Dark Mode Light Mode

Τι θα πρέπει να προσέξετε πριν στρώσετε χαλιά

Όταν κρυώνει ο καιρός, έρχεται η στιγμή να στρώσετε τα χαλιά. Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία απαιτεί κάποια προετοιμασία, όπως είναι η γενική καθαριότητα. Το καθάρισμα σε όλο το σπίτι θα εξασφαλίσει την απομάκρυνση σκόνης, το να μην κρυφτεί η βρωμιά, μένοντας “εγκλωβισμένη” κάτω από ένα χαλί,  όπως επίσης και τη δημιουργία ενός άνετου, ζεστού και ευχάριστου περιβάλλοντος.

Καθαρισμός σπιτιού πριν το στρώσιμο χαλιών

Οι δουλειές που θα πρέπει να πραγματοποιήσετε πριν στρώσετε τα χαλιά σας περιλαμβάνουν:

Τίναγμα επίπλων

Για αρχή, θα πρέπει να τινάξετε καλά τον καναπέ, το κρεβάτι, τα μαξιλάρια και το στρώμα.  Μια καλή ιδέα είναι το σκούπισμα του καναπέ με την ηλεκτρική σκούπα, ιδιαίτερα κάτω από τα μαξιλάρια. Εκεί είναι τα σημεία που κρύβονται συνήθως ψίχουλα και σκόνη.

Πλύσιμο κουρτινών

Είναι σημαντικό να πλύνετε τις κουρτίνες, για να απομακρυνθεί όλη η σκόνη που μπήκε στο σπίτι το καλοκαίρι που αφήνετε τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες ανοιχτές.

Λεπτομερές ξεσκόνισμα

Αφού πραγματοποιήσετε τα παραπάνω, έρχεται η ώρα για το ξεσκόνισμα. Ξεσκονίστε τα ράφια και όλα τα διακοσμητικά και τα μικροαντικείμενα. Μην ξεχάσετε να κάνετε τα φωτιστικά, ένα σημείο που δεν καθαρίζεται αρκετά συχνά.

Σκούπισμα και σφουγγάρισμα

Το επόμενο και πιο σημαντικό βήμα είναι το σκούπισμα και το σφουγγάρισμα. Σκουπίστε και σφουγγαρίστε καλά το πάτωμα, για να υποδεχτεί το καθαρό. Μην ξεχάσετε να μετακινήσετε τα έπιπλα, για να καθαρίσετε ακόμη και τις πιο δύσκολες γωνίες.

Ξετύλιγμα και άπλωμα χαλιών

Και έρχεται η ώρα για το απλώσετε! Πριν το απλώσετε όμως, σε περίπτωση που δεν έχει πραγματοποιηθεί επαγγελματικός καθαρισμός στο χαλί σας, ξετυλίξτε το, και αφήστε το έξω να αεριστεί για να φύγει η μυρωδιά της κλεισούρας.  Έπειτα, έρχεται η ώρα για το άπλωμα. Αφού απλώσετε το χαλί, σκουπίστε το λίγο με την ηλεκτρική σκούπα, για να το φρεσκάρετε.

Σημείωση: Σε περίπτωση που τα έπιπλα σας “πατάνε” στο χαλί, τοποθετήστε ειδικά πατάκια στα σημεία της επαφής, για να μειωθεί η φθορά που προκαλείται από το βάρος.

Πότε στρώνουμε τα χαλιά;

Όσον αφορά το στρώσιμο των χαλιών, υπάρχει μια παράδοση που μας συμβουλεύει πότε να τα απλώνουμε και πότε να τα μαζεύουμε. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την παράδοση “Αγίου Δημητρίου (26 Οκτωβρίου) απλώνουμε τα χαλιά και Κωνσταντίνου και Ελένης (21 Μαΐου) τα μαζεύουμε”. Η παράδοση αυτή προέρχεται από την Βόρεια Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, ο Άγιος Δημήτριος είναι ο πολιούχος της Θεσσαλονίκης, και είναι μια μεγάλη γιορτή για την συμπρωτεύουσα. Οι εορτάζοντες είναι πολλοί, και τα καλέσματα σε σπίτια ακόμη περισσότερα. Έτσι, οι οικοδεσπότες φροντίζουν να καθαρίσουν και να στρώσουν τα χαλιά, για να υποδεχτούν τους καλεσμένους. Η συνήθεια αυτή ξεκίνησε αρκετά παλιά,  πέρασε από γενιά σε γενιά, μέχρι που έγινε παράδοση.

Παρά το γεγονός πως πλέον ο καιρός έχει αλλάξει, ο Οκτώβριος παραμένει η εποχή που καθαρίζουμε και προετοιμάζουμε το σπίτι μας για το άπλωμα των χαλιών.

Γενικότερα, πριν στρώσετε τα χαλιά σας, θα πρέπει να καθαρίσετε και να προετοιμάσετε το σπίτι σας. Η γενική καθαριότητα είναι απαραίτητη, για να μαζευτούν η σκόνη και να τοποθετηθεί σε έναν καθαρό χώρο, χωρίς να καλύψει ανεπιθύμητες βρωμιές. Έτσι, ο χώρος σας θα παραμείνει ευχάριστος!

Προηγούμενο άρθρο

Ποιες είναι οι κατηγορίες απινιδωτών;

Επόμενο άρθρο

Συνέντευξη Τύπου - Ευρωπαϊκό έργο του Δήμου Καβάλας για την κλιματική αλλαγή