Ο πρώην Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής ήταν ένας από τους πολλούς υποψήφιους και τοπικούς παράγοντες γενικότερα που τις προηγούμενες ημέρες κλήθηκαν να σχολιάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα στο Δήμο Καβάλας, την επικράτηση του Θόδωρου Μουριάδη. Ο κ. Σιμιτσής άλλωστε ήταν αυτός που «έβαλε» τον Θόδωρο Μουριάδη στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο Δήμο Καβάλας. Αρχικά ο νέος δήμαρχος Καβάλας απέρριψε την πρόταση Σιμιτσή (το 2006), στη συνέχεια την αποδέχθηκε (παραμονές εκλογών του 2010). Κάπως έτσι βρέθηκε αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας από την 1η Γενάρη του 2011 έως το τέλος Αυγούστου του 2014.
Ο κ. Σιμιτσής είπε καλά λόγια για τον καλό του φίλο. Ο Θόδωρος Μουριάδης το βράδυ της Κυριακής 2 Ιούνη ξεπέρασε σε ποσοστό την θριαμβευτική επικράτηση Σιμιτσή επί του κ. Εριφυλλίδη το 2006. Κανείς δεν περίμενε αυτήν την πανηγυρική εκλογή Μουριάδη. Ούτε ο ίδιος και φυσικά ούτε ο Κωστής Σιμιτσής.
Έναρξη ιστορίας το Φθινόπωρο του 2014
Το Φθινόπωρο του 2014 η παράταξη Σιμιτσή προσπαθούσε να συνηθίσει την πρόσφατη τότε ήττα της, ήταν απογοητευμένη αφού βρίσκονταν στην αντιπολίτευση κι ακόμη και τότε οι άλλες παρατάξεις της ασκούσαν κριτική. Εκείνο το δύσκολο για την ομάδα Σιμιτσή διάστημα ο Θόδωρος Μουριάδης ήταν εντελώς απογοητευμένος, δεν μπορούσε να ξεπεράσει την ήττα του Μάη κι έτσι εξεδήλωσε την πρόθεση παραίτησης κι αποχώρησης από το δημοτικό συμβούλιο. Τελικά δεν το έπραξε. Όχι μόνο έμεινε στο δημοτικό συμβούλιο, όχι μόνο έκανε (με τον τρόπο του) αντιπολίτευση αλλά από εκεί που δεν το περίμενε σχεδόν κανείς εξελέγη πρόσφατα νέος δήμαρχος.
Από το 2014 έως το 2018 ο Κωστής Σιμιτσής δεν «άνοιγε» τα χαρτιά του για το μέλλον. Δεν υπήρχε λόγος. Όταν οι εκλογές του 2019 πλησίασαν περισσότερο, ο κ. Σιμιτσής παρέμενε αναποφάσιστος για το μέλλον του στην τοπική αυτοδιοίκηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε μια συνάντηση της δημοτικής ομάδας πρώτος ο Λεωνίδας Παππάς συνέστησε στον πρώην Δήμαρχο να μην είναι εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος. Ο κ. Σιμιτσής μπορεί να ξαφνιάστηκε, μπορεί να διαφώνησε αλλά το έλαβε το μήνυμα. Αποδέχθηκε τα επιχειρήματα Παππά κι έτσι τον Φεβρουάριο του 2018 σε εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το Δήμο Καβάλας.
Ο κ. Λεωνίδας Παππάς απάντησε αρνητικά να είναι αυτός υποψήφιος Δήμαρχος, το ίδιο έκανε και ο Χριστόδουλος Μιχαλάκης. Τότε ήρθε πρώτη φορά η ώρα του Θόδωρου Μουριάδη. Δεν ήθελε, το σκέφθηκε, το αποφάσισε κι έβαλε (εμμέσως πλην σαφώς) τους δικούς του όρους. Ουσιαστικά τις προϋποθέσεις για να μπει επικεφαλής. Ποιες ήταν αυτές; Τίποτα το ιδιαίτερο. Ζήτησε -με τον τρόπο του- η προσπάθεια που τότε ξεκινούσε να είχε χαρακτηριστικά με τα οποία συμφωνούσε. Να ήταν μια προσεκτική διαδικασία με μετριοπάθεια. Χωρίς τις συνηθισμένες προεκλογικές υπερβολές που είναι κανόνας στην Ελλάδα σε αυτές τις περιπτώσεις. Έτσι κι έγινε.
Ο Θόδωρος Μουριάδης ήταν εντελώς άπειρος. Δεν είχε καθόλου οργάνωση. Οι αργοί ρυθμοί του ενοχλούσαν τους δίπλα του αλλά ο ίδιος υποστήριζε ότι «… χρόνος υπάρχει». Ο Λεωνίδας Παππάς του στάθηκε πρώτος. Ο Κυριάκος Σταυρίδης το ίδιο. Στο δύσκολο ξεκίνημα της προσπάθειας ήταν δίπλα του και ο Σάββας Εμφιετζής ενώ από τους πρώτους που προστέθηκαν στην ομάδα ήταν ο Νίκος Χατζηχρήστου που με την πείρα του πρόσφερε πολλά ειδικά στην οργανωτική πλευρά της υπόθεσης. Κάπως έτσι ξεκίνησε η πορεία προς τις εκλογές, χωρίς εντυπωσιακές κινήσεις και παράτες.
Οι σχέσεις Μουριάδη με τα κόμματα
Ο Θόδωρος Μουριάδης είναι ένας προοδευτικός άνθρωπος που ποτέ δεν υπήρξε μέλος κανενός κόμματος. Παρά ταύτα απευθύνθηκε στο ΚΙΝΑΛ από το οποίο πήρε υποστήριξη (με ή χωρίς ουσία, είναι άλλο θέμα). Αυτό έγινε περισσότερο για λόγους εκλογικής τακτικής. Ο νέος Δήμαρχος δεν μετέχει στις διαδικασίες του ΚΙΝΑΛ, δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ (αν και πήγε σε μία εκδήλωση του).
Με τα κόμματα ζητούσε προσεκτικές σχέσεις κι αποστάσεις κι αυτό λέγεται ότι γίνονταν ακόμη και στις τελευταίες προεκλογικές ημέρες. Ρόλο έπαιξε και η αντιμετώπιση που είχε από τα στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ. Πολλά από τα οποία δεν τον αποδέχθηκαν ποτέ. Κάποιοι τον απέρριπταν συνεχώς κι ήταν σταθερά στις συγκεντρώσεις άλλου υποψήφιου. Αλλοι ζητούσαν κομματικές εξετάσεις, του έβαζαν όρους που ο Μουριάδης δεν δέχονταν.
Το συγκεκριμένο πρόβλημα άλλοτε καλύπτονταν κι άλλοτε ξεπερνιόνταν χωρίς «απώλειες». Στο μεταξύ περισσότερος κόσμος προσέρχονταν να στηρίξει την υποψηφιότητα. Το ψηφοδέλτιο γέμιζε αν και πολλές προτάσεις είχαν αρνητική απάντηση. Καθοριστική βοήθεια έδωσε στον Θόδωρο Μουριάδη ο προσωπικός τους φίλος Παναγιώτης Αγγελίδης, κρίσιμο σημείο της συγκρότησης του ψηφοδελτίου η ένταξη στην ομάδα του Θόδωρου Παπαδόπουλου. Η οποία «παίδεψε» αρκετά τον υποψήφιο Δήμαρχο. Ο Θόδωρος Παπαδόπουλος σκέφθηκε αρκετά αλλά αποφάσισε θετικά, το γεγονός μέτρησε όπως αποδείχθηκε στο εκλογικό αποτέλεσμα της Δ.Ε. Φιλίππων.
Όλες αυτές οι σημαντικές λεπτομέρειες και σημαντικές στιγμές στο «Σύγχρονο Δήμο» είναι κομμάτια μιας ιστορίας που ξεκίνησε από το μηδέν, αρκετές φορές κινδύνευσε να σταματήσει αλλά στο τέλος έφθασε σε ποσοστό νίκης άνω του 60%. Σήμερα- μια εβδομάδα μετά την εκλογική νίκη- πολίτες προσφωνούν τον Θόδωρο Μουριάδη «δήμαρχο» αλλά αυτός δεν απαντά. Προσπαθεί να συνηθίσει τις «συνέπειες» της εκλογής του. Κάτι παρόμοιο δηλαδή με αυτό που έγινε όταν ξεκινούσε την προσπάθεια του. Τότε προσπαθούσε να συνηθίσει και να αποδεχθεί το νέο ρόλο που είχε αναλάβει.