Προσωπικότητες παίρνουν… πνοή στο Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων στα Κηπιά Καβάλας
Ο Μάικλ Τζάκσον, η Μαντόνα, η Μαρία Κάλλας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ανδρέας Παπανδρέου, η Μελίνα Μερκούρη και άλλες προσωπικότητες «υποδέχονται» τους επισκέπτες στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων στα Κηπιά Ελευθερούπολης, 25 χιλιόμετρα έξω από την Καβάλα.
Δημιουργός και ιδρυτής του Μουσείου ο Θεόδωρος Κοκκινίδης. Όπως αναφέρει στο thesseconomy.gr «έχω δημιουργήσει προσωπικότητες από την Ελλάδα και από το εξωτερικό, πρόσωπα που προέρχονται από τους χώρους της τέχνης, του πνεύματος και των γραμμάτων όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Καβάφης, ο Γιάννης ο Τσαρούχης.
Με αφορμή το επετειακό έτος που ήταν το 2021 εμπνεύστηκα από την ιστορία μας, από τους ήρωες της επανάστασης και δημιούργησα πέντε έργα τους: Καποδίστρια, Κολοκοτρώνη, Καραΐσκάκη, Μαντώ Μαυρογένους και την Μπουμπουλίνα».
Ανάγκη για δημιουργία
Η αγάπη του για την τέχνη και το μεράκι του να δημιουργήσει τον οδήγησαν να ανοίξει στις 25 Μαρτίου του 2010 το Μουσείο. Όπως εξομολογείται ο κ. Κοκκινίδης «Η ενασχόλησή μου με τη ζωγραφική με έκανε να αγαπήσω τα πορτραίτα.
Στην εφηβεία είδα ένα αφιέρωμα σε ένα περιοδικό για το Μουσείο της Μαντάμ Τισό. Ενθουσιάστηκα και είπα πως θα προσπαθήσω να φτιάξω και εγώ κάτι ανάλογο. Ως μαθητής λυκείου έλαβα μέρος σε διαγωνισμό που διοργάνωσε το υπουργείο Παιδείας όπου και κέρδισα το πρώτο βραβείο. ‘
Ήταν η ίδια εποχή που έπεσαν τυχαία στα χέρια μου φωτογραφίες κέρινων ομοιωμάτων. Μου έκανε εντύπωση πώς ένα άψυχο υλικό όπως το κερί μπορεί να δείχνει τόσο ζωντανό». Με εφόδιο την αγάπη του για δημιουργία και το έμφυτο ταλέντο του, σε ηλικία 16 ετών, φιλοτέχνησε το πρώτο του κέρινο έργο, «το ομοίωμα του Μάϊκλ Τζάκσον (στη φωτ. ο δημιουργός με το ίνδαλμά του)», λέει χαμογελώντας.
Και προσθέτει «δούλεψα μόνος μου. Πειραματίστηκα. Το 2004 επισκέφτηκα το Μουσείο της Μαντάμ Τισό, όπου έτυχε να δω έναν γλύπτη. Συζητήσαμε και μου εξήγησε πολλά πράγματα και μπορώ να πω ότι μετά από μισή ώρα συζήτησης μου ξεκλειδώθηκαν πολλά μυστικά πάνω στην τεχνική».
Οι δυσκολίες
Υπάρχουν δυσκολίες γιατί δεν έχεις να κάνεις μ’ ένα σταθερό υλικό. Δεν έχεις να κάνεις με τον πηλό. Έχεις να κάνεις με τα μαλλιά, με τα ρούχα, με τις βλεφαρίδες. Όλα αυτά πρέπει να αποτυπωθούν όπως το βλέπει ο κόσμος στις φωτογραφίες των προσωπικοτήτων αυτών.
Το ιδανικό είναι να ποζάρει κάποιος για να υπάρχει το πιστό αντίγραφο. Εγώ συνήθως δουλεύω με φωτογραφίες. Έχει τύχει να μου ποζάρουν κάποιες προσωπικότητες όπως συνέβη με τη Βούλα Πατουλίδου, τον Θοδωρή Ζαγοράκη, τον Μίμη Πλέσσα και τη Ζωζώ Σαπουντζάκη. Σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν για μένα πιο εύκολο να δουλέψω γιατί είχα εικόνα από κοντά».
Η έμπνευση
«Για μένα η δημιουργία είναι ανάγκη. Με εμπνέει η μοναδικότητα κάποιου, ο αγώνας του κι όλα όσα έκανε για να καταφέρει να φτάσει στην κορυφή. Για να δημιουργήσω ένα γλυπτό προσπαθώ να γνωρίσω την προσωπικότητα μέσα από μελέτη, να μάθω, να διαβάσω.
Συχνά με συγκινεί η διαδρομή που ακολουθεί κανείς ή ακόμη και τα βιώματά του που τον προσδιορίζουν ως την προσωπικότητα που έχει διαπρέψει», λέει ο δημιουργός του Μουσείου.
*Το μουσείο είναι ανοικτό όλες τις ημέρες του χρόνου, από τις 10 το πρωί έως τις έξι το απόγευμα και τα καλοκαίρια μέχρι τις οκτώ το βράδυ.
Πηγή: thesseconomy.gr