβερά και τρομερά πλάσματα που διήρκεσε δέκα χρόνια, εκείνο που γέννησε μια επική ιστορία με οικουμενική απήχηση και διαχρονικούς συμβολισμούς (βλ. «Οδύσσεια») μέσα σε μόλις έξι ημερολογιακές ημέρες; Η απάντηση ακόμα και σήμερα, ή μάλλον χθες που τα ταξίδια ήταν μια υπόθεση τόσο απλή, εύκολη και καθημερινή όσο ας πούμε το βούρτσισμα των δοντιών, είναι προφανώς όχι. Ωστόσο, αν ανήκεις στη φυλή των χαρισματικών Βρετανών κωμικών ηθοποιών, όπως ο Στιβ Κούγκαν και ο Ρομπ Μπράιντον, έχεις τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Μάικλ Γουιντερμπότομ και συμπληρωμένα ένσημα από τρεις παλαιότερες ανάλογα φιλόδοξες εξορμήσεις σε Αγγλία, Ιταλία και Ισπανία, τότε μπορείς τουλάχιστον να το αποπειραθείς. Και να συμπτύξεις μέσα σε 110 λεπτά της ώρας το ταξιδιωτικό οδοιπορικό, την ιστορική καταγραφή, τη φιλοσοφική ενατένιση, την ευωχία, την αυτοαναφορικότητα, το τρολάρισμα, οτιδήποτε υπάρχει και απασχολεί τους ανθρώπους -κυρίως τους άνδρες- στο μεσοδιάστημα από τη γέννηση μέχρι τον θάνατο.
Η σειρά ταινιών «The Trip» έχει μάλλον πολλά κοινά με την πραγματικότητα που ζούμε, μολονότι σε ρεαλιστικό επίπεδο όχι ταξίδι δεν μπορεί να πάει κανείς, αλλά σκέφτεται δυο και τρεις φορές αν θα συρθεί μέχρι το περίπτερο. Ωστόσο, η συγγένεια της περιήγησης των δύο ηθοποιών με αυτό που συμβαίνει έχει περισσότερο να κάνει με το δυσδιάκριτο όριο μεταξύ πραγματικότητας και αλήθειας. Καταρχάς, το «The Trip» είναι ταινία -το «The Trip to Greece» κάνει πρεμιέρα στα on demand δίκτυα της Μεγάλης Βρετανίας στις 22 Μαΐου και υπό κανονικές συνθήκες τότε θα έβγαινε και στους κινηματογράφους-, αλλά είναι και τηλεοπτική σειρά. Είναι μάλλον πρώτα τηλεοπτική σειρά έξι επεισοδίων που με νέο μοντάζ αποκτά και εκδοχή φιλμ. Οι ηθοποιοί δεν υποδύονται χαρακτήρες αλλά τον εαυτό τους ή μάλλον κάποιες εκδοχές του εαυτού τους, μόνο που δύσκολα καταλαβαίνεις ποιες από αυτές υπερισχύουν τελικά στην αληθινή ζωή τους. Οι τοποθεσίες που επισκέπτονται στην ελληνική επικράτεια -από τη Λέσβο μέχρι το Πήλιο κι από τα Στάγειρα ως την Ιθάκη- είναι γνώριμες, η καρτ-ποσταλική ομορφιά τους οικεία, μπορείς να θυμηθείς ή να φανταστείς τον εαυτό σου εκεί, νομίζεις πως μπορείς να τις ακουμπήσεις. Ομως η πραγματικότητα λέει ότι κανείς δεν γνωρίζει πότε και πώς θα μπορέσει να τις επισκεφτεί. Υπάρχουν βέβαια κάποια μη αμφισβητήσιμα δεδομένα και σε αυτό το ταξίδι: ο δρόμος και το φαγητό.
Για πρώτη φορά τα έξι επεισόδια της σειράς που γέννησαν την ταινία δεν παίρνουν το όνομά τους από το εστιατόρια που επισκέπτεται το δίδυμο των ηθοποιών, αλλά από τα τοπωνύμια των περιοχών.
Η περιπλάνηση ξεκινά από τον αρχαιολογικό χώρο της Τροίας, όπου οι δύο ηθοποιοί θυμούνται έκθαμβοι τα δέκα χρόνια της πολιορκίας των Ελλήνων, συνεχίζουν στην Ασσο της Μικράς Ασίας και περνούν με σκάφος στη Λέσβο. Ο καταυλισμός της Μόριας, παρότι φαινομενικά αταίριαστος στο ευζωιστικό ταξίδι τους, είναι ανάμεσα στα μέρη που επισκέπτονται στο νησί – έχει κι αυτό τη σημασία και τον συμβολισμό του. Διά θαλάσσης οι Βρετανοί φτάνουν στην Καβάλα, απολαμβάνουν το πρωινό τους γεύμα στο ξενοδοχείο «Imaret» και παίρνουν δυνάμεις για την επίσκεψή τους στην πατρίδα του Αριστοτέλη, τα αρχαία Στάγειρα. Φιλοσοφία με άδειο στομάχι δεν νοείται. Επόμενη στάση τους το ξενοδοχείο «Danai Beach» στη Σιθωνία της Χαλκιδικής. Το απόγευμα τους βρίσκει την παραλία Νταμούχαρη του Πηλίου, όπου γυρίστηκε μέρος της ταινίας «Mamma Mia!» και αποκαμωμένοι καταλύουν στο Αρχοντικό Σάκαλη στις Πινακάτες. Την επομένη ξεκινούν για τους Δελφούς και φτάνουν στην Αθήνα. Δεν θα μπορούσαν να μην επισκεφτούν την κοιτίδα της δημοκρατίας, την Αρχαία Αγορά των Αθηνών, μα και το λίκνο της νέας ελληνικής γαστρονομίας, το εστιατόριο «Βαρούλκο» στο Μικρολίμανο. Επειτα από έναν καλό ύπνο στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» ξεκινούν για την Υδρα. Τρώνε στον Ομιλο, αναπολώντας τους διάσημους συνδαιτυμόνες που έχουν περάσει από τα τραπέζια του, επιλέγουν για τη διαμονή τους το ξενοδοχείο «Υδραία» και μια μέρα μετά φεύγουν με σκάφος για τη Μάνη. Συγκεκριμένα, φτάνουν στο Λιμένι όπου γευματίζουν στον Πύργο Μαυρομιχάλη προτού επισκεφτούν τα υποβλητικά Σπήλαια Διρού. Την έκτη και τελευταία ημέρα διασχίζουν τη Μεσσηνία, περνούν από την παραλία της Βοϊδοκοιλιάς και το Ανάκτορο του Νέστορα, απολαμβάνουν τη θέα στον κόλπο του Ναυαρίνου από το εστιατόριο «Ποσειδωνία» της Πύλου και από την Πάτρα παίρνουν το καράβι για την Κεφαλλονιά και κατόπιν για την Ιθάκη όπου δεν τους περιμένει κάποια Πηνελόπη, αλλά δυο άνετα δωμάτια στο ξενοδοχείο «Περαντζάδα». Τα γυρίσματα στην Ελλάδα ξεκίνησαν πέρσι τον Ιούνιο και ολοκληρώθηκαν περίπου ένα μήνα μετά.
Η γαστρονομία ήταν που έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα πριν από δέκα χρόνια για την πραγματοποίηση του πρώτου ταξιδιού των Κούγκαν και Μπράιντον στη βόρεια Αγγλία. Στο «The Trip» του 2010 ο Κούγκαν, απογοητευμένος από εαυτό, δουλειά και ζωή, αποφασίζει να επιχειρήσει ένα γαστρονομικό οδοιπορικό στον Βορρά της πατρίδας του καταγράφοντας την εμπειρία του για τον «Observer». Εκτός από πρώτης τάξεως διαφυγή είναι κι ένας τρόπος να εντυπωσιάσει την τότε σύντροφό του. Ομως το κορίτσι του τον εγκαταλείπει και έτσι επιλέγει για Σάντσο Πάντσα, έναν άνθρωπο δηλαδή που θα επαληθεύσει τον δονκιχωτισμό του, τον συνάδελφό του Ρομπ Μπράιντον. Το μενού, εκτός από δημιουργική κουζίνα, φωτογενή τοπία και καταλύματα, είχε υπαρξιακές συζητήσεις, πικρόχολο χιούμορ, μιμήσεις, αυτοκριτική, όσα λένε οι άντρες μεταξύ τους, που λέει και το λαϊκό άσμα. Η υποδοχή της σειράς ήταν τέτοια ώστε γρήγορα κατέστησε το sequel αυτονόητο. Συνέπεσε άλλωστε περίφημα με τη σοσιαλμιντιακή έκρηξη του #foodporn και του #wanderlust. Οι δύο φίλοι για το επόμενο ταξίδι τους αποφάσισαν να ιχνηλατήσουν στα βήματα των ρομαντικών ποιητών, του Πέρσι Σέλεϊ και του Λόρδου Βύρωνα στην Ιταλία από το Πεδεμόντιο της Λιγουρίας μέχρι το κοσμοπολίτικο Κάπρι με στάση φυσικά στη Ρώμη για το μουσείο Τζον Κιτς – Πέρσι Σέλεϊ στην Πιάτσα ντι Σπάνια. Αρχικά και οι δύο ηθοποιοί ήταν απρόθυμοι να επαναλάβουν τους εαυτούς τους. Οι τοπικές κουζίνες και το ιταλικό κρασί γρήγορα τους έπεισαν ότι είχαν κάνει τη σωστή επιλογή, όπως αφηγούνταν σε συνέντευξή τους το 2014.
Τρία χρόνια μετά συναντήθηκαν στην Ισπανία. Πολλά είχαν αλλάξει, όπως τα δικαιώματα της σειράς που είχαν περάσει πια από το BBC στο δίκτυο Sky. Αυτή τη φορά σκοπός τους ήταν να αναπαράγουν στο σήμερα το εφηβικό ταξίδι του Κούγκαν στην Ιβηρική Χερσόνησο. Τελικά, το ταξίδι στην Ισπανία πήρε μια αναπάντεχα άσχημη τροπή. Ο Κούγκαν κατέληξε στη βόρεια Αφρική, μόνος στην έρημο, περικυκλωμένος από μια ομάδα τζιχαντιστών. Αλλά καταπώς φαίνεται κατάφερε να επιβιώσει και να ολοκληρώσει με τον φίλο του το τηλεοπτικό/κινηματογραφικό οδοιπορικό τους στην Ελλάδα. Τι καλύτερο για φινάλε από την αναβίωση του ταξιδιού των ταξιδιών κάτω από τον ελληνικό ήλιο, με θέα το απέραντο γαλάζιο, καλό κρασί και σοφιστικέ γαστρονομία; ◆
Info
Τη διανομή της ταινίας στην Ελλάδα έχει η Filmtrade.
Η ημερομηνία προβολής στους κινηματογράφους παραμένει άγνωστη λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον COVID-19
πηγή:Protothema