Dark Mode Light Mode

Θέμα της σύσκεψης ήταν οι σεισμοί

Πραγματοποιήθηκε εχθές το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων «Νικόλαος Μάρτης» σύσκεψη υπηρεσιών και φορέων σχετικά με την προετοιμασία των μέτρων, εκ μέρους των υπηρεσιών και του κρατικού μηχανισμού, σε περίπτωση περιστατικού σεισμού. Η πολιτική προστασία και η αντιπεριφέρεια Καβάλας προσκάλεσε και υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους δήμους, τον Οργανισμό Λιμένα, τις διευθύνσεις εκπαίδευσης, τα ΚΤΕΛ, τον ΟΤΕ, τη ΔΕΥΑΚ, το ΔΕΔΔΗΕ.

Οι περισσότεροι ανταποκρίθηκαν και ήταν παρόντες. Το ρόλο του εισηγητή, εκτός από το Θόδωρο Μαρκόπουλο και τον Σταύρο Κιβράκη, είχε εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας από την Κομοτηνή. Ειδικότερα, εξετάστηκαν ζητήματα προσεισμικού ελέγχου των δημοσίων κτηρίων και των χώρων καταφυγής σε περίπτωση σεισμού. Όπως είπε στους δημοσιογράφους ο Σταύρος Κιβράκης η περιφερειακή ενότητα Καβάλας δεν παρουσιάζει υψηλό δείκτη κινδύνου από σεισμό. Παρόλα αυτά, τόνισε, θα πρέπει να γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες και να εξασφαλίζεται ο συντονισμός των φορέων.

Ο Θόδωρος Μαρκόπουλος παρατήρησε ότι οι σεισμοί εντάσσονται στην κατηγορία των φυσικών καταστροφών που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή και την περιουσία των πολιτών, να προκαλέσουν καταστροφές στην οικονομία και τις υποδομές της χώρας. Η σύσκεψη, κατά τον κ. Μαρκόπουλο, είχε στόχο την προετοιμασία των εμπλεκόμενων φορέων ώστε να διαχειριστούν ένα έκτακτο περιστατικό.

Από την αντιπεριφέρεια Καβάλας στάλθηκε το ακόλουθο σχετικό δελτίο τύπου:

Συγκλήθηκε σήμερα 30/10/2017 το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας με θέμα: «Σχεδιασμός και Δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την Αντιμετώπιση Κινδύνων εξ αιτίας σεισμών προσεισμικά και μετασεισμικά.»

Στη συνεδρίαση προήδρευσε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας και Πρόεδρος του ΣΟΠΠ, κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος, παραβρέθηκαν φορείς της ΠΕ Καβάλας που προσκλήθηκαν, καθώς επίσης και ο Δ/ντής της Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης κ. Μαμαρίκας Χρήστος και ο αναπληρωτής Δ/ντής της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Δημήτρης Παπαλεξίου.

Σχετικά με το θέμα των σεισμών αναφέρθηκαν οι αρμοδιότητες του κάθε φορέα καθώς επίσης και οι ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβεί για την ολοκλήρωση των δράσεων αναφορικά με τα μέτρα ετοιμότητας κυρίως προσεισμικά (προσεισμικοί έλεγχοι, προσδιορισμός χώρων καταφυγής, καταυλισμού και εναπόθεσης μπαζών κλπ) αλλά και μετασεισμικά. Μεταξύ των προβλημάτων που τέθηκαν ήταν και η έλλειψη προσωπικού, χρημάτων και μέσων των φορέων, πράγματα που δυσκολεύουν το έργο τους.

Τα Πρακτικά της Συνεδρίασης θα δημοσιοποιηθούν στο Πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Προηγούμενο άρθρο

Ανάβαση του Ε.Ο.Σ. Καβάλας στο Pelister των Σκοπίων

Επόμενο άρθρο

Νέο Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο: Κάθε αρχή και δύσκολη