Dark Mode Light Mode

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την γκανιότα στο online στοίχημα

Η γκανιότα είναι ένας από τους πλέον πολυσυζητημένους όρους στο διαδικτυακό στοίχημα. Αφορά το ποσοστό κέρδος από κάθε ποντάρισμα για τη στοιχηματική εταιρία. Αν και δεν είναι πάντα τόσο εμφανής στους παίκτες πρέπει να τονίσουμε πως παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των αποδόσεων.

Για τους έμπειρους παίκτες αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο με τη βοήθεια του οποίου μπορούν να ξεχωρίσουν τα έξυπνα από τα μη αποδοτικά στοιχήματα. Ας δούμε χρήσιμες πληροφορίες που θα πρέπει και εσείς να γνωρίζετε για τη γκανιότα στις στοιχηματικές εταιρίες και την επίδραση που μπορεί να έχει αυτή στο παιχνίδι σας.

Τι είναι η γκανιότα;

Γνωστή στους φίλους του διαδικτυακούς στοιχήματος και ως “House Edge” η γκανιότα αποτελεί ουσιαστικά το πλεονέκτημα της στοιχηματικής εταιρίας κόντρα στον παίκτη. Στο στοίχημα Super League για παράδειγμα οι bookmakers διαμορφώνουν τις αποδόσεις όχι με βάση τις πιθανότητες νίκης κάθε αντιπάλου αλλά ενσωματώνουν σε αυτές ένα ποσοστό κέρδους για τους ίδιους. Το ποσοστό αυτό έρχεται στα ταμεία των στοιχηματικών εταιριών ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του αγώνα. Είναι το καθαρό κέρδος που κάνει βιώσιμες τις στοιχηματικές εταιρίες σε βάθος χρόνου.

Η γκανιότα βρίσκει εφαρμογή σε όλα τα αθλήματα και σε όλους τους τύπους στοιχημάτων. Από το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ μέχρι και τα ειδικά στοιχήματα σε λιγότερα δημοφιλή αθλήματα οι bookmakers διαμορφώνουν ανάλογα τα δικά τους ποσοστά γκανιότας. Για διαφημιστικούς λόγους οι εταιρίες συχνά προσφέρουν μεμονωμένα αθλητικά γεγονότα με 0% γκανιότα γεγονός που δημιουργεί στοιχηματικές ευκαιρίες για τους παίκτες χάρη στις αυξημένες αποδόσεις.

Πως λειτουργεί η γκανιότα στο online στοίχημα

Ο τρόπος λειτουργίας της γκανιότας είναι αρκετά απλοϊκός ωστόσο οι αρχάριοι παίκτες δυσκολεύονται να αντιληφθούν την παρουσία της σε κάθε στοιχηματική αγορά. Με την παρουσίαση ενός παραδείγματος μπορούμε να δούμε την εφαρμογή της σε ένα ζευγάρι αποδόσεων και το πλεονέκτημα που δίνει στους bookmakers.

Έστω σε μία αμφίρροπη αναμέτρηση δύο ομάδες έχουν τις ίδιες σχεδόν πιθανότητες να φτάσουν στη νίκη. Αν ένας παίκτης επιθυμούσε να ποντάρει και στις δύο αυτές ομάδες ένα ίδιο ποσό για να μοιράσει τις πιθανότητες νίκης θα έβλεπε πως στο τέλος της ημέρας θα ήταν χαμένος. Θα περίμενε πως σε ένα τόσο αμφίρροπο ζευγάρι οι αποδόσεις θα μπορούσαν να είναι τουλάχιστον 2.00 στη νίκη κάθε ομάδες. Αντί αυτού όμως και προκειμένου οι στοιχηματικές εταιρίες να κλειδώσουν το κέρδος τους ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα προσφέρουν αποδόσεις κάπου στο 1.90 για κάθε αντίπαλο. Αυτό συνεπάγεται πως αν ποντάρει κάποιος από 10 ευρώ σε κάθε αντίπαλο, συνολικά 20 €  στην αναμέτρηση θα πάρει πίσω μόλις 19 €. Θα είναι χαμένος 1 ευρώ έστω και αν έχει προβλέψει σωστά τον νικητή.

Πως επηρεάζει το παιχνίδι σας η γκανιότα;

Όσο υψηλότερη είναι η γκανιότα που χρησιμοποιεί μία στοιχηματική εταιρία τόσο μικραίνει το περιθώριο κέρδους για τον παίκτη. Υψηλές τιμές στην γκανιότα οδηγούν σε χαμηλές αποδόσεις και κατ επέκταση στοιχήματα χωρίς ιδιαίτερο value bet για τους παίκτες. Μία αντίθετη πορεία δηλαδή για γκανιότα και αποδόσεις που έχει άμεσο αντίκτυπο στο παιχνίδι σας.

Ένα ποσοστό γκανιότας κοντά στο 3-4 % μπορεί να κάνει πιο ενδιαφέροντα τα πονταρίσματά σας. Σε διαφορετική περίπτωση όπου οι bookmakers αποφασίζουν να κρατήσουν τη γκανιότα σε διψήφια νούμερα καλό θα ήταν να αποχωρήσετε διακριτικά από το παιχνίδι.

Ο υπολογισμός της γκανιότας σε κάθε στοιχηματική αγορά μπορεί να υπολογιστεί από συγκεκριμένους μαθηματικούς τύπους αρκεί να γνωρίζετε τις αποδόσεις που δίνει ο bookmakers στα βασικά σημεία της αναμέτρησης.

Συμβουλές για να αντιμετωπίσετε σωστά τη γκανιότα

Υπάρχουν tips που πρέπει να χρησιμοποιείτε κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού σας προκειμένου να αντιμετωπίσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πλεονέκτημα των Bookmakers.

  • Σύγκριση αποδόσεων: Μην ξεχνάτε να συγκρίνετε τις αποδόσεις που ανεβάζουν διαφορετικοί bookmakers για την ίδια αναμέτρηση. Με τον τρόπο αυτό θα εντοπίσετε διαφορές στις τιμές και θα έχετε την ευκαιρία να ποντάρετε εκεί όπου η γκανιότα κινείται σε χαμηλά ποσοστά.
  • Εταιρίες με χαμηλή γκανιότα: Κάποιες εταιρίες στην αγορά μπορούν να υπερηφανεύονται πως προσφέρουν χαμηλή γκανιότα στα παιχνίδια τους. Ελέγξτε αν αυτό αληθεύει και δείξτε έμπρακτα την προτίμησή σας σε αυτές που ελαχιστοποιούν το κέρδος τους προς όφελος των παικτών.
  • Αποφύγετε στοιχήματα με υψηλή γκανιότα: Κάποιες αγορές ενδέχεται να παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά γκανιότας. Αποφύγετε αυτά τα στοιχήματα όσο ελκυστικές αποδόσεις και αν προσφέρουν. Σε βάθος χρόνου είναι σίγουρο πως θα σας κοστίσουν σε χρήμα και διάθεση.
Προηγούμενο άρθρο

Συνάντηση Γιάννη Πασχαλίδη με τον ΥΠ.Α.Α.Τ. για ζητήματα της Π.Ε. Καβάλας

Επόμενο άρθρο

Εκλεκτές επισκέψεις για ακόμη μια φορά στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Θόδωρου Κοκκινίδη