Η επικοινωνία για τα παιδιά είναι ανάγκη ζωτική, όπως η τροφή και το νερό
Παλαιότερες μελέτες σε βρέφη που αμέσως μετά τη γέννησή τους αναγκάστηκαν να παραμείνουν για αρκετό καιρό σε ορφανοτροφεία έδειξαν ότι τα υγιή σωματικά βρέφη, παραδόξως πέθαιναν με μεγαλύτερη συχνότητα από ότι τα άρρωστα, γιατί οι φροντιστές είχαν την τάση να επικοινωνούν, να αγγίζουν και να αλληλεπιδρούν περισσότερο με τα δεύτερα λόγω της κατάστασης της υγείας τους. Αντιθέτως τα υγιή βρέφη αφήνονταν πιο πολύ μόνα, χωρίς αλληλεπίδραση και χωρίς στενή επαφή, μια που το ανθρώπινο δυναμικό δεν επαρκούσε για να αλληλεπιδράσει με όλα τα βρέφη εξίσου. Αμέτρητες άλλες επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν τη διαφορά στη νευροφυσιολογική και ψυχοκοινωνική ανάπτυξη μεταξύ παιδιών που έχουν την ευκαιρία για ποιοτική ουσιαστική αλληλεπίδραση με ενήλικους και αυτών που τη στερούνται.
Κατεξοχήν τρόπος επικοινωνίας με το παιδί είναι το παιχνίδι. Το παιδί δεν κάθεται να συζητάει με τις ώρες, δε μιλάει στο τηλέφωνο με τις ώρες, δεν πάει για ούζα και δεν έχει facebook. Δε γράφει γράμματα και email, ούτε συνθήματα στους τοίχους. Το παιδί για να επικοινωνήσει παίζει, δηλαδή, με αφορμή ένα αντικείμενο, ένα σενάριο, μια ιδέα, συνομιλεί, διαλέγεται, ανταλλάζει πληροφορίες, οικοδομεί σχέσεις, μοιράζεται εμπειρίες. Η επικοινωνία είναι μέσον απαραίτητο για να μεγαλώσει αλλά και αυτοσκοπός, είναι ανάγκη αλλά και επιθυμία, που η εκπλήρωσή της, η ουσιαστική και ποιοτική, φέρνει απόλαυση. Το παιχνίδι- επικοινωνία είναι η ενστικτώδης και αδιαπραγμάτευτη φροντίδα που το παιδί με ανεξάντλητη επιμονή και συγκινητική επιμέλεια επιδιώκει να εξασφαλίσει για τον εαυτό του από τη στιγμή που ξυπνά μέχρι τη στιγμή που θα πέσει για ύπνο (μερικά παιδιά παίζουν και στον ύπνο τους). Τόσο αδιαπραγμάτευτη, που ακόμα και όταν το περιεχόμενό της είναι δυσάρεστο για αυτό (π,χ, μάλωμα από τον γονιό) και τότε ακόμα θα επιμείνει, ανταμειβόμενο από την αρνητικά φορτισμένη μεν, επικοινωνιακά έντονη δε γονεϊκή αντίδραση.
Αν ξέχασες να παίζεις, θυμήσου το, αν δεν έμαθες ποτέ, σου δίνεται επιτέλους η ευκαιρία να το κάνεις, χωρίς να διατρέχεις τον κίνδυνο να σε πουν ανώριμο ή γελοίο. Το παιδί σου θα σου δείξει το δρόμο.
Σοφία Κατερινάκη, Ψυχολόγος
Ομόνοιας 99 -65302 Καβάλα
Τηλ. 6946 336522