Ο Στέλιος Αμοιρίδης (φωτογραφία) είναι πρόεδρος στο σωματείο των συνοριακών φυλάκων Καβάλας. Η έδρα της υπηρεσίας βρίσκεται στον παλιό αστυνομικό σταθμό της Νέας Καρβάλης. Μαθαίνουμε ότι όλα έγιναν όπως είχαν προγραμματιστεί. Επιλέχθηκαν 50 νέοι συνοριοφύλακες και σήμερα εκπαιδεύονται. Την Άνοιξη θα είναι στις θέσεις τους. Στην τοπική υπηρεσία.
Η συνέντευξη
Ερ: Τι έγινε στην πράξη με την ενίσχυση της τοπικής δύναμης, στην πρόσληψη με κριτήριο εντοπιότητας και άλλων συνοριακών φυλάκων; Προχώρησε η διαδικασία;
Απ: Έχει προχωρήσει. Επιλέχθηκαν ήδη 50 συνοριοφύλακες από την Καβάλα, που βρίσκονται στη σχολή του Διδυμοτείχου και ακολουθούν την εκπαίδευση τους. Μετά τις 20 Φεβρουαρίου θα έρθουν στην Καβάλα για την πρακτική τους εκπαίδευση. Από τη στιγμή που βγήκε η προκήρυξη, έγιναν οι κατάλληλες διαδικασίες και καταθέσαν τα χαρτιά τους τα νέα παιδιά. Μετά περάσανε αθλήματα, γιατρούς και ορκίστηκαν στη Διεύθυνση της Καβάλας. Τώρα περνούν την εκπαίδευση τους. Τηρήθηκε το κριτήριο της εντοπιότητας. Υπάρχουν και κάποια παιδιά, τα οποία είναι από την Περιφέρεια, τα οποία πληρούσαν τα κριτήρια για την πρόσληψη τους. Η πρακτική τους θα γίνει σ’ όλη τη Διεύθυνση. Αυτός είναι ο σκοπός γιατί θα επιχειρούν σε όλο το νομό Καβάλας.
Ερ: Θα βοηθούν και σε άλλους τομείς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας;
Απ: Όχι δεν είναι έτσι. Αυτά τα παιδιά προσλήφθηκαν για κάποιο σκοπό. Το αντικείμενο μας είναι η διαφύλαξη των συνόρων από τους παράτυπους μετανάστες. Από εκεί και πέρα, σιγά-σιγά, εμείς που ήμασταν οι πρώτοι συνοριοφύλακες, εξελιχθήκαμε μέσα στην αστυνομία. Μετά από 8-9 χρόνια πήραμε το βαθμό του αστυφύλακα. Μετά προχωρήσαμε με το βαθμολόγιο του αστυνομικού προσωπικού. Υπάρχουν και οι προϋποθέσεις να εξελιχθούμε και παραπάνω. Προς το παρόν όμως ο σκοπός είναι η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.
Ερ: Πως είναι οι μεταναστευτικές ροές για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη στις αρχές του 2025;
Απ: Αυτήν τη στιγμή είναι σε μια ύφεση και αυτό είναι λογικό. Βέβαια, είναι σε αυξητική τάση στα νησιά. Η ιστορία όμως έχει δείξει ότι δεν πρέπει να επαναπαυτούμε. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, γιατί ποτέ δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί. Θα σας θυμίσω τι έγινε το 2012, το 2015 στα νησιά, το 2020 στον Έβρο κλπ. Οπότε ο κόσμος καταλαβαίνει ότι χρειαζόταν αυτές οι προσλήψεις στην Καβάλα, όπως και στη Ροδόπη. Στη Ροδόπη πήρανε άλλα 100 άτομα. Η Περιφέρεια μας ενισχύθηκε σε μεγάλο βαθμό, με τους 600 που πήρανε στον Έβρο, με τους 100 στη Ξάνθη, στη Δράμα κλπ. Η Περιφέρεια μας έχει στεγανοποιηθεί.
Ερ: Ο φράχτης στον Έβρο παίζει ρόλο;
Απ: Φυσικά. Έχει παίξει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο. Όχι όμως μόνο αυτό. Υπάρχει ένας συνδυασμός. Είναι το ηλεκτρονικό σύστημα επιτήρησης , γενικά οι καινούργιοι εξοπλισμοί. Η ιστορία έχει δείξει, οι ροές φεύγουν από τον Έβρο πάνε στα νησιά, πάνε από τη νησιά πάλι στον Έβρο, ποτέ δεν το ξέρουν που θα πάνε. Ο θεσμός του συνοριοφύλακα, όχι μόνο πρέπει να υπάρχει, αλλά πρέπει να ενισχύεται πάντοτε. Εμείς σαν Πανελλήνια Ομοσπονδία το λέμε συνέχεια. Ο κύκλος ξεκίνησε το 1999 από την Ελληνοαλβανική παραμεθόριο και εκεί πέρα πρέπει να κλείσει. Πρέπει να γίνουν και εκεί προσλήψεις. Δεν είναι μόνο οι μετανάστες. Κάποιος πρέπει να κλείσει τα σύνορα, όσον αφορά τη διακίνηση ναρκωτικών και οτιδήποτε άλλο. Πρέπει να είμαστε πάντα επάνω στο δρόμο. Δεν είναι μόνο να είμαστε από πίσω και να τους ακολουθούμε και να ψάχνουμε να βρούμε διακινητές. Είναι και να τους προλαμβάνουμε.