Dark Mode Light Mode

Τη γρίπη πρέπει να τη σέβεσαι!

Κείμενο του Μιχάλη Σωτηρόπουλου


Αυτή την περίοδο η επιδημία της εποχικής γρίπης, μετά από δύο χρόνια απουσίας, έχει απογειωθεί! Η εποχική γρίπη είναι εν ολίγοις η ξαφνική εισβολή πυρετού (συνήθως πάνω από 38οC) και οι πόνοι στο σώμα (ή/και πονοκέφαλος).

Τα υπόλοιπα συμπτώματα μιας τυπικής ίωσης αναπνευστικού όπως ο βήχας, η ρινική συμφόρηση και το φτέρνισμα δεν απασχολούν συνήθως τους ασθενείς. Οι διάχυτοι πόνοι είναι αυτοί που είναι ανυπόφοροι. Τα παιδιά παρουσιάζουν συχνά συμπτώματα από τα γαστρεντερικό ενώ στους ενήλικες τέτοια συμπτώματα είναι σπάνια.

Τα τρία- τέσσερα πρώτα εικοσιτετράωρα της γρίπης είναι τα δύσκολα. Τα συμπτώματα είναι έντονα και επίμονα. Μετά από αυτό το διάστημα ο πυρετός και οι πόνοι αρχίζουν και είναι πιο διαχειρίσιμοι και προοδευτικά μετά από 5-6 24ωρα έχουν υποχωρήσει. Παρόλα αυτά παραμένει ένα αίσθημα κόπωσης, εξάντλησης και αδυναμίας και συχνά βήχας που μπορεί να έχουν διάρκεια πολλών ημερών.

Τα προβλήματα της γρίπης δεν είναι μόνο τα έντονα συμπτώματα που σαν οδοστρωτήρας ταλαιπωρούν τους ασθενείς! Τα πιο σημαντικά προβλήματα της γρίπης είναι οι επιπλοκές της (που εμφανίζονται σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα ή σε αυτούς που αψήφησαν τη γρίπη και επιβάρυναν τον οργανισμό τους) όπως η πνευμονία (από τον ίδιο τον ιό ή μικρόβια όπως ο πνευμονιόκοκκος), παροξυσμός ιγμορίτιδας και ωτίτιδες σε παιδιά, βρογχίτιδα πάνω σε ιστορικό άσθματος, και επιδείνωση χρονίων καταστάσεων όπως επιβάρυνση μιας ήδη υπάρχουσας καρδιακής ανεπάρκειας και σακχαρώδη διαβήτη.

Άρα λοιπόν, ακόμα κι αν μπορεί κάποιος να διαχειρίζεται τον ψηλό πυρετό και τον πόνο της γρίπης καλό είναι αποφύγει την σωματική καταπόνηση και την εργασία. Καλό είναι ο ασθενής να ενυδατωθεί καλά, να έχει καλό και αναζωογονητικό ύπνο, να παραμείνει σε ζεστό περιβάλλον και να ξεκουραστεί. Να δώσει έτσι την ευκαιρία στον οργανισμό του να αντιμετωπίσει τον επιθετικό αυτόν ιό.

Τι πρέπει να έχουμε υπ όψη μας όταν έχουμε γρίπη:

  • Για την γρίπη υπάρχουν ειδικά φάρμακα (το αντιϊκό TAMIFLU) που απευθύνονται κυρίως σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα και έχουν αποτέλεσμα όταν χορηγούνται τις πρώτες ώρες της νόσου. Άρα καλό είναι όσοι έχουν κλονισμένη υγεία να απευθύνονται αμέσως και χωρίς χρονοτριβή στο γιατρό τους για να λάβουν τη δέουσα θεραπεία. Τα φάρμακα αυτά έχουν χρήση και σαν προφύλαξη σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα που συμβιώνουν με ασθενείς θετικούς στη γρίπη.
  • Η γρίπη (όπως και ο κορωνοϊός και ο κάθε ιός) δεν αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά. Μη λαμβάνετε αντιβιοτικά στη γρίπη παρά μόνο εάν ο γιατρός σας υποψιαστεί μικροβιακή επιπλοκή. Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών στην περίοδο τόσο της πανδημίας όσο και των επιδημιών της γρίπης έχουν προκαλέσει σε παγκόσμια κλίμακα μια φοβερή ανθεκτικότητα μικροβίων στα αντιβιοτικά που θα έχει μεγάλες επιπτώσεις.
  • Ο γρίπη μεταδίδεται κυρίως όσο υπάρχει πυρετός. Άρα ο ασθενής παραμένει σε καραντίνα μέχρι να συμπληρώσει τουλάχιστον 24 ώρες απύρετος.
  • Ακόμα και σήμερα έχει αξία να εμβολιαστούν οι ανεμβολίαστοι!
Προηγούμενο άρθρο

Οι επόμενες εκδηλώσεις του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Καβάλας

Επόμενο άρθρο

Έργο Φυσικού Αερίου: Πλησιάζει η ώρα των αποκαταστάσεων