Dark Mode Light Mode

Θεολόγος: Το ορεινό χωριό που πρέπει να επισκεφθείς στη Θάσο! (φωτογραφίες)

Γράφει στο omorfataxidia.gr η Βάσω Τζιτζικάκη


Η Θάσος, το βορειότερο νησί του Αιγαίου, είναι ένας εκπληκτικός συνδυασμός βουνού και θάλασσας που μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα γούστα. Σε αντίθεση με τα περισσότερα ελληνικά νησιά η Θάσος προσφέρει άφθονη σκιά υπό την σκέπη των πεύκων που σε αρκετά σημεία του νησιού σχεδόν ακουμπούν στη θάλασσα.

Η δροσιά τους μπορεί να σε κάνει να φορέσεις μέχρι και ζακέτα μέσα στο καλοκαίρι στα ορεινά χωριά του νησιού που εντυπωσιάζουν. Ο Θεολόγος αποτέλεσε διοικητική πρωτεύουσα της Θάσου επί Τουρκοκρατίας και από το 1979 έως και σήμερα είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα του νησιού καθώς έχει ανακηρυχθεί και ως προστατευμένος παραδοσιακός οικισμός.

Είναι γνωστός σε ντόπιους και επισκέπτες για τις παραδοσιακές ταβέρνες του που σερβίρουν ψητό κατσικάκι αλλά και για την μακεδονική αρχιτεκτονική του που μπορεί κανείς να δει στα διατηρητέα κτίρια του. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού και απέχει 50 χιλιόμετρα από τον Λιμένα και 10 χιλιόμετρα από τον Ποτό.

Η ιστορία του είναι μακραίωνη, αφού αναφέρεται ακόμη από τον 13ο αιώνα σε γραπτή μαρτυρία του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ανδρόνικου Β’ Παλαιολόγου ότι η Μονή Φιλοθέου Αγ. Όρους είχε μετόχι στο όνομα του Ευαγγελιστή και Θεολόγου Ιωάννη, από όπου και πήρε το όνομά του το χωριό.

Ο οικισμός εντυπωσιάζει με τον πλακόστρωτο δρόμο κατά μήκος του οποίου συναντάς πανέμορφα σπίτια, εκκλησίες, πηγές που ρέουν παγωμένο νερό αλλά και ένα Λαογραφικό Μουσείο (για το οποίο θα μιλήσουμε αναλυτικά σε επόμενη ανάρτηση) το οποίο ήταν σπίτι του οπλαρχηγού Χατζηγιώργη που αποτελεί εμβληματική μορφή για τον τόπο και την ιστορία του.

Λίγο έξω από τον κεντρικό δρόμο του χωριού μπορεί κανείς να θαυμάσει ένα πετρόχτιστο γεφύρι ηπειρώτικου τύπου αλλά και τους καταρράκτες της Κεφαλόγουρνας (για τους οποίους έχουμε γράψει σε προηγούμενη ανάρτηση οι οποίοι εντυπωσιάζουν! https://omorfataxidia.gr/…/thasos-katarraktis…/ )

Τέλος, το χωριό τηρεί τα έθιμα και τις παραδόσεις καθώς κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται αναπαράσταση του παραδοσιακού θασίτικου γάμου, γεγονός το οποίο χαίρει μεγάλου θαυμασμού από τους ντόπιους αλλά και τους επισκέπτες που έχουν την τύχη να το παρακολουθήσουν από κοντά.

πηγή: omorfataxidia.gr – Φωτογραφίες: Βάσω Τζιτζικάκη

Προηγούμενο άρθρο

Παλαιότερα ζεσταινόμασταν , σήμερα βράζουμε !

Επόμενο άρθρο

Λειτουργεί από σήμερα το καφέ-πωλητήριο κεραμικών στην πλατεία Μουσικής, στην Παναγία