Dark Mode Light Mode

Θόδωρος Μαρκόπουλος για κουνούπια και ασθένειες των ζώων

Η Π.Ε. Καβάλας πριν εμπλακεί στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς στο Παγγαίο, είχε πρώτη προτεραιότητα τα κουνούπια και τις ζωονόσους. Με δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος ήταν μία ακόμη φορά συγκρατημένα αισιόδοξος.

Οι δηλώσεις Μαρκόπουλου

Ερ: Τι γίνεται με τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου; Η Καβάλα δεν έχει ακόμη κρούσματα αν και υπάρχουν στην υπόλοιπη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Απ: Ελπίζουμε να μην έχουμε στην Καβάλα. Οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος μας, κάποια στιγμή θα διαπιστωθεί κρούσμα και στην Καβάλα.

Η κατάσταση στα κουνούπια έχει βελτιωθεί. Το διαπίστωσα στη Νέα Καρυά, όπου βρέθηκα πρόσφατα. Σαφώς όμως απέχει από το σημείο όπου θα θέλαμε να είναι. Θα εργαστούμε ακόμη περισσότερο. Έχουμε βάλει ένα σύστημα το οποίο επιβλέπει, επισπεύδει την καταπολέμηση, προκειμένου να την εντατικοποιήσουμε και να βελτιώσουμε την απόδοση που έχουν και οι προσπάθειες που γίνονται και τα χρήματα τα οποία διαθέτουμε και είναι πολλά.

Είναι θέμα και υγείας. Βλέπετε πως επηρεάζει και το θέμα του Δυτικού Νείλου. Φυσικά είναι θέμα και ποιότητας ζωής. Έγιναν βήματα, πρέπει να γίνουν και άλλα. Στο άλλο θέμα, των ζωονόσων, δεν έχουμε κρούσματα από πανώλη και αυτό πρέπει να το τονίσουμε.

Ερ: Τι σημαίνει η ειδική κινητοποίηση πολιτικής προστασίας για 6 μήνες όλη η Περιφέρεια; Κηρύχθηκε όλη η Περιφέρεια για τα κρούσματα της πανώλης των μηρυκαστικών.

Απ: Θα γίνονται εντατικοί έλεγχοι. Το θέμα είναι και η διακίνηση των ζώων αλλά ακόμη και οι μάνδρες, δηλαδή οι εταιρείες οι οποίες πηγαίνουν και παίρνουν τα γάλατα από τους κτηνοτρόφους. Μήπως άθελα τους μεταδώσουν τον ιό. Απαιτείται προσοχή. Οι κτηνοτρόφοι στο Νομό Καβάλας έχουν επιδείξει μια εγρήγορση στο θέμα. Μακάρι να μπορέσουμε να τη βγάλουμε καθαρή, όπως συχνά λέμε σε αυτές τις περιπτώσεις.

Προηγούμενο άρθρο

«Οι μηχανικοί δουλεύουμε με τον τουρισμό»

Επόμενο άρθρο

Παρεμβάσεις της ΠΕ Καβάλας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο