Dark Mode Light Mode

Θοδωρής Γκόνης: Σταθερή αξία για Φεστιβάλ Φιλίππων και ΔΗΠΕΘΕ

Τα έντεκα πιο γόνιμα χρόνια στην ιστορία τους κλείνουν φέτος το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και το Φεστιβάλ Φιλίππων από τον Απρίλιο του 2009 που τα ηνία τους ανέλαβε ο Θοδωρής Γκόνης.

Στην αρχή και επί διοικήσεως Κωστή Σιμιτσή του ανατέθηκε η ευθύνη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Φεστιβάλ Φιλίππων και την επόμενη χρονιά, το 2010, μετά την αποχώρηση του Θοδωρή Αμπαζή ανέλαβε και το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας.

Οι δύο αυτοί πολιτιστικοί θεσμοί γνώρισαν στα χέρια του Γκόνη τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους αλλά και την ευρύτερη καταξίωση, αναγνώριση και αποδοχή.

Το Φεστιβάλ Φιλίππων από το 2009 έπαψε να παίζει κάθε χρόνο τον ρόλο του θεατρικού ατζέντη φιλοξενώντας απλώς στο αρχαίο θέατρο παραστάσεις μεγάλων θεατρικών οργανισμών, κρατικών ή ιδιωτικών.

Ο Γκόνης δημιούργησε ένα νέο παράλληλο φεστιβάλ μέσα στην πόλη της Καβάλας με μικρές ή και μεγαλύτερες παραγωγές, δίνοντας μάλιστα την ευκαιρία να εκφραστούν τοπικές καλλιτεχνικές δημιουργικές δυνάμεις.

Και όλα αυτά ανακαλύπτοντας και προτείνοντας στο κοινό της πόλης νέους εντελώς απρόβλεπτους και πρωτότυπους χώρους για θεατρική δράση όπως το Ιμαρέτ, την παλιά Μουσική, τον Φάρο, το εμβληματικό Απεντομωτήριο, την μικρή παραλία στη ρίζα του μεγάλου λιμενοβραχίονα όπου ανέβηκε μια μοναδική παράσταση με τη Λυδία Φωτοπούλου στο έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Όνειρο στο κύμα», τα λασπόλουτρα, το οικόπεδο Κρέη, προαύλια εκκλησιών και σχολείων, το καρνάγιο, παλιά καφενεία και ταβέρνες, τις φυλακές στο Φρούριο και πολλούς άλλους χώρους.

Όμως ο Θοδωρής Γκόνης δεν αρκέστηκε μόνον σ’ αυτά. Έσκαψε στο τοπικό δημιουργικό χωράφι και καλλιέργησε τοπικά θέματα με ντόπιους δημιουργούς ανεβάζοντας χειμώνα με το ΔΗΠΕΘΕ και καλοκαίρι με το Φεστιβάλ Φιλίππων ενδιαφέρουσες παραστάσεις με καβαλιώτικο χρώμα και άρωμα.

Από τις αφηγήσεις των καπνεργατών έφτιαξε την παράσταση «Ζωή εφάμιλη» με τον αξέχαστο Γιώργο Μοσχίδη, την Λυδία Φωτοπούλου και τον Αργύρη Μπακιρτζή. Από το βιβλίο της Μάγκυς Κριθαρέλλη «Η βιογραφία του πατρογονικού» έστησε μια εξαιρετική παράσταση όπου μέσα από την ιστορία ενός σπιτιού και δύο οικογενειών περνάει όλη η ιστορία της πόλης των τελευταίων 120 χρόνων. Από μια άλλη νουβέλα του Θόδωρου Θεοδωρίδη δημιούργησε την ξεκαρδιστική αλλά και σπαρακτική κωμωδία «Ισορροπιστής αεροσκαφών» με τον απολαυστικό Δημήτρη Πιατά. Μια παράσταση που παίχτηκε για δύο μήνες στην Αθήνα και αφού ταξίδεψε σε αρκετές πόλεις της Ελλάδος έφτασε μέχρι και την Κύπρο.

Γνώρισε στο ευρύ κοινό τον περιφρονημένο και άγνωστο στους πολλούς Καβαλιώτη (εκ Κρήτης) εθνικό ποιητή Ιωάννη Κωνσταντινίδη μέσα από το έργο του Κοσμά Χαρπαντίδη «Κάπα Ποιητού».

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φιλίππων ή του χειμερινού προγράμματος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας παρουσιάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια έργα πολλών Καβαλιωτών συγγραφέων, ποιητών, μουσικών, εικαστικών και πολλών άλλων καλλιτεχνών όπως των: Διαμαντή Αξιώτη. Κωνσταντίνου και Αντώνη Κούφαλη, Θόδωρου Γρηγοριάδη, Κοσμά Χαρπαντίδη, Λυδίας Ελιόγλου, Ευρυπίδη Γαραντούδη, Γεωργίας Τριανταφυλλίδη, Όλγας Μάμαλη, Γιώργου Αλισάνογλου, Κώστα Καναβούρη, Θοδωρή Στρίκου, Τζένης Αργυρίου, Κρίστοφερ Μπάκα, Δημήτρη Παπαράλλη και πολλών άλλων. Επίσης δόθηκε χώρος και χρόνος σε ντόπιους σκηνοθέτες και ηθοποιούς να δημιουργήσουν, όπως οι Εύα Οικονόμου Βαμβακά, Κατερίνα Συμεωνίδου, Μιχάλης Αγγελίδης, Παύλος Λεμοντζής, Παύλος Σταυρόπουλος, Δημήτρης Κοντός, Ανδρέας Τσιαπτσιάδης, Ναταλία Βασιλέκα κ.ά..

Ήταν τόσος ο όγκος της δουλειάς που έγινε όλα αυτά τα χρόνια από τον Θοδωρή Γκόνη, που ο εκδοτικός οίκος ΚΑΠΑ Εκδοτική που εξειδικεύεται στις θεατρικές εκδόσεις, εξέδωσε το 2015 ένα πολυτελή τόμο με τίτλο «Τα κείμενα των Φιλίππων» όπου περιλαμβάνονταν έργα που γράφτηκαν κατά παραγγελία του Φεστιβάλ Φιλίππων και όπου συμπεριλαμβανόταν έργα των Βασίλη Βασιλικού, Διαμαντή Αξιώτη, Κοσμά Χαρπαντίδη, Νίκου Καραγιαννακίδη, Σάκη Σερέφα, Κώστα Ακρίβου, Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη, Λούλας Αναγνωστάκη, Θόδωρου Γρηγοριάδη, Μισέλ Φάις, Γιώργου Χρονά κ.ά.

Τεράστια λοιπόν είναι η προσφορά του Θοδωρή Γκόνη στο Φεστιβάλ Φιλίππων, στο ΔΗΠΕΘΕ και γενικότερα στην Καβάλα. Η μακρά μάλιστα δημιουργική του διαδρομή στο θέατρο, στην ποίηση και στο τραγούδι που του έχει εξασφαλίσει ένα ευρύτατο κύκλο γνωριμιών, είχε σαν αποτέλεσμα το γεγονός αυτό πολλές φορές να λειτουργήσει υπέρ των συμφερόντων της Καβάλας. Όχι μόνον στον τομέα της επικοινωνίας και της προβολής αλλά και των πολλών συνεργασιών (όπως με το Φεστιβάλ Αθηνών) όπως επίσης και της ένταξης του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας ανάμεσα σε ελάχιστα ΔΗΠΕΘΕ σε ένα πρόγραμμα εξτρά χρηματοδότησης από το υπουργείο πολιτισμού για δράσεις σχετικές με το αρχαίο δράμα από όπου προέκυψε και το Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος που γίνεται τα τελευταία χρόνια στις Κρηνίδες.

Ο Γκόνης όμως κατάφερε από τα πρώτα χρόνια της θητείας του στην Καβάλα να «ξεχρεώσει» το ΔΗΠΕΘΕ που ήταν μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ «μέσα». Και από τότε μέχρι σήμερα με συνετή διαχείριση του καλλιτεχνικού έργου, αξιοποιώντας πολλές φορές και τις γνωριμίες που έχει στο χώρο του θεάτρου και του τραγουδιού, καταφέρνει να δημιουργεί τεράστιο έργο αντιστρόφως ανάλογο με τον κατ’ έτος προϋπολογισμό που του διατίθεται, καταφέρνοντας ωστόσο να διατηρεί πάντα ισοσκελισμένο τον ισολογισμό του ΔΗΠΕΘΕ.

Το ΔΗΠΕΘΕ, το Φεστιβάλ Φιλίππων και η Καβάλα είναι τυχερές που έχουν τον Θοδωρή Γκόνη. Γι’ αυτό άλλωστε απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των εκάστοτε διοικήσεων του Δήμου αφού ο Κωστής Σιμιτσής ανανέωσε το συμβόλαιό του δύο φορές και άλλες τόσες το έκανε η Δήμητρα Τσανάκα.

 

ΠΟΙΟΣ ΕΊΝΑΙ Ο ΘΟΔΩΡΗΣ ΓΚΟΝΗΣ

Ο Θοδωρής Γκόνης γεννήθηκε το 1956. Κατάγεται από ένα ορεινό χωριό της Αρκαδίας αλλά έζησε στο Ναύπλιο μέχρι τα 18 του χρόνια.

Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές μετακόμισε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη ενώ παράλληλα σπούδασε οικονομικά.

Πριν ασχοληθεί με τη σκηνοθεσία εργάστηκε ως ηθοποιός μέχρι το 1996 ενώ μέντοράς του στο θέατρο υπήρξε ο Βασίλης Παπαβασιλείου στο θεατρικό οργανισμό «Εποχή» στου οποίου συμμετείχε σε όλες τις παραστάσεις.

Από το 1987 μπήκε ως στιχουργός στη δισκογραφία συνεργαζόμενος μέχρι σήμερα με δεκάδες συνθέτες και ερμηνευτές ενώ η στιχουργική του συμμετοχή μετρά ήδη 47 δίσκους και πλησιάζει τα 300 τραγούδια!!!

Συνεργάστηκε με συνθέτες όπως οι: Σταύρος Ξαρχάκος, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιώργος Ανδρέου, Κώστας Λειβαδάς, Νίκος Ξυδάκης, Παντελής Θαλασσινός, Ορφέας Περίδης

Τραγούδια του ερμήνευσαν οι: Βίκυ Μοσχολιού, Δήμητρα Γαλάνη, Τάνια Τσανακλίδου, Έλλη Πασπαλά, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Βούλα Σαββίδη, Μανώλης Λιδάκης, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γιώτα Νέγκα, Σωκράτης Μάλαμας, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Κώστας Μακεδόνας, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Αναστασία Μουτσάτσου, Γιώργος Μεράντζας, Μελίνα Κανά, Δημήτρης Ζερβουδάκης

Πριν έρθει στην Καβάλα ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής στα ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, Σερρών και Κομοτηνής

Από τις εκδόσεις «Άγρα», «Γαβριηλίδης» και «Μεταίχμιο» έχουν εκδοθεί 12 βιβλία του. Πεζογραφία και ποίηση.

Αμέτρητες φυσικά είναι και οι σκηνοθεσίες του τόσο στα ΔΗΠΕΘΕ από τα οποία πέρασε όσο και στο ΚΘΒΕ, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στη Πάτρα – πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης κ.ά.

 

ΝΕΑ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Το προσεχή Σεπτέμβριο από την δισκογραφική εταιρία «Όγδοο» πρόκειται να κυκλοφορήσει ένας ακόμη δίσκος του Θοδωρή Γκόνη σε μουσική και πάλι του Φώτη Σιώτα με τίτλο «Δύο λάθη» ενώ ο τελευταίος του δίσκος με τον ίδιο συνθέτη που βγήκε στην αγορά λίγο πριν τα Χριστούγεννα θα επανακυκλοφορήσει το φθινόπωρο σε βινύλιο πάλι από την εταιρία «Όγδοο».

Προηγούμενο άρθρο

Από το κρύο ντους του covid στο “καμίνι” του καύσωνα !

Επόμενο άρθρο

Δημοσιογραφικές  ανιχνεύσεις