Υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες λίπους στο σώμα μας.
Η πρώτη κατηγορία είναι το υποδόριο λίπος, το οποίο βρίσκεται κάτω από το δέρμα μας και είναι αυτό που μπορούμε να το πιάσουμε και να το καταλάβουμε με το χέρι. Η δεύτερη κατηγορία είναι το ενδομυϊκό λίπος, που βρίσκεται στους μύες μας.
Η τρίτη κατηγορία είναι αυτή που θα αναφερθούμε στο σημερινό άρθρο και είναι το σπλαχνικό λίπος, το οποίο βρίσκεται γύρω από τα όργανα του σώματός μας και στη περιοχή της κοιλιακής χώρας, και σχετίζεται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο για ποικίλα προβλήματα υγείας.
Οι κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν στη συσσώρευση του λίπους, είναι
- Η μη ισορροπημένη διατροφή και η κατανάλωση πολύ θερμιδογόνων τροφίμων
- Η έλλειψη άσκησης/φυσικής δραστηριότητας
- Ορμονικοί παράγοντες
- Γενετικοί παράγοντες
- Έλλειψη ύπνου
- Φύλο
Όπως αναφέρεται και πιο πάνω, στο σπλαχνικό λίπος έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για πολλά νοσήματα. Αυτά τα νοσήματα είναι:
- Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2
- Καρδιαγγειακά νοσήματα & Υπέρταση
- Εγκεφαλικά επεισόδια
- Μεταβολικό Σύνδρομο
- Κάποιοι τύποι καρκίνου
Πώς θα μειώσουμε λοιπόν το σπλαχνικό μας λίπος; Αρχικά, θα πρέπει να υιοθετήσουμε έναν υγιεινότερο, συνολικά, τρόπο ζωής. Τι σημαίνει αυτό;
Φροντίζουμε ο ύπνος μας να είναι ποιοτικός και επαρκής. Ένας ενήλικας χρειάζεται κατά μέσο όρο 7 ώρες ποιοτικού ύπνου ημερησίως. Με βάση μελέτες, ο καλύτερος, ποιοτικά, ύπνος είναι αυτός μεταξύ 23:00μμ και 06:00πμ.
Βάζουμε την άσκηση στη καθημερινότητα μας. Για να μειώσουμε το σπλαχνικό λίπος χρειάζεται να κάνουμε αερόβια- ως επί το πλείστων- άσκηση για 150 λεπτά κάθε εβδομάδα. Περπάτημα με γρήγορο ρυθμό 5 φορές την εβδομάδα, είναι ιδανικό.
Περιορίζουμε τις … «καταχρήσεις». Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει φανεί από μελέτες ότι επηρεάζουν αρνητικά το σπλαχνικό λίπος. Αφενός γιατί περιέχει πολλές «κενές» θερμίδες, δηλαδή χωρίς να μας παρέχει κορεσμό. Αφετέρου αυξάνει το αίσθημα της πείνας και άρα οδηγεί στην υπερκατανάλωση τροφής.
Όσο αναφορά στη διατροφή, ακολουθούμε ένα ισορροπημένο πρότυπο, χωρίς στερήσεις, αλλά με σύνεση:
- Μειώνουμε τη πρόσθετη ζάχαρη στα τρόφιμα
- Μειώνουμε τα κορεσμένα λιπαρά, άρα περιορίζουμε τη κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων με πολλά λιπαρά.
- Περιορίζουμε σημαντικά τη κατανάλωση trans λιπαρών, άρα τηγανητά τρόφιμα.
- Καταναλώνουμε τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό ημερησίως
- Καταναλώνουμε καθημερινά τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης)
Είναι σημαντικό να τονίσω ότι για την αντιμετώπιση του σπλαχνικού λίπους, μόνο η αλλαγή στη διατροφή δε μπορεί να θεωρηθεί επαρκής. Η άσκηση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι και θα πρέπει να ενταχθεί στη καθημερινότητα κάθε ατόμου που χρειάζεται να μειώσει το σπλαχνικό λίπος.
Αναστασία Β. Πατέλη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος