Dark Mode Light Mode

Θετικοί οι τοπικοί φορείς, αντίθετη η αντιπολίτευση στην υπό παραχώρηση

Ξεκίνησε και συνεχίζεται στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η συζήτηση επί της υπογεγραμμένης σύμβασης υπό παραχώρησης σε ιδιώτη του νέου λιμανιού «Φίλιππος Β».

Όλα δείχνουν ότι η κύρωση της σύμβασης στην Ολομέλεια θα γίνει μετά τις Ευρωεκλογές. Με τα έως τώρα δεδομένα η σύμβαση θα συμφωνήσουν να εγκριθεί από τη Βουλή μόνο οι βουλευτές της ΝΔ.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είτε διαφωνούν, είτε διατηρούν ισχυρές επιφυλάξεις. Που στην Ολομέλεια θα είναι λόγος καταψήφισης. Το βασικό σημείο της διαφωνίας τους αφορά το οικονομικό αντάλλαγμα. Θεωρείται – από την αντιπολίτευση- πολύ μικρό. «Αστείο ποσό» είπε ειδικότερα σε συνεδρίαση της επιτροπής ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Χίου κ. Σταύρος Μιχαηλίδης.

Αντίθετα όλοι οι τοπικοί φορείς διατύπωσαν θετική άποψη. Αυτό έγινε σε συνεδρίαση και ακρόαση τους από τα μέλη της Επιτροπής. Σημείο γενικότερης συζήτησης η υποχρέωση του ιδιώτη να κατασκευάσει στο νέο λιμάνι και κτίριο για Τελωνείο.

Απαραίτητο όπως όλοι συμφωνούν, δεδομένης και της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στο κεντρικό λιμάνι με τις νταλίκες. Από την άλλη πλευρά ουδείς γνωρίζει πότε θα κατασκευαστεί το κτίριο, αν θα είναι δηλαδή στις προτεραιότητες (πολύ περισσότερο στις άμεσες προτεραιότητες) του ιδιώτη.

Προκειμένου η υπό παραχώρηση να υλοποιηθεί και να γίνει πράξη απαιτείται κάτι ακόμη. Εκτός της κύρωσης της σύμβασης από τη Βουλή. Χρειάζεται να εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι του νέου λιμανιού.

Αναφέρθηκε ότι η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και τελειώνει τον Ιούνιο. Όλα αυτά σημαίνουν, εκτός απροόπτου πάντα, ότι ο ιδιώτης θα μπορέσει να αναλάβει το νέο λιμάνι εντός του Καλοκαιριού.

Προηγούμενο άρθρο

Ευγενία Ζαχαροπούλου: «Η ανταπόκριση του κόσμου υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτυπωθεί και στις κάλπες»

Επόμενο άρθρο

Λευκή Νύχτα 2024: Πολλές εκδηλώσεις, καθόλου έργα στο κέντρο της πόλης