Dark Mode Light Mode

Τι σχέση έχει ο Τόνυ Σφήνος με το φεστιβάλ Cosmopolis;

Η ένταξη του Τόνυ Σφήνου στο πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ Cosmopolis (Τρίτη 19 Ιουλίου, ώρα 21.00, Φρούριο), μας προκάλεσε ένα -εύλογο νομίζω και μάλλον αρνητικό- ξάφνιασμα δεδομένου ότι το ύφος και το πρόγραμμα που παρουσιάζει ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης δεν προσομοιάζει στην φυσιογνωμία που η νέα υπό τον Άλκη Ζοπόγλου καλλιτεχνική διεύθυνση της διοργάνωσης κατάφερε να προσδώσει στο θεσμό τα τελευταία δύο καλοκαίρια υπό αντίξοες μάλιστα συνθήκες λόγω της πανδημίας που έπληξε καίρια το χώρο του πολιτισμού.

Ο Τόνυ Σφήνος και η περσόνα που προσπαθεί να επιβάλει στις παραστάσεις του, μοιάζει να προβοκάρει και να γελοιοποιεί, σε ένα βαθμό, τις μουσικές, τα τραγούδια και κυρίως τους καλλιτέχνες της δεκαετίας του ’60 στο χώρο της λεγόμενης τότε μοντέρνας μουσικής σκηνής, γεγονός που επεσήμανε και με σχετικές δημόσιες δηλώσεις του ο πιο αυθεντικός εκπρόσωπός της, ο τραγουδιστής Πασχάλης του ιστορικού συγκροτήματος Olympians.

Τα προγράμματα του Τόνυ Σφήνου είναι εύπεπτα και διακατέχονται από μια ελαφρότητα που ίσως να ταιριάζει στα beach bars των Αμμολόφων και τα μπαράκια της παραλίας, σε καμιά περίπτωση όμως στον χαρακτήρα αλλά και τους στόχους που έχει βάλει το Cosmopolis το οποίο είναι κατά βάση ένα ethnic festival, με παραδοσιακές μουσικές αλλά παρουσιάζει συγχρόνως και καλλιτέχνες της πιο απαιτητικής μουσικής σκηνής, που είναι συνήθως αποκλεισμένοι από το εμπορικό κύκλωμα και τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Και γενικότερα δηλαδή οι κρατικοί φορείς, συνεπώς και οι δήμοι, οφείλουν να προωθούν και να προβάλλουν τον πολιτισμό που δίνει έμφαση στην ποιότητα και τον προβληματισμό και όχι απλώς στην διασκέδαση με τα γαρύφαλα και τις σαμπάνιες.

Σεβόμαστε την διάθεση των συμπολιτών μας που θέλουν να ξεδώσουν με Πάολα, Γονίδη, Σεφερλή, Σφήνο κ.ά.

Όλους αυτούς τους διασκεδαστές όμως μπορούν να τους απολαύσουν μέσω του εμπορικού κυκλώματος και των δεκάδων ατζέντηδων που οργώνουν όλη την Ελλάδα και διοργανώνουν σε γήπεδα και νταμάρια δεκάδες ή και εκατοντάδες εκδηλώσεις κάθε καλοκαίρι.

Οι πολιτιστικοί θεσμοί και οι διοργανώσεις των δήμων οφείλουν να υπερασπιστούν και να προωθήσουν το διαφορετικό, το πιο ειδικό, το σπάνιο, το απαιτητικό που είναι συνήθως και το πιο ποιοτικό και που δυστυχώς δεν φτάνει τόσο εύκολα στο ευρύ κοινό. Τότε μόνο θα ανταποκρίνονται στο ρόλο τους και την αποστολή τους.

Θόδωρος Θεοδωρίδης

Προηγούμενο άρθρο

Καβάλα: Έρευνες για τον εντοπισμό δράστη που απέσπασε 13.500€ από τραπεζική ηλεκτρονική εφαρμογή

Επόμενο άρθρο

Ο Θόδωρος Μουριάδης στο πλευρό του Χαμόγελου του Παιδιού