Ο γιατρός – διευθυντής του Κέντρου Υγείας Πρίνου και διευθυντής του ΕΚΑΒ Καβάλας Θωμάς Αγγελόπουλος συνόδευσε την Τρίτη τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Κωνσταντίνο Καρακατσιανόπουλο σε μια συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Θόδωρο Μαρκόπουλο κι αργότερα στην Κομοτηνή όπου συναντήθηκαν με τον περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστο Μέτιο.
Όπως μας εξήγησε από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ ο Θωμάς Αγγελόπουλος, έντονη ήταν η δραστηριότητα και οι συναντήσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες με εκπροσώπους αρμοδίων φορέων και με σκοπό την αξιοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος του ΕΚΑΒ. Ο κ. Καρακατσιανόπουλος επεσήμανε ότι το 2016 ήταν ένα έτος σταθεροποίησης και το 2017 θα είναι για το ΕΚΑΒ η είσοδος σε αναπτυξιακή τροχιά.
Αιχμή του δόρατος ήταν η εφαρμογή ενός εγκεκριμένου πλέον διασυνοριακού προγράμματος INTERREG το οποίο αφορά στις τηλεπικοινωνίες. Ειδικότερα, αφορά σε ένα σύστημα ΤΕΤΡΑ (τηλεματική – ψηφιακή επικοινωνία) που θα εγκατασταθεί σε Καβάλα και Δράμα. Μάλιστα, η Καβάλα θα είναι η πρώτη περιφερειακή πόλη της χώρας, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, που θα αποκτήσει το σύστημα αυτό, για την επικοινωνία μεταξύ του τηλεφωνικού κέντρου και των ασθενοφόρων. Μέσω του συστήματος, η επικοινωνία θα είναι πιο άμεση και γρήγορη, θα υπάρχει κάρτα ηλεκτρονικής διαχείρισης περιστατικών, θα εξασφαλιστεί η ορθολογική διαχείριση του στόλου των οχημάτων, θα δημιουργηθεί ηλεκτρονικό αρχείο και δυνατότητα επεξεργασίας στατιστικών στοιχείων.
Το πρόγραμμα έχει ήδη εγκριθεί. Συνάντηση του κ. Καρακατσιανόπουλου πραγματοποιήθηκε και με το διοικητή της 4ης ΥΠΕ κ. Πλωμαρίτηκαι την αρμόδια της ίδιας ΥΠΕ που ασχολείται με το θέμα. Ο κ. Αγγελόπουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το πρόγραμμα θα προχωρήσει σύντομα στην άμεση εφαρμογή του. Ένα επιπλέον θέμα που εξετάσθηκε στη διάρκεια των συναντήσεων ήταν οι επιβεβλημένες εργασίες που πρέπει να εκτελεστούν στο παλιό κτήριο του ΕΚΑΒ. Γι’ αυτό και ζητήθηκε η συνδρομή του αντιπεριφερειάρχη ώστε να εκπονηθεί μελέτη για τις συμπληρωματικές εργασίες.
Στο πλαίσιο της συναντήσεως με τον κ. Μέτιο συζητήθηκε η εφαρμογή της δεύτερης φάσης του προγράμματος ΕΣΠΑ που αφορά στην προμήθεια ασθενοφόρων. Εκ των ενενήντα ασθενοφόρων σε πανελλήνιο επίπεδο τα 14 αφορούν στην περιφέρεια ΑΜΘ και μάλιστα κάποια εξ αυτών θα είναι ειδικού σκοπού. Ορισμένα θα είναι κινητές μονάδες και κάποια άλλα θα είναι 4Χ4 για την κάλυψη ορεινών και δύσβατων περιοχών, όπως επίσης και κάποια άλλα οχήματα μικρού όγκου για πρόσβαση σε στενούς δρόμους.
Σχετικά με τη λειτουργία του ΕΚΑΘ Θάσου, ο κ. Αγγελόπουλος έκανε λόγο για σθεναρή αντίσταση εκ μέρους του υπηρεσιακού συμβουλίου. Η Καβάλα αναμένει την έλευση δύο ακόμη διασωστών μέσω προγράμματος ενίσχυσης τομέων. Από τα δέκα άτομα που αναμένονται έως το Σεπτέμβριο τα πέντε προορίζονται για τη Θάσο. Για μεταθέσεις εργαζομένων στη Θάσο εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον, αφού υπάρχουν ήδη 23 αιτήσεις ατόμων που επιθυμούν να μετακινηθούν από την Αθήνα προς το νησί. Το υπηρεσιακό συμβούλιο επί του παρόντος αντιδρά στις μετακινήσεις εάν δε σιγουρευθεί ότι νέο προσωπικό θα εξασφαλισθεί προκειμένου να καλυφθούν τα κενά των μεταθέσεων. Πάντως, το θέμα των μετατάξεων που προηγούνταν των μεταθέσεων έχει ολοκληρωθεί, μας ενημέρωσε ο Θωμάς Αγγελόπουλος, έτσι το αμέσως επόμενο θέμα θα είναι οι μεταθέσεις στις οποίες προτεραιότητα έχει η περιοχή μας. Βάσιμες ελπίδες διατηρεί ο κ. Αγγελόπουλος ότι το αργότερο έως το καλοκαίρι του 2017 θα τακτοποιηθεί το θέμα στελέχωσης του τομέα ΕΚΑΒ Θάσου.
*