Dark Mode Light Mode

Τι είναι τα επενδυτικά ακίνητα; Αξίζουν σαν επένδυση;

Τι είναι τα επενδυτικά ακίνητα;

Με τον όρο επενδυτικά ακίνητα, ή αλλιώς μισθωμένα ακίνητα απόδοσης κάνουμε λόγο για την αγορά ενός ακινήτου με σκοπό την απόκτηση κέρδους είτε μέσω μίσθωσης, είτε μέσω της υπεραξίας από μελλοντική μεταπώληση του ακινήτου. Πολλές φορές μπορεί να πραγματοποιηθεί και με τους δύο τρόπους.

Για ποιους λόγους αξίζει να ασχοληθείτε με την επένδυση ακινήτου;

Τα ακίνητα έχουν ελαχιστοποιημένο κίνδυνο επένδυσης, ενώ ενισχύουν το προφίλ απόδοσης ενός χαρτοφυλακίου. Την ίδια στιγμή, προσφέρει ανταγωνιστικές αποδόσεις, προσαρμοσμένες σε διάφορους κινδύνους, όπως για παράδειγμα την μείωση της αξίας των ακινήτων εξαιτίας κάποιας μεγάλης οικονομικής κρίσης. Ακόμη, η αγορά αυτή έχει χαμηλό δείκτη μεταβλητότητας σε σχέση με άλλους κλάδους και πηγές εισοδήματος, όπως είναι οι μετοχές, τα ομόλογα, οι τόκοι από καταθέσεις ή τα διάφορα ασφαλιστικά προγράμματα σύνταξης.

Πώς να επιλέξετε το σωστό επενδυτικό ακίνητο

Σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε να ασχοληθείτε με την αναζήτηση επενδυτικού ακινήτου για αγορά, ιδιαίτερα αν πρόκειται για την αγορά ακινήτου στη Θεσσαλονίκη, θα πρέπει να μιλήσετε με κάποιον ειδικό στον κλάδου του real estate. Σε κάθε περίπτωση όμως, πριν την αγορά, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας μερικούς παράγοντες, όπως:

  • Τάσεις στο real estate
  • Budget που διαθέτετε
  • Τοποθεσία που σας ενδιαφέρει
  • Τοποθεσίες που είναι ανερχόμενες
  • Ζήτηση ακινήτων στις διάφορες περιοχές
  • Πιθανότητα αύξησης της αξίας των ακινήτων στο μέλλον
  • Κοντινά αξιοθέατα, σχολεία, εργασιακοί χώροι κλπ, οι οποίοι επηρεάζουν την ελκυστικότητα των περιοχών
  • Δυνατότητα ατομικής επένδυσης, ή σε συνεργασία με άλλους επενδυτές
  • Ύψος ενοικίου που μπορείτε να λάβετε και γενικότερα της απόδοσης

Τρόποι επενδύσεων σε ακίνητα

Σίγουρα όταν ακούτε την φράση αυτή, αυτό που σκέφτεστε είναι η αγορά σπιτιού. Όμως, δεν είναι η μόνη λύση. Η φυσική ιδιοκτησία μπορεί να αντικατασταθεί με μετοχές σε ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων ειδικών εταιρειών ακίνητης περιουσίας. Εξίσου συνηθισμένη μέθοδος είναι η μίσθωση του ακινήτου και η απόκτηση ενός μηνιαίου εισοδήματος.

Επιπλέον, πολλοί επιλέγουν να δραστηριοποιηθούν στο κομμάτι της αγοραπωλησίας ακινήτων.  Στην ουσία, οι άνθρωποι αυτοί λειτουργούν σαν έμποροι. Αυτό που κάνουν είναι να αγοράζουν ακίνητα, με στόχο να τα κρατήσουν στην κατοχή τους για ένα χρονικό διάστημα, συνήθως λίγους μήνες, και στην μεταπώληση του με σκοπό την απόκτηση κέρδους. Η τεχνική αυτή ονομάζεται και flipping. Βασίζεται στην αγορά ακινήτων που είναι υποτιμημένα ή βρίσκονται σε πολύ αναπτυσσόμενες περιοχές με μεγάλη ζήτηση και μικρή προσφορά.

Ρίσκο της επένδυσης σε ακίνητα

Καθώς πρόκειται για μια μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας, υπάρχει πάντοτε ένα είδος ρίσκου, και ορισμένες δυσκολίες. Για παράδειγμα, είναι πιθανό να υπάρξει δυσκολία στην απόκτηση κεφαλαίου, ή να υπάρξει έλλειψη ρευστότητας και απρόβλεπτα έξοδα. Εξίσου πιθανό είναι να υπάρξει διακύμανση στο ύψος των ενοικίων, ανάλογα με τις εξελίξεις της αγοράς.

Η επένδυση σε ακίνητη περιουσία είναι μια καλή επιλογή για όλα τα άτομα που έχουν την οικονομική δυνατότητα να το υποστηρίξουν. Συνήθως, χρειάζεται υπομονή, έρευνα και χρόνος. Όμως, μακροπρόθεσμα μπορεί να επιφέρει ένα μεγάλο και σταθερό εισόδημα.

Προηγούμενο άρθρο

Πώς να Αναγνωρίσετε τον Αυθεντικό Χρυσό: Συμβουλές και Τεχνικές

Επόμενο άρθρο

Για την αυτονομία και την χειραφέτηση