Dark Mode Light Mode

Θόδωρος Μαρκόπουλος: Μετά την ευλογιά, κρούσματα και καταρροϊκού πυρετού!

Ο Θόδωρος Μαρκόπουλος μίλησε στο ράδιο Πρωινή για τα προβλήματα της κτηνοτροφίας. Αρχικά η πανώλη. Μετά η ευλογιά, πρόσφατα και ο καταρροϊκός πυρετός. Ταυτόχρονα με την ευλογιά. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης σχολίασε επίσης και την έλλειψη βροχών.

Η συνέντευξη

Ερ: Πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα με την ευλογιά στα πρόβατα του νομού, στις κτηνοτροφικές μονάδες;

Απ: Είμαστε στις 13 διαπιστωμένες εκτροφές (13 κρούσματα) οι οποίες έχουν βρεθεί ότι είναι μολυσμένες. Αυτήν την ώρα που σας μιλώ υπάρχουν υπόνοιες και για άλλες δυο. Η ευχή μας είναι να μην επιβεβαιωθούν. Συνήθως αυτές οι ευχές δε φτάνουνε. Ταυτοχρόνως αναπτύσσεται και μια δεύτερη ζωώδης νόσος η οποία είναι ο καταρροϊκός πυρετός. Κάνουμε μια προσπάθεια με ψεκασμούς για να καταπολεμήσουμε τα έντομα γύρω από τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Είναι μια ιδιάζουσα κατάσταση. Από τη μεριά πρέπει να βάλεις το συνεργείο να ψεκάσει αλλά δεν πρέπει να πάει τόσο κοντά μη τυχόν μεταφέρει ένα παθογόνο. Σας θυμίζω η ευλογιά μεταφέρεται με τα ρούχα, τα παπούτσια κλπ. Προσέχεις τα μέτρα του καταρροϊκού για να μη μεταφέρεις την ευλογιά. Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Στο νομό Έβρου και στο νομό Καβάλας δυστυχώς υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, ιδιαίτερα στην Επαρχία Νέστου. Άκουσα μια πληροφορία την οποία δεν την επιβεβαίωσα από τον πρόεδρο των κτηνοτρόφων ότι έχει βρεθεί θετικό κρούσμα ευλογιάς και στην Κόρινθο. Η ασθένεια αυτή ξεφυτρώνει και σε αιφνιδιάζει εκεί που δεν το περιμένεις. Εκεί που είχαμε στο μυαλό μας μια εικόνα όπου τα ζωάκια, τα προβατάκια, τα κατσικάκια, τα αρνάκια, έβοσκαν αμέριμνα, τώρα πλέον θα έχουμε το νου μας ότι δεν μπορεί να επισκέπτεται ο καθένας από μας κτηνοτροφικές μονάδες. Θα πρέπει όποιος επισκέπτεται να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα και να φοράει ότι χρειάζεται, προκειμένου να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο. Ανακύπτουν ταυτόχρονα δύο ζητήματα. Το πρώτο ζήτημα είναι ότι ακόμη και οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι τηρούν ευλαβικά τα μέτρα, έχουν κλεισμένα μέσα στα μαντριά τα ζώα τους. Έχουμε κάνει μια επιστολή σαν Περιφέρεια την οποία έχει υπογράψει ο Περιφερειάρχης ο κ. Τοψίδης. Από τη στιγμή που δεν βγάζεις έξω τα ζώα σου, πρέπει να τα ταΐσεις με ζωοτροφές. Αυτό σημαίνει μια οικονομική ζημιά. Από τη στιγμή που δεν πουλάς τα αρνιά σου, αυτά μεγαλώνουν και η τιμή τους πέφτει. Φυσικά και η ζήτηση τους. Εδώ έχουμε ένα πρόβλημα που δυστυχώς έχει δυο κατευθύνσεις. Η μια είναι να θανατώσουμε τα ζώα από τη στιγμή που φαίνεται ότι δεν θα επανέλθουν. Αυτό αν γίνει είναι τρομερά μεγάλο πλήγμα για την περιοχή μας.  Αλλά κι εκεί που τα ζώα μένουν ζωντανά, εκεί που ο κτηνοτρόφος προσέχει και κάνει ότι μπορεί, από τη στιγμή που δεν μπορεί να αντέξει την οικονομική ζημιά έρχεται σε πολύ δύσκολη θέση. Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση και περιμένουμε να έρθει ο υπουργός να του το πούμε γιατί θέλουμε να διατηρήσουμε την κτηνοτροφία την οποία έχουμε.

Ερ: Για τη λειψυδρία έχετε μιλήσει στην αρχή του καλοκαιριού. Εν τω μεταξύ τα πράγματα επιδεινώθηκαν.

Απ: Για τη λειψυδρία μίλησα πολύ πρόσφατα στο συνέδριο που διοργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων μαζί με την Ένωση Περιφερειών και την Περιφέρεια μας στη Μεγάλη Λέσχη. Μίλησα μία ακόμη φορά. Είναι τραγική η κατάσταση μας. Έφερα σαν παράδειγμα τοπικά στοιχεία. Έφερα ως παράδειγμα το φράγμα του Θησαυρού. Μας έδωσε πρόπερσι 165 εκατομμύρια κυβικά νερού, πέρσι 125 και φέτος 74. Αν λοιπόν περνάμε ένα Φθινόπωρο που δεν έχουμε δει ακόμη τα πρωτοβρόχια ενώ πλησιάζουμε τον Νοέμβριο , περνάμε δηλαδή μια εποχή που δεν έχει νερό, φανταστείτε ότι του χρόνου δεν θα υπάρχουν ούτε τα 74.  Φανταστείτε μια μεγάλη περιοχή που θα προσδοκά να ποτίσει απ’ αυτά, αλλά δεν θα μπορεί να ποτίσει. Θα έχουμε έναν ανταγωνισμό μεταξύ της ύδρευσης και της άρδευσης αν και ποιοτικά είναι διαφορετικές οι κατηγορίες. Είμαστε σε ένα δύσκολο σημείο για έναν ακόμη λόγο τον οποίον ανέλυσα. Τα υπόγεια νερά δυσκολεύουν. Είναι μεγάλο το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, να βγάλεις το νερό από μεγάλο βάθος και να ποτίσεις. Ταυτοχρόνως και εκεί έχουμε κάνει την παρέμβαση μας σαν Περιφέρεια, για το διαμοιρασμό των υδάτων του Άρδα. Το θέμα μας όμως είναι ότι και οι Βούλγαροι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την έλλειψη νερού και αυτοί δεν μπορούν να μας δώσουν το νερό έτσι εύκολα, όπως μας το έδιναν το μερίδιο μας, από τα διακρατικά ποτάμια.

Προηγούμενο άρθρο

Ο Γρηγόρης Τιμοσίδης επισημαίνει τον κίνδυνο το φράγμα Μαρμαρά να καταστραφεί πριν λειτουργήσει!

Επόμενο άρθρο

Λίγοι έκαναν απεργία, λιγότεροι συγκεντρώθηκαν στο Διοικητήριο