Την Τρίτη (προχθές) πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Καβάλας και το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Καβάλας.
Ήταν μία συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγράφων νηπίων και προνηπίων στα νηπιαγωγεία αλλά και των μαθητών που θα φοιτήσουν το Σεπτέμβριο στην πρώτη δημοτικού. Με αυτήν την αφορμή μίλησε στην Πρωινή ως εκπρόσωπος του τοπικού συλλόγου η κ. Ειρήνη Ασβεστά.
Η κ. Ασβεστά ρωτήθηκε και για την επιστροφή στο δια ζώσης μάθημα μαθητών δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων. Κάτι που όπως φαίνεται θα γίνει μετά το Πάσχα.
Η συνέντευξη
Ερ: Μιλήστε μας για την τηλεδιάσκεψη που έγινε χθες (προχθές) και αφορούσε το Σύλλογο Δασκάλων-Νηπιαγωγών με την Υπηρεσία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Απ: Έγινε μια συνάντηση με αφορμή τη λήξη της προθεσμίας των εγγραφών στα Νηπιαγωγεία και στα Δημοτικά Σχολεία της περιοχής προκειμένου να διερευνήσουμε λίγο την κατάσταση, να δούμε πως είναι τα τμήματα που σχηματίζονται, να προλάβουμε ενδεχομένως κάποια τμήματα τα οποία ίσως είναι με πολύ μεγάλο αριθμό παιδιών και να δούμε λίγο την διαχείριση που προβλέπεται να γίνεται από την υπηρεσία.
Ερ: Επρόκειτο για μια καθιερωμένη διαδικασία εγγραφών στα Νηπιαγωγεία και στην πρώτη τάξη Δημοτικού;
Απ: Ακριβώς. Ολοκληρώθηκε στα τέλη του Μαρτίου, πολύ νωρίς για φέτος. Τα περασμένα χρόνια οι εγγραφές γινόταν το Μάιο. Από την αρχή είχαμε ειδοποιήσει ότι η διαδικασία έγινε πάρα πολύ νωρίς δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα ενδεχομένως να υπάρχουνε στον οικογενειακό προγραμματισμό διάφορες αλλαγές με αποτέλεσμα να έχουμε πολλές εκπρόθεσμες εγγραφές στη συνέχεια και μετεγγραφές. Ωστόσο ολοκληρώθηκε και θέλαμε να δούμε λίγο ποια είναι η κατάσταση στα σχολεία της περιοχής.
Ερ: Διαπιστώσατε για μια ακόμη φορά ότι τα παιδιά λιγοστεύουν σε όλη την Ελλάδα;
Απ: Νομίζω ότι τα παιδιά λιγοστεύουν μόνο για φέτος. Δεν είναι απολύτως ακριβές για τα προηγούμενα χρόνια γιατί την προηγούμενη χρονιά είχαμε πολύ μεγάλο αριθμό προνηπίων τουλάχιστον στα Νηπιαγωγεία από τα παιδιά που είχαν γεννηθεί που προβλεπόταν για εκείνο το έτος. Στη φετινή χρονιά είναι λίγο λιγότερα τα πράγματα.
Ερ: Αρκούν οι σχολικές αίθουσες;
Απ: Αυτός ήταν και ο στόχος να δούμε λίγο πως είναι το κτηριακό ζήτημα και αν υπάρχουν περιπτώσεις όπου θα πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις καίριες από την πλευρά μας σαν Σύλλογος Εκπαιδευτικών προς τους Δήμους της περιοχής προκειμένου να προχωρήσουμε σε κάποια καινούρια κτίρια. Η αίσθηση μας είναι ότι οι περιοχές οι οποίες εντοπίζεται το πρόβλημα αν και φέτος δεν είναι τόσο μεγάλο όσο τα προηγούμενα έτη. Ίσως υπάρχει ένας υπερπληθυσμός, είναι αυτές που είχαμε εντοπίσει και τα προηγούμενα χρόνια δηλαδή μια πάγια κατάσταση. Εμείς θα συνεχίσουμε με συναντήσεις με τους Δήμους της περιοχής και του Δήμου Καβάλας και του Δήμου Παγγαίου και το Δήμο Νέστου, ενδεχομένως και με επικοινωνία και με το Δήμο Θάσου, προκειμένου να δούμε αν σε αυτές τις περιοχές μπορούν να υπάρξουν καινούρια κτίρια. Τώρα για την περιοχή της Καβάλας, εκεί που εντοπίζεται το πρόβλημα από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών τα τελευταία χρόνια είναι στην περιοχή του 21ου που έχει συγχωνευτεί με το 18ο Νηπιαγωγείο στην περιοχή της Κηπούπολης. Θα δούμε ότι είναι μια μεγάλη περιοχή όπου θα έπρεπε να έχει το δικό της Νηπιαγωγείο και όχι να συστεγάζεται στο 18ο με το οποίο έχει συγχωνευτεί. Επίσης η περιοχή που ήταν το 5ο και 6ο του Τιμίου Σταυρού όπου και εκεί έχομε ένα ζήτημα με το κτηριακό του 5ου δηλαδή οι αίθουσες είναι αρκετά μικρές, βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου και εντοπίζαμε πάντα κάποια προβλήματα.
Ερ: Από πλευράς κινητικότητας αυτό το διάστημα υπάρχει για ένα καινούριο κτίριο ειδικού σχολείου όπου όπως μαθαίνουμε δεν θα πάνε το Ειδικό Νηπιαγωγείο και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο.
Απ: Ναι αυτό το γνωρίζουμε και εμείς. Αυτή τη στιγμή το ειδικό Δημοτικό Σχολείο και το Ειδικό Νηπιαγωγείο βρίσκονται στην περιοχή του 20ου όπου συστεγάζονται από κοινού. Εγώ θα έλεγα ότι πάντα υπάρχουν ανάγκες για καινούρια κτίρια με δεδομένο ότι τα περισσότερα κτίρια και κυρίως στον αστικό ιστό των πόλεων και της Καβάλας αλλά και γενικότερα πανελλαδικά υπάρχει το πρόβλημα, όχι μόνο στην περιοχή μας, χρειάζονται μια αναβάθμιση συνολικά δηλαδή πολλά κτίρια ξέρετε πολύ καλά ότι είναι παλιά, χρειάζονται μια συντήρηση, ιδιαίτερα υπάρχουν πολλά Νηπιαγωγεία που συστεγάζονται με Δημοτικά. Έχουν πολλά χρόνια να χτιστούν καινούρια Νηπιαγωγεία στην περιοχή και νομίζω ότι ο Δήμος θα πρέπει άμεσα να μεριμνήσει για αυτό, ιδιαίτερα στις περιοχές που έχουν μεγάλη ανάγκη τα τελευταία χρόνια.
Ερ: Πότε θα ανοίξουν τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία για τα δια ζώσης μαθήματα; Τι εκτίμηση μπορείτε να κάνετε;
Απ: Ελπίζουμε ότι μετά το Πάσχα, τα σχολεία θα ανοίξουν. Ωστόσο αυτό που μας προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ότι δυστυχώς θεωρούμε ότι θα ανοίξουν με τους όρους που έκλεισαν. Αυτό το οποίο λέμε από πέρυσι τον Μάρτιο, ένα χρόνο τώρα, ότι δεν επαρκούν τα μέτρα τα οποία πάρθηκαν. Να μιλήσω και για κάτι πολύ συγκεκριμένο που αφορά και το κομμάτι των εγγραφών. Να θυμίσω ότι πέρυσι η κυβέρνηση αύξησε τα παιδιά στα τμήματα από 22 σε 25. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή τμήματα που προσπαθούνε να φτάσουν και να μην λειτουργήσουν με 25 παιδιά, ωστόσο αυτή είναι μια πραγματικότητα. Δεν μπορούμε λοιπόν να μιλάμε την ώρα που βρισκόμαστε σε μια πανδημία και ελπίζουμε το Σεπτέμβριο να είναι λίγο καλύτερα όμως τίποτα δεν δείχνει ότι θα έχει τελειώσει το θέμα. Δεν μπορούμε να βρισκόμαστε και πάλι με τμήματα των 20 και των 25 παιδιών. Αυτή τη στιγμή αν δεν μειωθεί ο πληθυσμός στα τμήματα θα ξεκινήσουμε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο τον οποίο κλείσαμε. Δεν επαρκούν ούτε τα ανοιχτά παράθυρα και ευτυχώς λόγω της εποχής θα είναι πιο εύκολα. Δεν επαρκούν τα μέτρα τα οποία έχουνε πει. Ο εμβολιασμός έχει καθυστερήσει για τους εκπαιδευτικούς τόσο πολύ. Οι δάσκαλοι εμβολιάζονται από 21 Απριλίου. Αυτοί που εμβολιάζονται μέχρι τώρα είναι όσοι έχουν δηλώσει στην υπηρεσία ότι θέλουν να εμβολιαστούν από τα διάτρητα εμβόλια που υπάρχουν από τις άλλες ηλικίες. Πρέπει συστηματικά και οργανωμένα να εμβολιαστούμε όλοι οι εκπαιδευτικοί. (φωτογραφία αρχείου)