Dark Mode Light Mode
10 ομάδες στο πρωτάθλημα  Παλαιμάχων της ΕΠΣΚ
Θόδωρος Μουριάδης: «Η αντιπολίτευση, μου έδωσε την ευκαιρία της αυτοκριτικής»
 Ο Παρουτσής στο Νέστο, ο Κιούπης στο Κεραυνό Πέρνης

Θόδωρος Μουριάδης: «Η αντιπολίτευση, μου έδωσε την ευκαιρία της αυτοκριτικής»

 

 

«Από τη στιγμή που αποφάσισα να εκτεθώ ως υποψήφιος δήμαρχος, πρέπει να δείχνω το ποιος πραγματικά είμαι και όχι αυτό που απαιτούν οι τυποποιημένοι επικοινωνιακοί κανόνες»

 

 

 

Λίγες μόνο εβδομάδες μετά την πρώτη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του για το Δήμο της Καβάλας, ο Θόδωρος Μουριάδης κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για την επόμενη περίοδο. Την προεκλογική. Ερωτήσεις που αφορούν την απόφαση του να είναι υποψήφιος δήμαρχος, τις σκέψεις του για την Καβάλα μετά τις εκλογές κι εφόσον εκλεγεί δήμαρχος. Η συνέντευξη του Θόδωρου Μουριάδη έχει ενδιαφέρον αφού μιλά αναλυτικά επί αυτών που ήδη σημείωσε ως βασικές του δεσμεύσεις προς την κοινωνία.

 

 

ΕΡ: Πότε γεννήθηκε η ιδέα για την υποψηφιότητα σας στο Δήμο Καβάλας; Για ποιόν λόγο είστε υποψήφιος δήμαρχος;

ΑΠ: Ασχολήθηκα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση το 2010, οπότε εκλέχθηκα Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη της «Ανοιχτής Πόλης» του Κωστή Σιμιτσή και με όρισε Αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω την οργάνωση, τη λειτουργία και τα προβλήματα του Δήμου.

Πολλά από αυτά τα τεχνικά έργα της περιόδου 2011-2014 που είτε ολοκληρώθηκαν είτε συνεχίστηκαν τα επόμενα χρονιά, φέρουν την δική μου υπογραφή και προσπάθεια. Δεν ήταν εύκολο, σε μια περίοδο μνημονίων με περιορισμένους πόρους, για τα έργα της καθημερινότητας να φέρουμε στον Δήμο έργα της τάξεως των 93 εκατομμύριων ευρώ. Η περίοδος αυτή εδραίωσε την πεποίθηση μου ότι με σχεδιασμό, μεθοδικότητα και δουλειά, μπορούμε να επιτύχουμε πολλά.

Στη συνέχεια, από την θέση μου ως δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης, συνειδητοποίησα πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει μια διοίκηση που προσπαθεί να βελτιώσει την καθημερινότητα, αλλά και το μέλλον του Δήμου.

Τροχοπέδη είναι η έλλειψη οράματος, σχεδιασμού, αποφασιστικότητας με αποτέλεσμα να χάνονται ευκαιρίες. Η αντιπολίτευση, μου έδωσε την ευκαιρία της αυτοκριτικής. Όλα αυτά τα χρονιά με έκαναν να αγαπήσω περισσότερο τον Δήμο και να θέλω να προσφέρω στην προσπάθεια προώθησης ενός νέου σύγχρονου μοντέλου με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας του, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής σε τομείς όπως οι αναπλάσεις, ο ενεργειακός και περιβαλλοντικός σχεδιασμός, οι νέες τεχνολογίες.

Επιτέλους, ο Δήμος μας θα πρέπει να πάρει την θέση που του αξίζει τόσο, από την γεωγραφική του θέση, την φυσική του ομορφιά αλλά και από την ιστορία του.

Το 2018, μετά την απόφαση του Κωστή Σιμιτσή να μην συμμετέχει στις δημοτικές εκλογές του 2019 και με την προτροπή φίλων και συνεργατών, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τον συνδυασμό «Σύγχρονος Δήμος» και να διεκδικήσουμε με αξιώσεις την διοίκηση του Δήμου Καβάλας.

 

ΕΡ: Σαν προσωπικότητα και χαρακτήρας διαφέρετε από τις καθιερωμένες ελληνικές προεκλογικές συμπεριφορές. Είστε διατεθειμένος να αλλάξετε ώστε να γίνετε ο συνηθισμένος υποψήφιος δήμαρχος;

ΑΠ: Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει «συνηθισμένος υποψήφιος Δήμαρχος». Αν εννοείτε κοστούμι, γραβάτα, χειραψίες, φράσεις όπως «όλα θα τα διορθώσουμε», «μετά τις εκλογές θα σας πάρω στην δουλειά», «κέρνα το μαγαζί από μένα», όλα αυτά δεν είναι ενδεικτικά του χαρακτήρα μου.

Από τη στιγμή που αποφάσισα να εκτεθώ ως υποψήφιος δήμαρχος, πρέπει να δείχνω το ποιος πραγματικά είμαι και όχι αυτό που απαιτούν οι τυποποιημένοι επικοινωνιακοί κανόνες. Η διοίκηση και οι διεκδικήσεις δεν είναι αποτέλεσμα φωνών αλλά γνώσης, αποφασιστικότητας, προσήλωσης στο στόχο και σοβαρότητας.

 

ΕΡ: Στην πρώτη σας και μοναδική ως τώρα συνέντευξη τύπου συνδέσατε την υποψηφιότητα σας με την επαγγελματική παρουσία του πατέρα σας στην αγορά. Στο μεταξύ, πόσο έχουν αλλάξει οι εποχές και τα δεδομένα στην πόλη;

ΑΠ: Έχουν αλλάξει πάρα πολλά. Οι επαγγελματίες δούλευαν σκληρά αλλά είχαν ελπίδα για την καλυτέρευση των οικονομικών τους. Τώρα δουλεύουν και πάλι σκληρά χωρίς όμως ελπίδα ανάπτυξης. Όταν ένας επαγγελματίας δεν μπορεί να πάρει δάνειο για την επέκταση της επιχείρησης του δεν έχει καμία ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Στο πρόγραμμά μας θα υπάρχει μέριμνα για τους νέους επαγγελματίες (θα ανακοινωθεί στην πορεία). Θα δοθεί βαρύτητα στις υποδομές ώστε να αυξηθεί ποιοτικά ο τουρισμός και κατ’ επέκταση ο τζίρος της αγοράς.

 

ΕΡ: Ιδεολογικά θα μπορούσαμε να σας τοποθετήσουμε στο χώρο της κεντροαριστεράς. Ποια θα είναι η ιδεολογική ταυτότητα της προσπάθειας σας;

ΑΠ: Η ιδεολογική μας ταυτότητα είναι η Δημοκρατία, ο σεβασμός στον συνάνθρωπο μας και η δημιουργία ενός σύγχρονου βιώσιμου Δήμου. Δεν πιστεύουμε στην μικροπολιτική, στο ρουσφέτι, στους αποκλεισμούς. Τα προβλήματα της πόλης δεν έχουν κομματική ταυτότητα.

 

ΕΡ: Η κριτική σας προς τη δήμαρχο διακρίνεται ως προς την ηπιότητα της. Μέσα κι έξω από το δημοτικό συμβούλιο. Θα περιμέναμε το ακριβώς αντίθετο. Θα διαφοροποιηθεί η στάση σας στην πορεία;

ΑΠ: Δεν είναι θέμα ηπιότητας αλλά σεβασμού στην προσωπικότητα της Δημάρχου και ιδίως στην λογική και κρίση των συνδημοτών μου. Αν είναι ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις της διοίκησης και κρίνουν ότι θέλουν να την επιβραβεύσουν με την ψήφο τους, τότε οι δικές μας φωνές δεν έχουν κανένα νόημα, απεναντίας τους κουράζουμε. Οφείλουμε με επιχειρήματα και θέσεις να διεκδικήσουμε την ψήφο των συνδημοτών μας. Αυτό βεβαίως δε σημαίνει πως δε θα ασκήσουμε κριτική στη δημοτική αρχή, όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο.

 

ΕΡ.: Ποια τακτική θα ακολουθήσετε σε σχέση με τους συνυποψηφίους σας, με όσους θέλουν επίσης να κερδίσουν την κ. Τσανάκα;

ΑΠ.: Με τον νέο νομό «Κλεισθένη» που αφορά στην τοπική Αυτοδιοίκηση απαιτούνται συναινέσεις, τόσο για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου όσο και για τη παραγωγή έργου. Συνεπώς πριν από την πρώτη Κυριακή απαιτείται κόσμια προεκλογική αντιπαράθεση. Ο στόχος μας δεν είναι η κυρία Τσανάκα αλλά η αντιμετώπιση των προβλημάτων του Δήμου. Κάνεις δεν θα μπορέσει να διοικήσει χωρίς την συνεργασία με τις άλλες δημοκρατικές παρατάξεις.

 

ΕΡ.: Ήσασταν στενός συνεργάτης του Κωστή Σιμιτσή, συμμετείχατε στη λήψη αποφάσεων επί σημαντικών δημοτικών έργων. Γιατί πιστεύετε ότι ο κ. Σιμιτσής καταψηφίστηκε το 2014;

ΑΠ.: Δεν θα έλεγα ότι καταψηφίστηκε προσωπικά ο Κωστής Σιμιτσής και ότι κατακρίθηκαν τα πεπραγμένα της διοικήσεώς του. Πιστεύω ότι το 2014 ο κόσμος της Καβάλας και γενικότερα ο ελληνικός λαός ήταν αγανακτισμένος από τις επιλογές της εθνικής πολιτικής σκηνής. Αυτή η δικαιολογημένη αγανάκτηση, που ενίοτε μετατράπηκε και σε οργή, μεταφράστηκε στην επιθυμία να ηττηθούν οι διοικούντες και στη θέση τους να έρθουν οι επόμενοι. Μια ελπίδα για τη καλυτέρευση της ζωής τους λαχταρούσαν οι πολίτες κι αυτό επιχείρησαν να κάνουν, αφαιρώντας την εξουσία στο πλαίσιο της ανάγκης να αλλάξουν τα πάντα εκ βάθρων. Το ερώτημα είναι κατά πόσο η συγκεκριμένη αλλαγή επέφερε τελικά τα προσδοκώμενα.

 

ΕΡ: Υπάρχουν κάποια πράγματα που αν εκλεγείτε δήμαρχος θα τα αλλάξετε άμεσα και ποια είναι αυτά;

ΑΠ: Τα πάντα πρέπει να σχεδιασθούν, να εξασφαλισθούν οι χρηματοδοτήσεις και να υλοποιηθούν άμεσα. Η αντιμετώπιση της καθημερινότητας (γειτονιές – κυκλοφοριακό – καθαριότητα) είναι άμεσες προτεραιότητες. Μπορεί να υπάρχει ελάχιστο προσωπικό, όμως ο νόμος σου δίνει το δικαίωμα εκτός από τα δίμηνα και τα πεντάμηνα να βρεις και άλλους τρόπους (ΚΟΙΝΣΕΠ – εργολαβίες).

Η αντιμετώπιση της άναρχης στάθμευσης και γενικά των κυκλοφοριακών προβλημάτων στο κέντρο απαιτεί εκσυγχρονισμό και συνεργασία με τις αστικές συγκοινωνίες. Άμεσης προτεραιότητας είναι η αντικατάσταση του συμβατικού οδοφωτισμού με λάμπες LED (εξοικονόμηση χρημάτων, καλύτερος φωτισμός).

Άμεσης προτεραιότητας είναι η καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων, από τη στιγμή που ο νόμος μάς δίνει το δικαίωμα ως Δήμος να εκμεταλλευόμαστε τα απορρίμματα. Αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι η επανάχρηση και η ανακύκλωση είναι πρωταρχικής σημασίας, τότε το δόγμα θα είναι πλέον «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Άμεσης προτεραιότητας είναι ο σχεδιασμός των έργων που απαιτούνται για να βελτιώσουμε λειτουργικά κι αισθητικά τον Δήμο μας. Επίσης να μπορούμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδοτήσεις για την υλοποίησή τους.

Άμεσης προτεραιότητας είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών του Δήμου, όπως και η επικοινωνία του Δήμου με τους πολίτες. Άμεσης προτεραιότητας είναι η αναδιοργάνωση και ο σχεδιασμός των συντηρήσεων και των επενδύσεων της ΔΕΥΑΚ.

 

ΕΡ: Υποσχεθήκατε ήδη άμεση δράση μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ για την κάλυψη των κενών στο προσωπικό του Δήμου. Άμεση δράση για την παραβατική συμπεριφορά των Ρομά στην κεντρική πλατεία. Υπάρχουν- στη σημερινή εποχή- περιθώρια για άμεσες κινήσεις που θα έχουν εξίσου άμεσα αποτελέσματα σε μείζονα προβλήματα;

ΑΠ: Πάντα υπάρχουν περιθώρια κινήσεων για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων, αρκεί να επιδεικνύεται εκ μέρους της διοικήσεως η απαραίτητη αποφασιστικότητα. Όταν πρυτανεύει η λογική του πολιτικού κόστους, όταν δεν λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις υπό τον φόβο της απώλειας των μελλοντικών ψήφων, τότε τα προβλήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα κι απλά διαιωνίζονται και κληροδοτούνται.

Μπορεί να φτάσει μια στιγμή που θα χρειαστεί να «σπάσουν και αβγά» προκειμένου να επιλυθεί κάποιο πρόβλημα. Εκείνη θα είναι η κρίσιμη στιγμή για τη λήψη μιας πολιτικής απόφασης που θα απαλλάξει την πόλη από ένα μείζον πρόβλημα. Κανείς δε διαθέτει το μαγικό ραβδί με το οποίο θα καταστήσει ιδανική τη ζωή των δημοτών αυτομάτως. Η βελτίωση όμως μπορεί να εξασφαλισθεί με μπόλικο φιλότιμο, συλλογική προσπάθεια και σκληρή δουλειά. Η βελτίωση της ζωής θα είναι αποτέλεσμα πράξεων και όχι κούφιων λόγων.

 

ΕΡ: Η ισχύουσα νομοθεσία είναι αυστηρή για όσους οφείλουν χρήματα στο Δήμο. Μπορεί ο Δήμος Καβάλας να γίνει πιο ελαστικός; Πρέπει να γίνει πιο ελαστικός στους οφειλέτες;

ΑΠ: Πλέον η νομοθεσία για την είσπραξη οφειλών είναι δεδομένη. Σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί κατά γράμμα ο νόμος, τότε υπόλογοι θα βρεθούν οι δημοτικοί υπάλληλοι που δεν τον τήρησαν. Από την άλλη όμως ο νομοθέτης προέβλεψε ώστε να εξασφαλισθούν και ανακουφιστικοί διακανονισμοί προκειμένου οι πολίτες να εξοφλούν τα χρέη τους μέσω προβλεπόμενων ρυθμίσεων.

Εκείνο ωστόσο που μπορεί να πράξει από την πλευρά του ο δήμος είναι να σταθεί όσο ελαστικός επιτρέπεται στις βεβαιώσεις των οφειλών, ενημερώνοντας τους δημότες. Για παράδειγμα, θα πρέπει να δρομολογηθεί μια καμπάνια ευαισθητοποίησης των πολιτών πριν αρχίσουν να επιβάλλονται κυρώσεις για τις κυκλοφοριακές παραβάσεις, καθώς και μία καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον οφειλόμενο σεβασμό στην κίνηση των ΑμΕΑ.

Πρωτίστως θα πρέπει να γίνεται σύσταση στους καταστηματάρχες που επέκτειναν τα τραπεζοκαθίσματα τους κάποια εκατοστά κι έπειτα να τους καθιστούν υπόλογους απέναντι στον Δήμο. Εκείνο που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας είναι ότι υπάρχουν νόμοι και υποχρεώσεις, απολύτως απαραίτητα για την αρμονική συμβίωσή μας.

Προηγούμενο άρθρο

10 ομάδες στο πρωτάθλημα  Παλαιμάχων της ΕΠΣΚ

Επόμενο άρθρο

 Ο Παρουτσής στο Νέστο, ο Κιούπης στο Κεραυνό Πέρνης