Η έννοια της ενσυνείδητης διατροφής αναφέρεται στη κατανάλωση τροφής με στόχο την ικανοποίηση και την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού μας.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που σχετίζονται με τις διατροφικές συμπεριφορές, όπως φυσιολογικοί (δηλαδή ο χρονότυπος), κοινωνικοί (δηλαδή επιρροή από άτομα του περίγυρού μας), περιβαλλοντικοί και ψυχολογικοί (δηλαδή άγχος, διάθεση κλπ).
Στην πραγματικότητα, η σχέση μας με το φαγητό είναι ένα σημαντικό θέμα. Πρόσφατα, αναπτύχθηκε μια σειρά από μελέτες, οι οποίες αφορούν στην προώθηση της ενσυνείδητης διατροφής, μέσω της αναγνώρισης των διαφορών μεταξύ σωματικής και ψυχολογικής πείνας, της παρατήρησης των σημάτων κορεσμού και της προώθησης της υγιεινής διατροφής ως απάντηση σε όλα αυτά τα σήματα.
Μία μελέτη έδειξε ότι ακολουθώντας μια ενσυνείδητη διατροφή, τα άτομα μείωσαν τα υπερφαγικά τους επεισόδια, καθώς και ορισμένα καταθλιπτικά συμπτώματα. Άλλες μελέτες έδειξαν ότι η ενσυνείδητη διατροφή σχετίζεται με τον καλύτερο έλεγχο βάρους και καλύτερη ρύθμιση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης σε άτομα με διαβήτη.
Επιπλέον, η ενσυνείδητη διατροφή φαίνεται να βοηθάει πολύ στη μείωση του βάρους σε υπέρβαρα άτομα ή άτομα με παχυσαρκία, μέσω της υιοθέτησης ενός πιο συνειδητού προτύπου διατροφής με μια πιο υγιεινή διατροφική συμπεριφορά.
Πως λοιπόν θα αποκτήσουμε ενσυνείδητη διατροφή;
Αρκεί να είμαστε σε θέση να απαντήσουμε σε μερικά απλά ερωτήματα προτού αποφασίσουμε να φάμε.
1. Γιατί τρώω;
- Τρώω γιατί έχω στρεσαριστεί/πιεστεί/αγχωθεί/στεναχωρηθεί;
- Τρώω γιατί πεινάω;
2. Πότε θέλω να φάω;
- Θέλω να φάω για να ξεχάσω για λίγο τα προβλήματά μου;
- Όποτε με ειδοποιεί ο οργανισμός μου
3. Τι τρώω;
- Τρώω μια τυρόπιτα από τον φούρνο γιατί δε σκέφτηκα να πάρω κάτι από το σπίτι;
- Ένα θρεπτικό και υγιεινό γεύμα.
4. Πώς τρώω;
- Τρώω γρήγορα γιατί ταυτόχρονα σκέφτομαι κάτι που μου προκαλεί άγχος;
- Αφιερώνω χρόνο στο φαγητό μου, χωρίς να αποσπάται η προσοχή μου από οτιδήποτε άλλο
5. Πόσο τρώω;
- Τρώω πολύ το βράδυ μόλις γυρίσω γιατί όλη μέρα δεν έφαγα τίποτα;
- Τρώω τόσο, ώστε να αισθανθώ ότι είμαι χορτάτη/ος
6. Πού σπαταλάω την ενέργειά μου;
- Σπαταλάω ενέργεια στη δουλειά που είμαι καθισμένη 8 ώρες μπροστά σε έναν υπολογιστή;
- Σπαταλάω την ενέργειά μου στη δουλειά, στη γυμναστική, στην έξοδο, στις δουλειές του σπιτιού.
Με λίγα λόγια, ενσυνειδητότητα στη διατροφή θα αποκτήσουμε όταν πάψουμε να συσχετίζουμε τη συχνότητα, τη ποσότητα και τη ποιότητα της τροφής με τις υπάρχουσες συνθήκες γύρω μας και τα συναισθήματά μας.
Τρώμε όταν πεινάμε, όποτε πεινάμε, θρεπτικά, με ηρεμία, όσο χρειαζόμαστε για να χορτάσουμε, για να καλύψουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες σε ημερήσια βάση!
Αναστασία Β. Πατέλη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος