Dark Mode Light Mode

Θόδωρος Μουριάδης: Δεν ανησυχούμε για τις ενέργειες του Δήμου Δοξάτου

Ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης μίλησε την προηγούμενη εβδομάδα στο ραδιόφωνο της Πρωινής με βασικό θέμα της συνέντευξης του τις ενέργειες του Δήμου Δοξάτου κατά του έργου ύδρευσης στη ΔΕ Φιλίππων.

Βασικό είναι το συμπέρασμα ότι ο Δήμος Καβάλας δεν ανησυχεί. Αποδίδει τις ενέργειες του Δήμου Δοξάτου στην προεκλογική περίοδο.

Η συνέντευξη

Ερ: Είναι οριστική η απόφαση του Δήμου Δοξάτου να προσφύγει στην Αποκεντρωμένη και αν χρειαστεί στα διαιτητικά δικαστήρια για το έργο ύδρευσης στη ΔΕ Φιλίππων. Μήπως πρέπει να ανησυχούμε για το έργο να μη δημοπρατηθεί; Δεν έχει ακόμη χρηματοδοτηθεί.

Απ:  Όχι φυσικά. Καταρχήν είναι ένα έργο το οποίο έχουν δεσμευτεί δυο κυβερνήσεις. Και η μια είναι πλέον παρελθόν, η άλλη όμως είναι η σημερινή κυβέρνηση. Για το έργο του ΤΑΡ και τον ανταποδοτικό του χαρακτήρα του λόγω του αγωγού ο οποίος έχει περάσει. Δεν υπάρχει περίπτωση το έργο να μη γίνει. Επίσης το θεωρώ αστείο μόνο που το συζητάμε. Καταλαβαίνω ότι πλησιάζουν οι εκλογές και άρα πρέπει να βρεθεί ένα αφήγημα σε όλους και το αφήγημα είναι όπως την προηγούμενη φορά με τον κ. Δαλακάκη που πάλι ξεκίνησε μια τέτοια διαδικασία και πάλι καταλήξαμε στο τίποτα. Το νερό δεν ανήκει σε κανέναν, το νερό ανήκει στο κράτος. Η δική μας υδρομάτευση δεν έχει καμία σχέση με την υδρομάτευση του Δήμου Δοξάτου που βρίσκεται πολύ πιο πάνω. Είναι πιο πάνω από τη δική μας , δηλαδή εάν κινδύνευε κάποιος θα ήμασταν εμείς και όχι το Δοξάτο. Συνεπώς δεν καταλαβαίνω την αντίδραση.

Ερ: Αυτό που λένε ότι δεν υπάρχει μελέτη, αν θα έχει την ίδιο ποιότητα, αν αρκεί το νερό, υπάρχουν τέτοια στοιχεία;

Απ:  Δεν ξέρω τι λένε. Η ποιότητα του νερού είναι αυτή που πίνουμε στην Καβάλα. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει και στην ύδρευση του Δοξάτου. Εγώ που άκουσα τον κ. Δαλακάκη , το πρόβλημα τους είναι το οικονομικό. Μπορεί να φαίνεται κάτι άλλο, στην πραγματικότητα θέλουνε να τους πληρώνουμε το νερό. Δεν είναι δυνατό να τους πληρώνουμε το νερό. Δεν τους ανήκει το νερό.  Η γη έχει αγοραστεί από τον τότε Δήμαρχο τον Ευαγγελίου για το Δήμο Καβάλας. Οι υδρομαστεύσεις, όλα αυτά, είναι του Δήμου Καβάλας. Το νερό ανήκει στο κράτος. Ας πάνε όπου θέλουν. Δεν ανησυχούμε. Το έργο θα γίνει. Βρίσκεται τώρα στα περιβαλλοντολογικά. Τελειώνει. Για τα περιβαλλοντολογικά πρέπει να γνωμοδοτήσουνε διάφορες υπηρεσίες. Έρχονται οι γνωματεύσεις που είναι θετικές, δεν υπάρχει καμία αρνητική και το έργο θα προχωρήσει. Ο αγωγός αυτός όταν έγινε, έγινε για να έχει τη χωρητικότητα των 14 εκατομμυρίων κυβικών νερών το χρόνο. Αυτό το νερό έχει δουλέψει τόσα χρόνια, εμείς δεν παίρνουμε τα 14. Είμαστε πολύ πιο κάτω ακόμη κι αν πάρουμε νερό για πρώην Δήμο Φιλίππων. Οπότε καταλαβαίνετε ότι κανείς δεν κινδυνεύει.

Ερ: Συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο να μετατραπεί το παλιό Νοσοκομείο σε φοιτητική εστία. Ο Δήμος Καβάλας έχει άλλα σχέδια για το παλιό Νοσοκομείο. Τα σχέδια αυτά δουλεύονται;

Απ: Τα σχέδια αυτά δουλεύονται και μάλιστα τα αναθέτουμε σε μια μεγάλη εταιρεία της Αθήνας η οποία ασχολείται με τις αξιοποιήσεις ακινήτων.  Δεν έχει ο Δήμος την τεχνογνωσία οπότε εντός των ημερών ανατίθεται σε μεγάλη εταιρεία των Αθηνών για να μπορέσει να προωθήσει την αξιοποίηση του παλιού Νοσοκομείου. Δε το συζητώ καν να γίνουν φοιτητικές εστίες. Η εταιρία θα κάνει ενέργειες για να βρεθούν επενδυτές. Έχουν βρεθεί κατά καιρούς  επενδυτές άρα υπάρχει ενδιαφέρον. Μάλιστα εντελώς συμπτωματικά μιλώντας με κάποιον νεαρό αρχιτέκτονα ο οποίος ήρθε από τη Θεσσαλονίκη μαζί με τους Εβραίους οι οποίοι με επισκεφτήκανε στο Δημαρχείο, μου είπε και αυτός για το παλιό Νοσοκομείο ότι υπάρχει μια μεγάλη εταιρεία αισθητικής, ευεξίας κτλ, η οποία πλέον  ενδιαφέρεται και ο θεωρεί ότι θα συμμετέχει σε αυτό που θα γίνει με το παλιό Νοσοκομείο.

Ερ: Φαίνεται τώρα ότι θα γίνουν πιο στοχευμένες ενέργειες σχετικά με το παλιό Νοσοκομείο; Το περιμέναμε πιο απλό.

Απ: Το να κάνουμε ανακοινώσεις και να έρχονται κάποιοι να ρωτάνε και μετά να φεύγουνε, δεν κάνουμε τίποτα.  Ρίχνουμε στάχτη στα μάτια. Το κάνουμε πιο στοχευμένα, προκειμένου να έχουμε σοβαρές προτάσεις.

Ερ: Με το «Διόνυσο» που και αυτός πρέπει να  αξιοποιηθεί, τι γίνεται;

Απ: Ο «Διόνυσος» είναι το μνημείο της Ελληνικής γραφειοκρατίας.  Είχαν γραφτεί κάποια πράγματα λάθος στο Κτηματολόγιο. Έπρεπε να διορθωθούν. Είμαι 3 χρόνια διοίκηση και προσπαθώ με την ΕΤΑΔ να μας στείλουν ένα χαρτί και τίποτα άλλο.  Να στείλουν ένα έγγραφο και 3 χρόνια πηγαίνει ο δικηγόρος τους και το βλέπει και δε γίνεται τίποτα. Έχουμε συνεννοηθεί με τον Υποθηκοφύλακα στην Καβάλα και θεωρώ ότι το θέμα θα τελειώσει από εδώ. Ο Υποθηκοφύλακας  ήθελε μια διαβεβαίωση από την Αθήνα.

Ερ: Με τα led έχουμε κάτι; Ανακοινώθηκε ότι έγινε προσφυγή…

Απ: Ας πάει όπου θέλει ο καθένας. Σας είπα ότι πλησιάζουν εκλογές. Προβλέπεται από το νόμο να πάρει τη σχετική απόφαση η οικονομική επιτροπή. Ένα τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει βγάλει ότι είναι Αντισυνταγματικό αυτό. Όμως παραπέμφθηκε στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου επειδή δεν ήταν απόλυτη πλειοψηφία. Μέχρι λοιπόν  να εκδικαστεί στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ισχύει. Οι αποφάσεις σε διάφορα θέματα παίρνονται από την Οικονομική  Επιτροπή. Το μόνο που καθυστερεί και εμείς το προχωράμε είναι ότι υπάρχουν διάφοροι δρόμοι οι οποίοι είναι επαρχιακοί όπως στη Λυδία, από το Σταυρό μέχρι το Ζυγό, αυτό που βλέπουμε είναι μήπως πάρει την αρμοδιότητα η Περιφέρεια. Από την Καλαμίτσα μέχρι το Παληό, όταν έγινε το έργο φωτισμού από τον συγχωρεμένο τον Καλλιοντζή, έγινε με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου. Το έργο θα γίνει από τη Νομαρχία αλλά θα πληρώνεται από το Δήμο. Έχουμε υπογράψει χαρτιά. Αυτό θα δούμε τώρα με τον κ. Κουνάκο (σ.σ. ως εκπρόσωπος της ΠΕ Καβάλας). Είναι ανέντιμο να συζητάνε και να βγάζουνε χαρτιά άλλων Δήμων. Παρόλα αυτά λένε για το συγκεκριμένο Δήμο ότι άλλαξε 9.000 λάμπες με 3 εκατομμύρια και εμείς αλλάζουμε 12.000 λάμπες περίπου και τα δίνουμε στον εργολάβο με 12 εκατομμύρια. Δεν είναι έτσι τα πράγματα.  Διότι δε μπορείς να δημοπρατήσεις παρά μόνο με τιμές του επίσημου τιμολόγιου που ορίζει το κράτος.  Είναι με προδιαγραφές από το  κέντρο ανανεώσιμων πηγών  ενέργειας για να μην υπάρξει αθέμιτος ανταγωνισμός. Τα 9.000 φωτιστικά είναι διαφορετικής ισχύος από  τα δικά μας. Στην ποιότητα των φωτιστικών δεν το συζητάμε.

Ερ: Εσείς ετοιμάζεστε για τις εκλογές ή είναι νωρίς ακόμη;

Απ: Ετοιμαζόμαστε απλώς δεν κάνουμε τυμπανοκρουσίες. Ερχόμαστε σε επαφή με αρκετούς δημότες,  άνθρωποι οι οποίοι είναι αξιόλογοι στην αγορά αλλά και στην επιστήμη  τους θα πλαισιώσουνε το νέο  ψηφοδέλτιο μας. (πηγή φωτογραφίας Facebook Δήμου Καβάλας)

Προηγούμενο άρθρο

Με λεφτά του Δήμου Καβάλας και ο μισθός Οκτώβρη

Επόμενο άρθρο

Νέος εξοπλισμός και ανακαίνιση στα ΚΕΠ του Δήμου Καβάλας