Μια χορτοφαγική ή φυτική διατροφή εξαιρεί όλα τα ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των αυγών.
Όταν οι άνθρωποι την ακολουθούν σωστά, καταναλώνουν δηλαδή μόνο φυτικά προϊόντα για vegan και χορτοφάγους, μια τέτοια διατροφή μπορεί να είναι εξαιρετικά θρεπτική, να μειώνει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.
Η Vegan Διατροφή περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, φασόλια, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Η κατανάλωση μιας ποικιλίας από αυτά τα τρόφιμα θα παρέχει ένα ευρύ φάσμα σημαντικών βιταμινών, μετάλλων, υγιεινών λιπών και πρωτεϊνών. Τα άτομα που ακολουθούν αυτήν τη δίαιτα πρέπει, ωστόσο, να προσέχουν να πάρουν βασικά θρεπτικά συστατικά που συνήθως βρίσκονται σε ζωικά προϊόντα. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν σίδηρο, πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνη Β-12 και βιταμίνη D.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειώσουμε τα οφέλη που έχει για την υγεία η vegan διατροφή. Μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς, να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου κατά 15% και οι βίγκαν άνθρωποι τείνουν να έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος από εκείνους που ακολουθούν άλλη διατροφή.
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι κινούνται προς τις βίγκαν δίαιτες καθώς θέλουν να συμβάλουν στην προστασία των ζώων του περιβάλλοντος. Εκτός από συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες έχουν και συγκεκριμένες κοινωνικές συνήθειες. Οι άνθρωποι που επιλέγουν να ζήσουν έναν vegan τρόπο ζωής αποφύγουν επίσης ρούχα, σαπούνια και άλλα προϊόντα που μπορεί να περιέχουν μέρη ζώων, όπως δέρμα ή γούνα. Μερικοί υιοθετούν αυτόν τον τρόπο ζωής για τα περιβαλλοντικά οφέλη ως βιώσιμη διατροφή. Την ίδια φιλοσοφία, υιοθετεί και το Fitnovation Gym, ένα γυμναστήριο στον Άλιμο, το οποίο ενστερνίζεται την φιλοσοφία του βιγκανισμού και απευθύνεται με τις υπηρεσίες του και σε κοινό που είναι vegan.
Από την άλλη, τα βασικά θρεπτικά συστατικά που μπορεί να είναι χαμηλά σε μια χορτοφαγική διατροφή περιλαμβάνουν την βιταμίνη Β-12 που υπάρχει κυρίως στα ζωικά προϊόντα, τον σίδηρο, που τον βρίσκουμε βέβαια στα φασόλια και τα σκούρα πράσινα λαχανικά. Το ασβέστιο, που η κατανάλωση τόφου ή ταχίνι θα βοηθήσει στη διατήρηση των σωστών επιπέδων. Η Βιταμίνη D η οποία προστατεύει από τον καρκίνο και ορισμένες χρόνιες καταστάσεις υγείας και βοηθά στην ενίσχυση των οστών και των δοντιών.
Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι εξίσου σημαντικά καθώς συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία της καρδιάς, των ματιών και του εγκεφάλου. Τροφές πλούσιες σε Ωμέγα-3 λιπαρά είναι τα καρύδια και οι λιναρόσποροι. Ο ψευδάργυρος που είναι σημαντικός για το ανοσοποιητικό σύστημα και την αποκατάσταση της βλάβης του DNA και το βρίσκουμε στα φασόλια, στους ξηρούς καρπούς και τη βρώμη. Τέλος το ιώδιο που είναι σημαντικό για τη λειτουργία του θυρεοειδούς πρέπει να του δοθεί προσοχή.. Οι φυτικές πηγές περιλαμβάνουν φύκια και εμπλουτισμένα τρόφιμα.