Η αγαπημένη Γαλλική αγορά του Μάκη
Ο Μπερτράν Ρομπέρ είναι ο τρίτος Γάλλος που θα φορέσει τη φανέλα του ΑΟΚ. Η μεταγραφή του θυμίζει εποχή Μάκη Ψωμιάδη στον ΑΟΚ, όπου από τα μεταγραφικά «ψώνια» από τη Γαλλία, ήταν ουκ ολίγα.
Τη φανέλα του ΑΟΚ την εποχή της Σουπερ Λιγκ φόρεσαν δυο ακόμη Γάλλοι ποδοσφαιριστές. Μάλιστα με σπουδαίο βιογραφικό.
Ο Πιέρ Ντικρόκ ήρθε στην Καβάλα τον Ιούλιο του 2009.
Ξεκίνησε την καριέρα του από τα τμήματα υποδομής της Παρί Σεν Ζερμέν το 1992 και δύο χρόνια αργότερα προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα των Παριζιάνων. Τη σεζόν 1996-97 παραχωρήθηκε δανεικός στη Λαβάλ, όπου σε 35 αγώνες πέτυχε ένα γκολ. Μετά από επτά χρόνια παραμονής στην Παρί Σ.Ζ. (104 εμφανίσεις, 2 γκολ), το 2001 “μετακόμισε” στην Αγγλία και την Ντέρμπι Κάουντι, όπου είχε 19 συμμετοχές.
Στο “Νησί” έμεινε μόλις για μία σεζόν, καθώς το 2002 επέστρεψε στη Γαλλία για λογαριασμό της Χάβρης, στην οποία αγωνίστηκε μέχρι το 2007, μετρώντας 160 συμμετοχές. Τα τελευταία δύο χρόνια πριν έρθει στην Καβάλα αγωνίστηκε 32 φορές με τη φανέλα του Στρασβούργου.
Ο Ντικρόκ δέθηκε αμέσως με τον ΑΟΚ και την πόλη. Εμεινε στην Καβάλα μέχρι η ομάδα να υποβιβαστεί στη Δ` Εθνική. Ποιοτικός παίκτης. Κυρίως έπαιζε αμυντικό χαφ με Ντομπρασίνοβιτς αλλά και Καρντόσο. Ακόμη χρησιμοποιήθηκε και στη θέση του κεντρικού αμυντικού. Στο αξέχαστο 2-0 μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο με τον Παναθηναϊκό, ο Ντε Μος τον είχε βάλει δεξιό πλάγιο αμυντικό.
Τον Αύγουστο του 2010 ήρθε στη Γαλλία, ο Ζαν Κλοντ Νταρσεβίλ. Τότε ήταν 35 χρονών και είχε μείνει ελεύθερος από τη Ναντ. Πριν είχε σπουδαία παρουσία σε Ρεν, Νότιγχαμ Φόρεστ, Λοριάν, Μπορντό, Ρέιντζερς και Βαλενσιέν σκοράροντας συνολικά 112 φορές σε 375 συμμετοχές. Μάλιστα με τους Ρέιντζερς είχε παίξει και στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Νταρσεβίλ παρά τα κιλάκια του, είχε εντυπωσιάσει τις πρώτες αγωνιστικές. Είχε πετύχει δυο γκολάρες με Παναθηναϊκό και Εργοτέλη.
Τελικά αποχώρησε από τον ΑΟΚ, το Μάρτιο του 2011 αφού ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς. Είχε αγωνιστεί σε 8 παιχνίδια πρωταθλήματος.
Ένας ακόμη Γάλλος που ήρθε στον ΑΟΚ ήταν ο πλάγιος αριστερός αμυντικός Ριπέρ. Τον Αύγουστο του 2009 και πριν προλάβει να παίξει σε επίσημο παιχνίδι, αποχώρησε αφού είχε υποπέσει σε πειθαρχικό παράπτωμα. Τον «έφαγε» η… νύχτα της Καβάλας.
Από τη Γαλλία στην εποχή του Ψωμιάδη ήρθαν και άλλοι παίκτες.
Ηταν η αγαπημένη αγορά του προέδρου. Θυμηθείτε το Βραζιλιάνο Ντουγκλάο από τη Ναντ(μετά την Καβάλα πήγε στη Μπράγκα) , το Σενεγαλέζο Φρεντερίκ Μεντί και το μεγάλο Νιγηριανό Ορούμα με μεγάλη καριέρα σε Γαλλικούς συλλόγους(Λανς, Μαρσέιγ, Γκινγκάμπ, Σοσό, Νιμ). Ο Ορούμα θεωρήθηκε και όχι άδικα μαζί με τον Πις, οι δυο μεγαλύτεροι σε αξία ξένοι ποδοσφαιριστές που ήρθαν στον ΑΟΚ.
Ακόμη ο Καμερουνέζος τερματοφύλακας με Γαλλική υπηκοότητα Σαρλ Ιτάνζ που ήρθε στην Καβάλα το 2009 δανεικός από τη Λίβερπουλ. Στην Αγγλία είχε πάει από τη Λανς ενώ μετά στην Ελλάδα έπαιξε σε ΠΑΟΚ και Ατρόμητο πριν μετακομίσει στην Τουρκία. Το δίδυμο Ιτάνζ- Κάλατς στους τερματοφύλακες ήταν από τα πιο σπουδαία στο Ελληνικό πρωτάθλημα.
Το 2010 από τη Ναντ ο ΑΟΚ απέκτησε τον Αμπντούν που είχε λάβει μέρος με την Εθνική Αλγερίας στο Μουντιάλ εκείνης της χρονιάς(αγωνίστηκε κόντρα στη Γαλλία) . Ο Αμπντούν γεννήθηκε στην πόλη Μοντρέιγ της Γαλλίας και είχε ξεκινήσει την καριέρα του από την ομάδα νέων της Παρί , πριν πάει στην Αζαξιό και στη συνέχεια σε Μάντσεστερ Σίτι, Σεντάν και Ναντ.
Από την Καβάλα είχε μετακομίσει στον Ολυμπιακό. Αξέχαστη η δήλωση του Μάκη Ψωμιάδη στους 93,7: « Φέραμε τον Αμπντούν για να ομορφαίνει το Ελληνική πρωτάθλημα». Δεν είχε πέσει έξω. Είχε κάνει πράματα και θάματα με τη φανέλα με το καραβάκι στο στήθος. Τελευταίος σταθμός του Αμπντούν στην Ελλάδα ήταν πέρσι η Βέροια, όπου είχε 15 συμμετοχές στην Α` Εθνική. Σημειώνουμε και το Νιγηριανό Ογκμπέτσε που πέρασε από το Γαλλικό πρωτάθλημα φορώντας τη φανέλα της Παρί ενώ είχε έρθει στην Καβάλα τον Αύγουστο του 2010.
Δεν ξεχνάμε τον Σερζ Ντιέ που ήρθε στην Καβάλα από τον Ηρακλή αλλά πριν αγωνίστηκε στη Γαλλία με τη Νις, τη Μετς και την Αζαξιό.
Ο Ντιέ αγαπήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό στην πόλη μας. Αρχικά έπαιξε στη Σουπερ Λιγκ με 36 συμμετοχές- 4 γκολ. Στη συνέχεια και μετά τη Βέροια επέστρεψε πάλι στον ΑΟΚ την περίοδο 2012-2013 στη Β` Εθνική, πριν συνεχίσει στην Ξάνθη. Ο Ιβοριανός ήταν από τους καλύτερος αμυντικούς μέσους που ήρθαν στον ΑΟΚ.
Πριν από όλους αυτούς είχε έρθει ο Σενεγαλέζος Ομάρ Ντιέγκ στη Γ` Εθνική όπου διετέλεσε και προπονητής στον ΑΟΚ για μικρό χρονικό διάστημα. Κοσμογυρισμένος ο Ντιέγκ σε Ιταλία με Σαμπντόρια αλλά και Τουρκία. Ο Λιβεριανός Σέμπουε με θητεία στη Μονακό έπαιξε και με Μάκη Ψωμιάδη αλλά ήταν μεταγραφή… Δημήτρη Τούλη από τον Πανσερραϊκό. Στην Ελλάδα έγινε γνωστός στην Ξάνθη και μετά στην ΑΕΚ.
Τότε είχε ακουστεί μέχρι και το όνομα του… Μακελελέ για τον ΑΟΚ.
Μάλλον μπορούμε να κάνουμε μια… ενδεκάδα: Ιτάνζ, Ντικρόκ, Ριπέρ, Ντουγκλάο, Ντιέγκ, Ντιέ, Αμπντούν, Ορούμα, Μεντί, Σέμπουε, Νταρσεβίλ, (Ογκμπέτσε). Και τι ενδεκάδα…