Dark Mode Light Mode

Την άμεση ανάγκη ενίσχυσης του νοσοκομείου επισήμανε στη Βουλή η Αγγελική Δεληκάρη (video)

Την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας με ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό επισήμανε η Βουλευτής Καβάλας Αγγελική Δεληκάρη απευθυνόμενη προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κατά τη διάρκεια της χθεσινής (4.10.2023) συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για το Σ/Ν με τίτλο:

«Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, την ενίσχυση της προστασίας της δημόσιας υγείας και των υπηρεσιών υγείας, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων, την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της ενώπιον του Σώματος, η κυρία Δεληκάρη ανέπτυξε ορισμένα από τα θετικά στοιχεία που φέρνει το νέο Σ/Ν, όπως η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, η εισαγωγή του ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων, αλλά και η δυνατότητα κατ’ οίκον παράδοσης ιατρικών ιδιοσκευασμάτων σε βαριά πάσχοντες συμπολίτες μας.

Η πρόνοια για τον ασθενή συνάνθρωπο, ο εξορθολογισμός των προτεραιοτήτων των νοσοκομείων ως προς τα εκκρεμή χειρουργεία, αλλά και η διαφάνεια στη διαχείριση των αποθεμάτων των φαρμάκων στη χώρα, ιδίως όταν κατά καιρούς έχουν παρατηρηθεί – για διαφόρους λόγους – ελλείψεις, είναι μερικές ουσιαστικές παρεμβάσεις στη σωστή κατεύθυνση.

Αναλυτικά η τοποθέτηση της κυρίας Δεληκάρη:

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες &κύριοι συνάδελφοι, όσο και αν δεν επηρεάζει πλέον άμεσα την καθημερινότητά μας, η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να υφίσταται, έστω και με διαφορετική ηπιότερη μορφή όσον αφορά τα συμπτώματα λόγω και του μαζικού εμβολιασμού των πολιτών.

Η Κυβέρνηση, οι κρατικές δομές δημόσιας υγείας, έδωσαν τα προηγούμενα χρόνια μια σκληρή μάχη για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημικής κρίσης. Δείξαμε έμπρακτα πως τοποθετούμε στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας την ανθρώπινη ζωή και την προστασία της, όσο και αν κάποιες φωνές ισχυρίζονταν το αντίθετο.

Ερχόμαστε σήμερα στη Βουλή για να υπερψηφίσουμε το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας το οποίο διασφαλίζει, μέσω των άρθρων 3 & 4, τόσο τη συνεχή ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό των δομών υγείας, όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή.

Ο κορωνοϊός είναι εδώ, και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, γι’ αυτό και ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε διαρκή εγρήγορση. Η παράταση της δυνατότητας υπέρβασης της 48ωρης εβδομαδιαίας διάρκειας εργασίας των ιατρών των νοσοκομείων και των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Ε.Σ.Υ. με το άρθρο 5 λειτουργεί επικουρικά ως προς τα παραπάνω.

Στόχος μας πρέπει να είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με νέες προσλήψεις προσωπικού όλων των κατηγοριών, ιατρών, νοσηλευτών, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού.

Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί ένα υψηλό επίπεδο σε αυτές τις υπηρεσίες. Είναι γνωστό ωστόσο πως οι διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού είναι ορισμένες φορές χρονοβόρες, ενώ άλλες φορές καταλήγουν άγονες.

Εκτός από τις ρυθμίσεις που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού, μια άλλη σημαντική παράμετρος που ενισχύεται μέσω του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Υγείας, είναι η διαφάνεια στις ιατρικές υπηρεσίες που παρέχει το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων προστατεύει τα δικαιώματα των ασθενών, ενώ βοηθά στον καλύτερο έλεγχο, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, όλων των εκκρεμών χειρουργείων στην επικράτεια. Επομένως, καθίσταται ευκολότερη η σχεδίαση μιας πολιτικής διαχείρισης των περιστατικών που ενδεχομένως χρήζουν αμεσότερης επέμβασης, ενώ στη λίστα εισάγονται τα έκτακτα/επείγοντα περιστατικά, τα οποία βεβαίως επηρεάζουν συνολικά τον φόρτο των χειρουργείων.

Με αυτόν τον τρόπο θα επέλθει και η μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών, ο οποίος σε αρκετές περιπτώσεις παραμένει σημαντικός, παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για τη βελτίωση των συνθηκών.

Εκτός όμως από τα χειρουργεία, ένας τομέας που σχετικά πρόσφατα απασχόλησε και τα Μέσα Ενημέρωσης ήταν αυτός των φαρμάκων, με ελλείψεις να παρατηρούνται στα αποθέματα των αποθηκών.

Ακόμη και αν αυτές οι ελλείψεις δεν οφείλονταν πάντα σε ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, αλλά αφορούσαν σε προβλήματα σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό ή και παγκόσμιο επίπεδο, δηλαδή σε περιορισμένη παραγωγή ή αυξημένη ζήτηση διεθνώς, με το Άρθρο 10 αυξάνουμε τη διαφάνεια στην εφοδιαστική αλυσίδα. Επομένως, όπου παρατηρούνται ελλείψεις, θα υπάρχουν και οι άμεσες παρεμβάσεις για επίλυση των προβλημάτων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

όταν ο ασθενής χρειάζεται επειγόντως ένα φάρμακο αυτό που τον απασχολεί είναι η εύρεσή του. Δεν θα εξετάσει ποιος φταίει για την έλλειψη, τις συνθήκες που επικρατούν διεθνώς, ζητήματα παραγωγής και άλλα τέτοια θεωρητικά και πρακτικά προβλήματα.

Η υγεία του ασθενούς είναι το κύριο μέλημά μας. Η διαφάνεια είναι η μόνη οδός που πρέπει να ακολουθήσουμε, γι’ αυτό και η εισαγωγή του Ηλεκτρονικού Συστήματος Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων είναι μια θετική εξέλιξη προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το Σχέδιο Νόμου εστιάζει επίσης στην αλληλεγγύη, στην πραγματική βοήθεια  στον πάσχοντα συνάνθρωπο. Με το άρθρο 11, το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα αποστολής φαρμάκων κατ’ οίκον, ασφαλισμένοι με σοβαρά και χρόνια προβλήματα υγείας θα έχουν τη δυνατότητα να παραλαμβάνουν τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που χρειάζονται.

Δίχως να χρειάζεται να μεταβαίνουν και να περιμένουν σε κάποιο από τα φαρμακεία του Ε.ΟΠ.Υ.Υ. Αξιοποιούνται με λίγα λόγια όλες οι δυνατότητες που αποκτήσαμε εν μέσω πανδημίας, για το καλό του πολίτη, για το καλό των ασθενών συνανθρώπων μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν θέλω να σταθώ σε ακόμη πιο ειδικά ζητήματα που θεραπεύει το παρόν Σχέδιο Νόμου. Θεωρώ ότι  αποτελεί ένα σημαντικότατο βήμα για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας κρίσιμων υπηρεσιών και μονάδων υγείας.

Είναι σαφές ότι από εδώ και πέρα, καθώς είμαστε σε συνθήκες κανονικότητας, θα πρέπει να ενσκήψουμε, σύμφωνα άλλωστε και με τις προθέσεις του Υπουργείου Υγείας, στις ελλείψεις που υπάρχουν σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ενδεχομένως σε ζητήματα που καθυστέρησαν λόγω της πανδημίας αλλά πλέον υπάρχει δυνατότητα είτε να προωθηθούν ικανοποιητικά είτε και να επιλυθούν.

Θα ήθελα εδώ να τονίσω ότι νοσοκομεία πρωτευουσών νομών χρήζουν ενίσχυσης, όπως για παράδειγμα το νοσοκομείο της Καβάλας, το οποίο για να λειτουργήσει ακόμη πιο αποτελεσματικά χρειάζεται άμεσα προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, καθώς και υπαλλήλων στην τεχνική και διοικητική υπηρεσία.

Είμαι σίγουρη πως σύντομα θα βρεθούν σωστές λύσεις και θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες. Αφουγκραζόμαστε, όλοι μας, τις ανάγκες του προσωπικού της πρώτης γραμμής, ιατρών, νοσηλευτών, τεχνικών και διοικητικών υπαλλήλων, στεκόμαστε δίπλα τους και θα είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια για να γίνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας ακόμη πιο αποτελεσματικό και πιο ανθρώπινο.

Σας ευχαριστώ.

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Προηγούμενο άρθρο

Ξεκίνησε η νέα οδηγική χρονιά για το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Τ.Τ. Καβάλας

Επόμενο άρθρο

Διέρρηξαν μη λειτουργική επιχείρηση αφαιρώντας ηλεκτρολογικό εξοπλισμό