Dark Mode Light Mode

Θέματα προσβασιμότητας: Απ’ το αρχαίο θέατρο Θάσου στην πλατεία Καπνεργάτη Καβάλας…. (συνέντευξη)

Ο νομαρχιακός σύλλογος ατόμων με ειδικές ανάγκες συνεχίζει να διαμαρτύρεται επειδή το έργο στο αρχαίο θέατρο Θάσου ξέχασε τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Είναι άραγε μόνο αυτό το έργο που έχει τέτοια προβλήματα; Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Μάκης Κρεμύδας διηγείται ίδια θέματα και στο έργο ανάπλασης της πλατείας Καπνεργάτη.

Η συνέντευξη

Ερ: Πως ανέκυψε το θέμα με το έργο στο θέατρο της Θάσου; Τι μεσολάβησε και πληροφορηθήκατε όλα αυτά που διαμαρτύρεστε και καταγγέλλετε για το έργο στο αρχαίο θέατρο Θάσου;

Απ: Τις προηγούμενες μέρες έγινε μια επίσκεψη της Υπουργού Τουρισμού κ. Μενδώνη στην περιοχή μας. Επισκέφτηκε και είδε την εξέλιξη των εργασιών στο Αρχαίο Θέατρο Θάσου. Διαπιστώνοντας η ίδια ότι δεν υπάρχει προσβασιμότητα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι μας ξεχνούν. Παρόλο που υπάρχουν μελέτες και σε αυτές είναι υποχρεωτικό να υπάρχει προϋπόθεση και προδιαγραφή για την προσβασιμότητα των ατόμων με κινητική, οπτική αναπηρία γενικότερα. Κάποιοι ακόμη και στις μέρες μας ξεχνούν να κάνουν αυτή τη μελέτη. Παρόλο που το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο. Υπάρχουν χρήματα της Ευρώπης. Η Ευρώπη δε δίνει χρήματα αν δεν υπάρχει η προϋπόθεση της προσβασιμότητας.

Ερ: Κάπου έγινε λάθος. Που έγινε; Εδώ στην Καβάλα;

Απ: Γιατί όλα τα λάθη γίνονται εδώ στην περιοχή μας; Μήπως κάτι δεν γίνεται σωστά; Τα περισσότερα έργα που βλέπουμε έχουνε ελλιπή προσβασιμότητα ή προσβασιμότητα απλά για να φύγουνε από την υποχρέωση που πρέπει να έχουνε. Αν δεν υπάρχει επαρκή προσβασιμότητα, το έργο δεν χρηματοδοτείται.

Ερ: Υπήρχε πρόβλεψη στο έργο του Αρχαίου Θεάτρου της Θάσου;

Απ: Όχι δεν υπήρχε. Μας κάνει αλγεινή εντύπωση ότι δεν υπήρχε ίχνος προσβασιμότητας στο σχεδιασμό και στη μελέτη ανακαίνισης, ανάπλασης του Αρχαίου Θεάτρου. Είναι απαράδεκτο. Μάλιστα το έργο συνεχίστηκε. Έχει πληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του.

Ερ: Τι δρομολόγησε η Υπουργός; Πως θα καλυφθεί το πρόβλημα;

Απ: Θα γίνει μια μελέτη άρον- άρον. Θα κατατεθεί, θα εγκριθεί κάτι το οποίο ήταν υποχρεωτικό να γίνει και δεν έγινε από την αρχή. Αν και το έργο προχώρησε. Αφού η μελέτη εγκριθεί από τους αρμόδιους φορείς, θα χρηματοδοτηθεί ένα επιπλέον έργο για τη προσβασιμότητα του Αρχαίου Θεάτρου για τα άτομα με αναπηρία που θέλουν να το επισκεφτούν. Είτε είναι Έλληνες, είτε είναι ξένοι τουρίστες.

Ερ: Το λάθος που έγινε στο Αρχαίο Θέατρο που εντοπίζεται;

Απ: Εντοπίζεται σε αυτούς που ξεκίνησαν να κάνουν τη μελέτη, σε αυτούς που έχει ανατεθεί το έργο.  Ποιοι είναι αρμόδιοι για αυτό το έργο;  Δεν ενέταξαν μελέτη προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία.

Ερ: Λέτε ότι και σε άλλα έργα τοπικά στο Νομό Καβάλας ή στην πόλη, έγινε το ίδιο. Υπάρχουν τα ίδια λάθη. Υπάρχουν τα ίδια προβλήματα.

Απ: Στην πόλη μας βρίσκονται σε εξέλιξη έργα που είναι από χρηματοδοτικά εργαλεία που έρχονται μέσω ΕΣΠΑ. Από Ευρωπαϊκά χρήματα.  Το μεγάλο έργο στην πλατεία Καπνεργάτη που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι χρηματοδοτούμενο έργο από αυτά τα προγράμματα. Τότε στηρίχτηκε σε μια αρχιτεκτονική μελέτη, προφανώς για την εικόνα του έργου να είναι πιο ωραίο. Πιο ελκυστικό σε αυτούς που θα το βλέπουν και θα το χαίρονται. Η μελέτη της προσβασιμότητας όμως είχε τεράστιες ελλείψεις τις οποίες αντιληφθήκαμε όταν τη ζητήσαμε και τη μελετήσαμε. Δώσαμε συμπληρωματικές προτάσεις, προκειμένου το έργο της προσβασιμότητας να είναι χρηστικό και να μπορεί να έχει ουσιαστικό όφελος στα άτομα με αναπηρία που θα το χρησιμοποιήσουνε. Παρά ταύτα βλέπουμε στη υλοποίηση του έργου να γίνονται πάλι αστοχίες, να γίνονται τέτοιου είδους κατασκευές οι οποίες είναι δύσκολο ως και επικίνδυνο να τις χρησιμοποιήσουμε.  

Προηγούμενο άρθρο

Το διαφορετικό εκλογικό αποτέλεσμα του Ν. Καβάλας - Αποτελέσματα (και) ανά Δήμο

Επόμενο άρθρο

Μεγάλη η καθυστέρηση όταν η οικοδομική άδεια πρέπει να εγκριθεί από την Αρχαιολογική υπηρεσία! (συνέντευξη)